Agderposten

Janne Helene fikk sjokk – nå gir hun ut bok

Janne Helene Arnesen fra Arendal fikk litt av en aha-opplevelse etter at hun hadde lappet mengder av egne og andres ødelagte klaer. Nå er sjokket blitt til bok.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Jeg er nok litt ekstra klønete. Jeg ødelegger mye klaer. Men da prøver jeg å reparere jeg dem med en gang.

Det forteller Janne Helene Arnesen fra Arendal. Og det kommer nok ikke helt unaturlig at hun lapper og fikser, for som hun sier selv: Hun er belastet fra både mors- og farssiden med håndarbeid og det å lage ting.

– Jeg brukte en del år på å lage ubrukelige kostymer. Kanskje ikke ubrukelige, da, men svaere kostymer der det var bedre desto mer gull det var, forteller Janne Helene.

Aha-opplevelse

Arendals-kvinnen bor nå i Oslo, er drakthisto­riker og jobber ved Nasjonalmu­seet for kunst, arkitektur og design, så litt om klaer vet hun jo. Etter hvert fant 41-åringen ut at hun ønsket å bruke syferdighe­tene til noe mer praktisk enn ballkostym­er. Dermed tok hun en titt i eget klesskap.

– For man har jo ikke alltid behov for kjempestor­e gullkjoler. Sjeldent, egentlig …

Arnesen hentet da fram noen erfaringer hun hadde gjort seg fra oppveksten på Skibberhei og helt inn i voksen alder. Alle gjør nemlig ikke som henne, slik arendals-kvinnen lenge hadde tatt for gitt. For mens Arnesen, mor, far og farmor er veldig håndverksk­yndige og hun saerlig sammen med farmor reparerer klaer som er ødelagte, sniker Janne Helenes søster sine ødelagte klaer inn blant de andre.

– Et sted på veien skjønte jeg dermed at ikke alle reparerer klaerne sine selv. Det kom som et lite sjokk, innrømmer Janne Helene.

– Det høres helt naivt ut, men det tok litt tid å skjønne det. En gang spurte jeg en venninne om hun hadde forsøkt selv, og da svarte hun at «jeg kan ikke trae en nål en gang». Da slo det meg at det som alltid har vaert en selvfølge for meg, oppleves som uoverkomme­lig for andre.

Kontaktet av forlag

Arendals-kvinnen ville dermed finne ut hvordan hun kunne gjøre dette håndarbeid­et lystbetont og mindre skummelt for mange andre der ute. Janne Helene er svaert aktiv i sosiale medier, skriver mye om klaer og det å sy om gamle og nyere klesplagg.

Og det var slik hun ble oppdaget og kontaktet av Turid Løvskar i det nyoppstart­ede Manuskript Forlag AS tidlig i 2020.

«Har du aldri vurdert å lage bok av dette?» lød spørsmålet fra forleggere­n. «Nei!» lød det enkle svaret fra Janne Helene.

Men så kom koronapand­emien og Norge stengte ned. Janne Helene fikk plutselig en ny henvendels­e fra forlaget, og denne gang stilte hun seg litt annerledes til forespørse­len.

– Ja, dette er genialt. Nå får jeg sikkert ikke noe annet å gjøre i år uansett, tenkte jeg. Det var jo helt feil …

Tøff prosess

Men når hun først hadde sagt ja til å lage bok, så fikk det ble bok. For da hun undret seg over vitsen med en bok om syprosjekt­er når alt av teknikker og råd finnes på det store internette­t, fikk hun til svar at det samme spørsmålet kan man jo stille om kokebøker: Det handler om å ha alt mellom to permer og å gi folk lys

ten til å prøve når de blir inspirert av boka, lokket forleggere­n.

– Innsalget hennes var godt og det er nettopp dette som har vaert målet med boka. Å gjøre det lystbetont og inspireren­de.

Det har kostet tid. Mye tid. På et tidspunkt sist høst lå Janne Helene i fosterstil­ling og gråt fordi det var for overvelden­de.

Men bok ble det: «Tråd til! Klesrepara­sjoner for nybegynner­e» heter boka som ble lansert i slutten av januar. I den finner man tips til både usynlig reparasjon av klaer, samt den mer synlige dersom man ønsker å vise fram lappingen.

Teknikker som kintsugi (reparasjon­er med gulltråder, inspirert av japansk teknikk for å reparere porselen), sashiko (grovt broderi) og frankenste­ining (to plagg blir til ett) er viet plass.

Ikke for å spare penger

Boka er skrevet slik at den skal passe også for de aller ferskeste nybegynner­ne. Litt med søsterens nivå i tankene, innrømmer Janne Helene. I boka lister hun opp ti essensiell­e verktøy som man bør ha. Symaskin er IKKE blant dem. Men gode nåler, tråd, knappenåle­r, målebånd, lapper og en god saks er blant dem.

– Og så en sprettekni­v til alle gangene man syr feil. For det vil skje, garanterer den erfarne syersken.

– Har du disse tingene, får du reparert det meste. – Sparer du mye penger på klaer når du reparerer så mye?

– Det er et godt spørsmål. Det handler mer om det mentale. Jeg blir så lykkelig hver gang jeg ser at jeg har klart å reparere et plagg jeg er så uendelig glad i. Det kan godt vaere jeg har spart penger, men det har ikke vaert den store intensjone­n, svarer Janne Helene Arnesen.

 ??  ??
 ??  ?? JAPANSK TEKNIKK: Janne Helene Arnesen har brukt den kinesiske teknikken kintsugi på dette plagget. Forskjelle­n er at kineserne reparerer knust porselen med gull, mens Janne Helene syr ødelagte klaer med gulltråd.
JAPANSK TEKNIKK: Janne Helene Arnesen har brukt den kinesiske teknikken kintsugi på dette plagget. Forskjelle­n er at kineserne reparerer knust porselen med gull, mens Janne Helene syr ødelagte klaer med gulltråd.
 ?? FOTO: JANNE HELENE ARNESEN ?? APPLIKASJO­NER: Applikasjo­ner kan vaere lurt å ha om man skal fikse hullete klaer.
FOTO: JANNE HELENE ARNESEN APPLIKASJO­NER: Applikasjo­ner kan vaere lurt å ha om man skal fikse hullete klaer.
 ??  ?? ENKLE TRIKS: Janne Helene Arnesen er i boka opptatt av å gi tips og råd som alle kan ha nytte og inspirasjo­n av.
ENKLE TRIKS: Janne Helene Arnesen er i boka opptatt av å gi tips og råd som alle kan ha nytte og inspirasjo­n av.
 ?? FOTO: JANNE HELENE ARNESEN ??
FOTO: JANNE HELENE ARNESEN
 ?? FOTO: JANNE HELENE ARNESEN ?? ESSENSIELL­E: Janne Helene Arnesens råd til basisutsty­r.
FOTO: JANNE HELENE ARNESEN ESSENSIELL­E: Janne Helene Arnesens råd til basisutsty­r.
 ?? FOTO: JANNE HELENE ARNESEN ?? FØR OG ETTER: Slik kan klesplagge­ne fikses.
FOTO: JANNE HELENE ARNESEN FØR OG ETTER: Slik kan klesplagge­ne fikses.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway