Agderposten

Jobber fortsatt i stillas uten sikring

I januar 2019 ble en arbeider kritisk skadet etter et fall fra et stillas i Moldfaret i Myra i Arendal. Nå viser video og bilder at arbeidere jobber nøyaktig samme sted – helt uten sikring og hjelm.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

▶ For to år siden falt en arbeider fra dette bygget i Arendal og ble livstruend­e skadet.

▶ Denne uken kan igjen arbeidere sees uten sele og hjelm der de beveger seg på stillaset cirka 10 m over bakken.

▶ Bildet får Arbeidstil­synet til å se rødt.

▶ – Arbeiderne var godt nok sikret, mener daglig leder i W-Bygg AS.

Agderposte­n har mottatt bildeog videomater­iale av det som tilsynelat­ende viser svaert risikabelt arbeid på nøyaktig den samme veggen hvor en ansatt falt ned og ble livstruend­e skadet for to år siden. Helt uten sele og hjelm beveger arbeiderne seg fram og tilbake på stillaset som på det høyeste ruver cirka ti meter over bakken. På det øverste planer er det heller ikke gjerde.

Kraftige reaksjoner

Flere beboere reagerer sterkt på arbeidet som utføres og har tatt kontakt med Agderposte­n.

– Det finnes ikke HMS i det hele tatt. Her jobber de uten seler, hjelm og hele pakka, sier en beboer som selv har lang erfaring i samme bransje.

Det var Sør Bolig som sto for oppføringe­n av det aktuelle bygget som blant annet inneholder 21 studioleil­igheter.

Mannen som falt i 2019 ble kritisk skadet og fløyet til Ullevaal sykehus.

– Ulykken skjedde i forbindels­e med mottak av materiell i 4. etasje. Han falt fra lastestill­aset, fortalte utbygger Remy Diederiks til avisen den gang.

– Dette skal ikke skje. Alle her er rystet, sa han videre.

Firma: – De er trygge

Leder av det aktuelle borettslag­et bekrefter overfor Agderposte­n at det ikke er dem som har hyret inn stillasarb­eiderne.

– Jeg føler ikke at dette er vårt ansvar siden det ikke er vi som har ansatt dem. Når vi

hyrer folk til å brøyte eller klippe plen for oss så sørger vi for at de har HMS-reglene i orden, sier en ordknapp Renate Johansen.

Agderposte­n har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Remy Diederiks uten hell. Men firmaet W-Bygg AS, som utfører arbeidet på veggen i borettslag­et i Myra, bekrefter at det er Diederiks som har engasjert dem.

Daglig leder Wahid Abdul mener arbeiderne var godt nok sikret da de rigget ned stillaset etter flere måneders jobb.

– Jobben dreier seg om å demontere stillaset. Så lenge man tar ned hele rekker, og plukker det fra hverandre fra toppen og ned, skal arbeiderne vaere trygge. Stillaset er godt festet til veggen, sier han.

Reagerer sterkt

Abdul sier firmaet tar HMS på alvor, spesielt i dette oppdraget.

– Sikkerhet er viktig for oss. Vi visste at det hadde vaert en ulykke der tidligere, sier han.

Arbeidstil­synet reagerer imidlertid sterkt på videoen de får tilsendt av Agderposte­n.

– Vår kommentar til denne videoen ar at personene skal bruke fallsikrin­g eller fallforhin­drende utstyr ved denne type arbeid. Slik det ser ut i videoen fra Agderposte­n så mangler arbeiderne dette. Her burde Arbeidstil­synet ha blitt varslet via arbeidstil­synet.no.

Mange dødsfall

Historisk sett er bygge- og anleggsvir­ksomhet den naeringen med flest arbeidsska­dedødsfall per år. Det er også den naeringen med flest registrert­e arbeidsska­dedødsfall i 2020, med åtte registrert­e dødsfall, mot ni i 2019. Mange av dem ved fallulykke­r.

– Hvert dødsfall som skjer i arbeidsliv­et er ett for mye, sier seksjonsle­der Bjørn Tore Hansen i Arbeidstil­synet. Det er arbeidsgiv­ers ansvar å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmil­jø.

Se også video på www.agderposte­n.no

 ??  ??
 ?? FRANK JOHANNESSE­N FOTO: ?? MYRA: Det aktuelle bygget i Myra i Arendal har en rød ring rundt.
FRANK JOHANNESSE­N FOTO: MYRA: Det aktuelle bygget i Myra i Arendal har en rød ring rundt.
 ??  ?? UTEN SIKRING: Her står arbeidere i stillaset tilsynelat­ende uten sikring. Arbeidstil­synet reagerer sterkt på videoen. Innfelt: Faksimile fra Agderposte­n da saken sto på trykk 19. januar i 2019.
UTEN SIKRING: Her står arbeidere i stillaset tilsynelat­ende uten sikring. Arbeidstil­synet reagerer sterkt på videoen. Innfelt: Faksimile fra Agderposte­n da saken sto på trykk 19. januar i 2019.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway