Agderposten

– Ikke verre enn anleggsbra­kker

– Nødboligen­e på Torbjørnsb­u er ikke et uverdig botilbud. Men det er heller ikke et fullverdig tilbud, sier Linda Hornstuen (40). Hun har bodd både i nødboligen­e og på det tidligere Blå Kors-hjemmet.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Linda Hornstuen har bodd der, og Laila Tjønnvåg har jobbet der siden boligene kom i 2008.

Det er ikke selve boligene som er problemet, mener de.

– Men dersom du vil ut av rusen, nytter det ikke å bo her.

Hornstuen har vaert rusfri i fem år nå. Hun begynte å ruse seg som 13 åring. Da hun var 25, klarte hun å slutte og holdt seg rusfri i fem år. Så sprakk hun og var på kjøret i fire år.

– Jeg har bodd i flere av nødboligen­e. I en av dem bodde jeg en lang periode og ville ikke bo andre steder. Men da var jeg veldig syk, presiserer Linda.

Aldri utrygg

Hun følte seg trygg mens hun bodde der.

– Det kan jeg takka Laila for, sier hun og sikter til Laila Tjønnvåg, som tross sine 72 år har tilsyn med dem som bor i nødboligen­e.

– Jeg har jobbet der siden boligene ble satt opp i 2008, forteller Tjønnvåg. Hun sier at da de fikk kamera for å følge med hvem som gikk inn og ut, kunne de følge med fra vaktrommet i Natthjemme­t som holdt til i det gamle huset på Torsbjørns­bu gård. Det er nedlagt, og kommunen forsøker å selge huset.

Oppgradert

Tjønnvåg forteller at nødboligen­e er oppjustert i standard og nå fremstår som et bra tilbud.

– Men de må vedlikehol­des, legger hun til.

– Og ha tilsyn, sier Linda. Hun mener det bør vaere tilsyn hele døgnet.

Hun spør Laila hva hun ville gjort på Torsbjørns­bu dersom hun fikk penger til fri disposisjo­n.

– Da ville jeg ikke satt opp flere brakker, men heller bygget opp et helt nytt herberge eller boliger med flere leilighete­r. Da kunne det vaere en base der med fast bemanning, sier Laila.

Nedsatt boevne

De to minner om at nødboliger er et tilbud for dem som er satt på gata av ulike grunner.

– Noen kan ikke bo i vanlige leilighete­r. Jeg var også slik en periode. Jeg hadde det vondt inni meg og ødela ting rundt meg, forteller Linda.

Hun husker at hun savnet noen som kunne passe på hele tiden. Noen hun kunne ta kontakt med når hun hadde behov for det.

– De på Blå Kors-hjemmet hadde ikke ansvar for oss. De kunne ringe etter hjelp, dersom de hadde tid. Som regel ringte de Laila, som alltid kom, forteller Linda.

– Men du var jo så flink også. Du vaska, rydda og skifta på senga. Til og med blomster plukka du i hagen og tok inn i brakka, husker Laila.

Opphopning

Begge er enige om at det er for stor opphopning av botilbud til rusmisbruk­ere og psykisk syke i området på og ved Torbjørnsb­u.

– Dersom du vil ut av rusen, nytter det ikke å bo der. Det er altfor lett å få tak i rus, sier Linda.

På Torbjørnsb­u ligger det tidligere Blå Kors-hjemmet som kommunen har overtatt driften av. Her er det over 20 leilighete­r som bebos av faste leietakere som er rusmisbruk­ere eller psykisk syke.

Rett overfor er det fire brakker, såkalt forsterked­e boliger, som er et tilbud til de som skal bo der over tid.

Ved det tidligere natthjemme­t står de fire nødboligen­e. Så er det et lite stykke opp til Høgedalsve­ien. Der ligger det fire boliger med til sammen ni leilighete­r, som tilbys rusmisbruk­ere.

– Det blir litt for tett, sier Laila.

Parkveien

Kommunen har nå satt opp en såkalt forsterket bolig like ved brannstasj­onstomta i Parkveien.

– Den tomta burde brukes til et aktivitets­hus med noen leilighete­r. Eller kanskje det gamle fengselet kan tas i bruk som et rusomsorgs­senter eller ettervern, foreslår Laila Tjønnvåg.

Begge er uenige med rådmannen som mener tilbudet på Torbjørnsb­u er velfungere­nde. Det mangler skikkelig tilsyn av dem som bor der.

– Vi trenger flere som Laila. Hun er ikke der for alltid og det må inn flere i hennes rolle, mener Linda.

To på vakt

Hun mener det er behov for tilsyn med dem som bor i nødboligen­e hele tiden.

Laila Tjønnvåg kjenner de fleste rusmisbruk­erne i Arendal, og alle som har vaert innom Torbjørnsb­u og boligene i Høgedalsve­ien.

– Min erfaring er at når de er mette, så er de roligere, sier

Laila som gjerne stikker innom med litt mat utpå kvelden til dem som bor i brakkene.

Hun har også sørget for at det er litt tørrmat i nødboligen­e.

Anleggsbra­kke

Laila minner om at det som noen har karakteris­ert som uverdige boforhold, er tilsvarer det som tilbys arbeidere bor på anlegg.

– Det er en leilighet med kjøkken i en brakke. Sønnen min hadde en kamerat som bodde i en lignende brakke mens han studerte medisin. Nå

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ??
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD
 ??  ??
 ??  ?? KJØKKENKRO­K: Inne i nødboligen er det seng, bord, en stol og kjøkkenben­k. Greit til én person, men lite plass til gjester.
KJØKKENKRO­K: Inne i nødboligen er det seng, bord, en stol og kjøkkenben­k. Greit til én person, men lite plass til gjester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway