Agderposten

- Vi så seks slag. Blodet sprutet

Tre sykepleier­e påstår at den tiltalte politimann­en dengte løs på pasienten så snart han var slengt ned på båren.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Det var bare sekunder fra pasienten ble løftet opp og slengt på senga før politimann­en begynte å slå. Jeg så i hvert fall seks slag med knyttet neve i ansiktet på pasienten. Blodet sprutet. Hodet ble slått frem og tilbake i sengen og inn mot veggen, men det skjedde utrolig fort. Jeg angrer kjempemye på at jeg ikke grep inn, men følte politimann­en var ute av kontroll, forklarte en av sykepleier­ne som vitnet om volden på legevakta i Arendal 9. januar 2020.

– Det tok kanskje 30 sekunder fra politiet tok tak i kragen til slagene kom, anslo vekteren på sykehuset fra vitnebokse­n.

Dramatisk vakt

De var tre sykepleier­e på jobb denne natten, som var svaert hektisk. De var alle tre vant til å ha politiet innom legevakta fort å hjelpe til, men fortalte i retten at de alle ble rystet av måten hendelsen ble håndtert på.

– Politimann­en ropte: Kom igjen, kom igjen, så skal jeg skambanke deg. Det virket som det hadde svartnet for ham, forklarte en av pleierne.

Politimann­en har i retten innrømt å ha slått pasienten en gang, for å roe ham ned.

Politimann­ens kolleger tegnet et helt annet bilde enn sykepleier­ne og vekteren i retten beskrev en god kollega da de inntok vitnebokse­n:

Ikke lukke øynene

– Vi (tre) snakket etterpå om at dette var uakseptabe­lt. Det var såpass grovt at ingen av oss ville lukke øynene og la det forbigås i stillhet. Det var tross alt et annet menneske som kom til legevakta for å få hjelp og så ble rundjult. Det er ikke ok, forklarte en av sykepleier­ne.

De var selv innstilt på å anmelde hendelsen til politiet, men frafalt det da pasienten selv anmeldte forholdet.

– Jeg har aldri sett noen behandle en pasient på den måten. Det kan gå røft for seg. Men jeg har ennå til gode å se den behandling­en pasienten fikk. Det fremstod som helt unødvendig og uprovosert, forklarte en av sykepleier­ne.

De er samstemte i at da politiet kom, gikk de rett inn uten å snakke med pleiere eller pasienter og rett på pasienten.

– Pasienten sa han ville ut å røyke. Politimann­en sa: Sett deg på senga. Kanskje flere ganger. Han ble løftet opp og lagt på senga, så begynte politimann­en å slå, forklarte en av pleierne.

Den tiltalte sa i retten mandag at fornaermed­e oppførte seg hissig og provoseren­de og nektet flere ganger å etterkomme pålegg om å roe seg og sette seg ned. Da han ikke gjorde det, tok politimann­en i følge seg selv tak i kragen og la ham ned på senga, mens mannen gjorde motstand.

Så flere slag

Sykehusets vekter forklarte at politiet i forkant av hendelsen ba mannen sette seg flere ganger, mens mannen nektet. Men også han mener politimann­en slo flere ganger: – Jeg så albuen gå opp og ned fem-seks ganger på venstre side for pasienten. Et av slagene så jeg knyttneven. Jeg kan ikke utelukke at det var for å holde for munnen, men det er veldig unaturlig bevegelse om det er det han gjorde i stedet for å slå. For meg så det ut som slag, det er min oppfatning, forklarte vekteren.

Politimann­en mener vitnene har trodd at det var slag, mens han bare holdt for munnen til pasienten, slik at han ikke skulle spytte på politimann­en.

Det ble imøtegått av flere av sykepleier­ne: – Etter slagene la politimann­en hånden over munnen. Det var masse blod i munnen og jeg opplevde at pasienten prøvde å puste og blodet sprutet ut mellom fingrene på politimann­en, forklarte en pleier.

– Jeg angrer bare på en ting i etterkant, og det er at jeg ikke gikk bort til politimann­en og tok ham i armen og spurte om dette virkelig var nødvendig. Men jeg frøs litt til, forklarte vekteren.

 ??  ?? LEGEVAKTEN: Det var flere pasienter på legevakten som kan ha hørt basketaket innenfor glassdøren­e. Bildet er tatt i en anen sammenheng.
LEGEVAKTEN: Det var flere pasienter på legevakten som kan ha hørt basketaket innenfor glassdøren­e. Bildet er tatt i en anen sammenheng.
 ??  ?? SLÅTT: Mannen så slik ut etter basketaket med politimann­en.
SLÅTT: Mannen så slik ut etter basketaket med politimann­en.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ??
FOTO: ERIK HOLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway