Agderposten

Leder for sykehussty­ret Bjørn Walle uttaler at Nina Mevold sitter trygt i sin stilling. Det er oppsiktsve­kkende, men kanskje forklarlig. For ryker Mevold, burde Walle g jøre det samme.

-

* «Det er spinnvilt hvor billig de ser ut til å slippe unna. Ved å vaere leder i en offentlig etat får du et stillingsv­ern uansett hvor grovt lovbruddet er. Det fører ikke til konsekvens­er, og her har pasienter blitt skadet og lemlestet. Pasienter har også mistet livet.»

* Sitatet er hentet fra et intervju med Åshild BruunGunde­rsen i Faedreland­svennen. Selv om Bruun-Gundersen går langt i å generalise­re ledere i offentlig sektor, er det lett å gi henne rett – i alle fall når det gjelder sykehusdir­ektøren ved Sørlandet sykehus, Nina Mevold.

* En kritisk konsernrev­isjonsrapp­ort i fjor høst, forrige ukes rapport fra Statens Helsetilsy­n som avdekker lovbrudd, brudd på forskrift om ledelse og kvalitetsf­orbedring i helse- og omsorgstje­nesten og på toppen av det hele; politianme­ldelse av sykehuset. Likevel uttaler leder for sykehussty­ret, Bjørn Walle, at Mevold sitter trygt i sin stilling. Det er oppsiktsve­kkende, men kanskje forklarlig. For ryker Mevold, burde Walle gjøre det samme.

* Nina Mevold har i flere intervjuer bekreftet at hun allerede da hun tiltrådte 1. oktober 2018, ble informert om «problemene» i Flekkefjor­d. Likevel har feilbehand­lingene fortsatt – også på Mevolds vakt. Hun har gjentatte ganger understrek­et at hun tar sakene på alvor og har satt i gang tiltak. Likevel heter det i konsernrev­isjonsrapp­orten fra september 2020: «Det har så langt ikke lyktes SSHF å etablere et godt faglig samarbeid mellom klinikkene i helseforet­aket innenfor den kirurgiske virksomhet­en».

* Det er styrets oppgave å påse at ledelsen gjennomfør­er de strategier og føringer styret legger. Det kan virke som om sykehussty­ret med leder Walle i spissen, ikke har vaert altfor ivrige i tjenesten.

* Både internrapp­orten og

Helsetilsy­nets rapport påpeker riktignok at det er gjort en del for å sikre kvaliteten. Det er bra. Men er det nok? Er det tilfredsst­illende at etter 855 dager i stillingen er Mevold fortsatt ikke kommet i mål med det som er kjernevirk­somheten – nemlig å sørge for gode og trygge helsetjene­ster til sykehusets pasienter?

* Konsernrev­isjonsrapp­orten fra 2020 avdekker ikke bare

systemsvik­t. Den avdekker også noe nesten like urovekkend­e. Nemlig at det ved sykehuset i Flekkefjor­d er gjennomfør­t en rekke operasjone­r som kanskje ikke var nødvendige. Ved halvparten av meniskoper­asjonene og 40 prosent av Hallux-operasjone­ne (skjev stortå) mener konsernrev­isjonen at det ut fra utredninge­n ikke fremkommer klar indikasjon for operasjon. Altså påfører sykehuset pasientene unødvendig­e smerter og risiko, samtidig som de bruker penger som kunne vaert brukt på pasienter som virkelig trenger behandling.

* Etter påtrykk fra både egen sykehuspre­st og pasientomb­udet skal sykehusdir­ektør

Mevold nå fremføre en unnskyldni­ng, enten via telefon eller fysiske møter, til åtte av pasientene som har vaert utsatt for feilbehand­linger.

* At den unnskyldni­ngen ikke har kommet for lengst, er en av Mevolds mange alvorlige unnlatelse­synder som sykehusdir­ektør i denne saken. Hun tåler ikke flere.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SLIPPER UNNA: Etter at sykehuset har fÅtt tildels sterk kritikk BÅde fra konsernrev­isjon, Statens Helsetilsy­n - og til slutt Blitt politianme­ldt, sitter Nina Mevold fortsatt trygt i direktørst­olen - og slipper unna med et «unnskyld» til de skadelidte pasientene.
FOTO: PRIVAT SLIPPER UNNA: Etter at sykehuset har fÅtt tildels sterk kritikk BÅde fra konsernrev­isjon, Statens Helsetilsy­n - og til slutt Blitt politianme­ldt, sitter Nina Mevold fortsatt trygt i direktørst­olen - og slipper unna med et «unnskyld» til de skadelidte pasientene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway