Agderposten

Laerte mye, og gjør endringer i dag

– Vi laerte utrolig mye, sier vaksinekoo­rdinator Heidi Helene Hamre etter den første dagen med vaksinasjo­nskaos i Arendal.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

Flere biler ble stående i kø i timevis da innbyggern­e over 85 år skulle vaksineres. Opplegget virket uorganiser­t, sa flere til Agderposte­n torsdag kveld.

Vaksinekoo­rdinator Heidi Helene Hamre forteller at kommunen jobber for å gjøre det bedre i neste runde. Områder og innganger skal merkes bedre.

– Køen varte for lenge, og det var ikke greit. Det er derfor viktig at man kommer presis, og ikke for lenge før, slik mange gjorde. Da må man heller kjøre seg en liten runde, sier Hamre.

Pårørende får vaere med

Kommuneove­rlege Helene Rakeie tilbakevis­er tidligere opplysning­er om at folk «måtte stå ute og fryse» i 8 minusgrade­r. Men en del ble bedt om å vente i bilene. Hun legger til at flere som kom tidlig ble tilbudt stoler inne.

I tillegg, forteller Rakeie, vil det bli ført manuelle lister i fall nettet skulle vaere nede, slik at folk ikke trenger å vente slik tilfellet var torsdag kveld.

Mange har også reagert på at det ikke var mulig å vaere med inn som ledsager.

– Ledsagere og pårørende får selvsagt lov til å bli med. Ledsagerbe­vis er ikke nødvendig, presiserer Helene Rakeie etter dag én. Men, legger hun til: Kun én pårørende per person som skal vaksineres.

Trøblete bestilling

Ingebjørg Godskesen i Pensjonist­partiet har fått henvendels­er fra innbyggere som er fortvilet over bookingsys­temet.

– Jeg fikk en telefon fra kona til en mann på 87 år. Han hadde fått beskjed om å ringe for å få time til vaksine. Det gjør han, men får da beskjed om at det ikke er mer vaksine igjen. Han spør om han ikke kan få en time til når det skjer, men får beskjed om å ringe tilbake neste uke. Sånn behandler man ikke de gamle, mener Godskesen.

Booking vanskelig

Innbyggere må selv logge inn på c19.no/vaksine for å registrere seg til vaksinerin­g, eller takke nei.

– Det er også mulig å ringe vaksinetel­efonen for å registrere seg, presiserer Hamre.

Når kommunen vet antallet vaksiner de får, legges informasjo­n fra innbyggern­e i aldersgrup­pen inn i bookingsys­temet. Når det ikke er flere doser, må innbyggern­e vente til neste runde, forklarer vaksinekoo­rdinatoren.

– Vi har bare et visst antall doser hver uke, og det er det sentrale myndighete­r som gir oss. Det kan vi ikke gjøre noe med. Løsningen med bookingsys­temet er ikke robust ennå, men det vil bli mer stabilt fremover.

Hamre forklarer at kommunen ønsker å unngå svinn, – slik at de får brukt alle dosene de planlegger til hver aldersgrup­pe.

Åpner igjen i dag

Torsdag ble det satt 220 vaksinedos­er på Sør Amfi. Vaksinetel­efonen åpner igjen på mandag, og da blir det mulig å bestille ny time.

– Vi venter en god økning på antall doser til uken, og da kommer vi til å holde på i flere dager, sier Hamre.

Hamre understrek­er at det er viktig at pårørende hjelper sine naermeste.

– Det er viktig at de får hjelp til å booke timen. Det er viktig å orientere seg om hvor man skal møte opp, og hvilken klokkeslet­t man får utdelt. De må møte presis, og ikke før tiden. Dette er på grunn av logistikke­n, legger hun til.

Du mister ikke plassen

Hamre understrek­er at alle innbyggern­e skal få tilbudet om vaksine. De har oversikt over alle innbyggern­e i kommunen over 65 år, og følger disse listene.

– De vil ikke miste plassen sin. Alle skal få tilbudet, og vi vaksinerer ferdig hver gruppe før vi begynner på den neste. Vi må først åpne opp for den gruppen som er prioritert, og sørge for at de får vaksinen.

 ?? FOTO: ELINE STORSAETER ?? BEREDSKAP: Heidi Helene Hamre og Audun Solstad er blant dem som koordinere­r vaksinasjo­nen på Sør Amfi.
FOTO: ELINE STORSAETER BEREDSKAP: Heidi Helene Hamre og Audun Solstad er blant dem som koordinere­r vaksinasjo­nen på Sør Amfi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway