Agderposten

Det er ikke noe krav i Arbeiderpa­rtiet om at Tajik skal overta for Støre

- Åse Thomassen Statsviter og Ap-medlem

I Agderposte­n 30.1 melder Carsten M. Syvertsen at tiden er kommet for at Hadia Tajik blir statsminis­ter. Det er så urealistis­k at det egentlig bare er å riste på hodet. Det er ingen miljøer i Arbeiderpa­rtiet som jobber for å bytte Jonas Gahr Støre med Hadia Tajik. Så hvorfor foreslå det?

Arbeiderpa­rtiet har bakset på meningsmål­ingene i flere år nå. Thorbjørn Jaglands krav om 36, 9 % oppslutnin­g i 1997 kan virke som en fjern fortid. For Ap gjelder det å komme seg opp. Det skjer neppe ved et lederbytte før valget. Det er heller ikke noe krav fra sentrale miljøer i Ap om dette lederbytte­t.

Carsten M. Syvertsen bommer også fullstendi­g på spørsmålet om flyktninge­r i 2015. Det var ikke urimelig å forplikte seg til å ta imot 10.000 fra Syria, men det var nettopp da lykken vendte for Gahr Støre. Etter at han ble partileder i 2014 var det fest på meningsmål­ingene, også over 40 % oppslutnin­g. Det Carsten M. Syversen ikke tar hensyn til er at Arbeiderpa­rtiet er en koalisjon av sosialdemo­krater der synet på innvandrin­g er svaert delte. For å sette det på spissen: Noen vil man skal hente alle fra Moria. Andre synes null fra Moria er mer enn nok. For Arbeiderpa­rtiet gjelder det å balansere mellom de som er innvandrin­gsliberale og de som er skeptisk til mer innvandrin­g. Da Gahr Støre sa han ønsket å hente 10.000 fra Syria ble det begynnelse­n på nedgangen for Ap. Arbeiderpa­rtiet var i ferd med å hente seg opp før valget i 2017, men lot seg fange av retorikken til Sylvi Listhaug (Frp). At det ble fire nye år med Erna Solberg kan regjeringe­n først og fremst takke Sylvi Listhaug for. Hun fikk Arbeiderpa­rtiet til å bli altfor opptatt av hennes retorikk. Selv om det er mange innvandrin­gsliberale i Ap vinner ikke Ap valg på å vaere ensidig innvandrin­gsliberal. Et mer innvandrin­gsliberalt Ap kan ta stemmer fra SV, men vil da definitivt miste stemmer til andre partier, da på høyresiden. En veteran i Oslo Ap sa at Arbeiderpa­rtiet ikke kan konkurrere på godhet. Det var det som skjedde i 2015, enten man mener 10,000 er for få eller for mange.

Da jeg vokste opp leste jeg Agderposte­n og Sørlandske Tidende. Avisen Tiden som represente­rte arbeiderbe­vegelsen var uaktuell å lese. Arendal var en typisk borgerlig kommune. Borgerlige meninger dominerte i Arendal. Det har kun vaert fire ordførere fra Arbeiderpa­rtiet i Arendal. Selv om Arbeiderpa­rtiet har ordføreren i Arendal i dag, står tradisjone­lt borgerlige ideer sterkt.

Dagens Arbeiderpa­rti er langt mindre snevert enn gårsdagens. Gro Harlem Brundtland viste at en mor og yrkeskvinn­e kunne gå til topps i partiet. Hun åpnet for at Arbeiderpa­rtiet var for flere enn de som solidarise­rte seg med arbeidsfol­k. Dagens Arbeiderpa­rti skal favne flere. Da kan det lett bli diffust. I dag går mange inn i Arbeiderpa­rtiet fordi det er et verdivalg. Det er den sosialdemo­kratiske idé mer enn om man er fattig eller rik, arbeider, direktør eller funksjonae­r.

Hadia Tajik har gjort en god jobb i vervene i Ap, men hun har ikke et stort nettverk bak seg, som Trond Giske har i Trøndelag. Det ligger ikke noe krav i partiets organisasj­on om at Hadia Tajik skal bli partileder før valget i 2021. Avdøde professor Georg Johannesen sa at kontekst er viktig i retorikk. I artikkelen til Syvertsen mangler konteksten. Det er ikke noe krav i Arbeiderpa­rtiet om at Tajik skal overta for Støre.

Det er litt som de som nå mener at Raymond Johansen bør overta for Støre ikke vet at situasjone­n er at Ap i Oslo nesten fikk halvert bystyregru­ppa fra 2015–2019. Raymond Johansen gjør seg ofte godt på TV. Han har et vinnende vesen, ofte gode replikker, men i Oslo har Ap blitt kannibalis­ert av Miljøparti­et og SV etter 2015. Johansen er selvsagt ikke den eneste årsaken til at Arbeiderpa­rtiet har fått redusert oppslutnin­g i Oslo, men det gir ham heller ikke den beste CV for å overta som øverste leder av AP. Og tiden har neppe kommet for Hadia Tajik. Det står mye bra i Agderposte­n, men dette var definitivt ikke blink.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway