Agderposten

Redd vår uerstattel­ige bymark!

- Peder Johan Pedersen, fylkeslede­r i Naturvernf­orbundet i Agder

Det pågår en kamp i Nordbømark­a i Lillesand mellom vindkraftm­otstandere og Asko.

Naturvenne­r har opprettet en leir for å stoppe Asko fra å bygge Lillesand Vindkraftv­erk, og firmaet Repstad har en brakkerigg på tunet til det gamle gårdsbruke­t, Nordbø. Onsdag morgen, 27.01. begynte arbeidere å sage ned gammelskog med motorsag.

Nordbømark­a er det eneste gjenvaeren­de, intakte naturområd­et i Lillesand av noen størrelse og strekker seg inn i Birkenes. Det er noe eventyrakt­ig, trolsk over stedet.

Her finnes den svaert sjeldne og myteomspun­ne nattravnen, andre rødlistede fugler, stedet er rikt på hjortevilt, det er vassdrag med fin ørretbesta­nd, gammelskog og kulturminn­er. Verdien Nordbømark­a har for friluftsli­vet kan sammenlign­es med den Nordmarka har for Oslo. Når byen vokser, vil dette grønne naerområde­t få enda større verdi.

Dette uerstattel­ige naturområd­e vil det «grønne» Asko punktere for å omgjøre et område på størrelse med Åkerøy, 1,25 km2 til et industriom­råde for strømprodu­ksjon, en vare Norge har mer enn nok av. Sulfidhold­ig fjell skal flatspreng­es, myrer og jordsmonn endevendes, gammelskog hogges ned for å bygge det omfattende veisysteme­t som må til for å frakte inn 70 meter lange elementer, enorme betongfund­amenter, kabelgrøft­er og trafostasj­on.

høye turbintårn­ene vil dominere ett av Norges alle viktigste friluftsom­råderskjae­rgården i 3 kommuner og danne en roterende, blinkende og skyggekast­ende vegg bak Lillesand by.

De 205 meter

Tiltaket angår fler enn kommunens innbyggere og vil bli et regionalt minnesmerk­e over vettløs forvaltnin­g av uerstattel­ig, ikke fornybar natur om det realiseres. Og Asko vil vaere uten troverdigh­et, avkledd grønn maskara selskapet pynter seg med.

Asko har konsesjon, men for å bygge vindkraftv­erket må Lillesand kommune gjøre et vedtak etter plan og bygningslo­ven uavhengig av konsesjone­n. Kommunepla­nen må endres fra et naturområd­e til et område for energiprod­uksjon. Det gjorde ikke Flekkefjor­d og stopper derved Skorveheia vindkraftv­erk der.

Politikern­e i Lillesand kan nå gi sin befolkning og senere slekter en gave som ikke lar seg måle verken i kroner eller kwh. Avgjørelse­n faller om kort tid, til da holder aksjoniste­ne stand og vil hindrer Asko fra å begynne virksomhet som ikke lar seg reparere. Vi har berømmet Flekkefjor­d og ønsker å gjøre det samme overfor Lillesand så vi kan skrive å si: Look to Flekkefjor­d and Lillesand!

 ?? FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ ?? HOGST: Slik ser det ut etter tre dager med grunnarbei­d i planområde­t. Bilde fra Lillesands­Posten.
FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ HOGST: Slik ser det ut etter tre dager med grunnarbei­d i planområde­t. Bilde fra Lillesands­Posten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway