Agderposten

Tesla-utfordrer land

Merket er ukjent og bilen er en rugg av en SUV. Men prisgunsti­ge el-SUV-er er populaere i Norge, og nå har Auto-Car på Stoa fått agenturet på en Kina-bil som gjerne kan bli en ny suksess i verdens mest elektrifis­erte bil-land.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

At bilnavnet er ukjent og vrient å uttale og at den bygges i Kina er ingen hindring for suksess på det norske bilmarkede­t. Er prisen gunstig – «mye for pengene» har alltid vaert et godt salgsargum­ent, så er mye gjort. For noen tiår siden var det sovjetiske Lada som solgte godt, det oste ikke prestisje av Lada’en, men den ga «mye for pengene»

Den nye svaeringen som kommer til Auto-Car etter sommeren derimot, den oser faktisk av luksus og – og kanskje etter hvert – prestisje. Navnet er Hongqi E-HS9. Daglig leder Jarl Helge Venemyr hos Auto-Car er oppdatert på kinesisk, og forteller at det uttales «Hongskji» Som i ski, noe vi er vant med her hjemme.

Tar godt i mot Kina-biler

Selv om nyvinninge­n på Stoa er ukjent, er det bare å se på salgsstati­stikken for å se at nordmenn tar godt imot Kina-biler. Vel er merket litt mer kjent, men kinesiske MG endte med naer 4.000 solgte biler og en åttendepla­ss på salgsstati­stikken i 2020. En annen el-suksess, Polestar, bygges for øvrig også i Kina.

Prismessig ligger Hongqi i den andre enden av skalaen. Men så har den en gedigen front som har fått flere biljournal­ister til å trekke en sammenlign­ing til selveste Rolls-Royce. Og faktisk heter mannen bak dette designet Giles Taylor og har en fortid nettopp i Rolls-Royce. At den vil synes godt når den kommer på smale Agder-veier med en bredde på over to meter og en lengde på over fem meter er hevet over tvil.

Jarl Helge Venemyr synes nykomlinge­n er imponerend­e på alle måter.

– Husk at prisen begynner på rett over 600.000 kroner med en rekkevidde på 400 km. En litt dyrere modell har 450 kilometer rekkevidde. Og det med en SUV med sju seter, masse plass, firehjulst­rekk, alt av ny teknologi, mulighet for hengerfest­e og takboks. Effekten er på 551 hk og denne store bilen klarer 0 – 100 km/t på 4,9 sekunder, forteller en begeistret daglig leder.

Matcher Tesla

Slike prestasjon­er matcher Tesla, men til lavere pris, og importøren må nok holde på de prisene som nå er angitt, for god pris er viktigste våpen for nykommere på det

tøffe norske markedet.

Venemyr forteller at de fikk agenturet for det raskt voksende bilmerket fordi de som Mitsubishi-forhandler har et mangeårig samarbeid med importøren Motor Gruppen AS. Den norske importøren for Hongqi er HBI Norge som er et selskap i Motor Gruppen.

Venemyr forteller at han regner med å ha de første demobilene tilgjengel­ige på sensommere­n, og at de første kundene vil kunne få levert ut bilen allerede i år: -Importøren planlegger at vi skal ha demobil tilgjengel­ig for prøvekjøri­ng etter sommerferi­en, og at de som bestiller tidlig vil kunne få bilen allerede i fjerde kvartal i år.

Stor interesse

Ifølge Knut G. H. Aas, administre­rende direktør i HBI Norge AS, ha det vaert stor interesse for å få agenturet på Hongqi, og han er svaert fornøyd med få Auto-Car som forhandler i østre Agder. Han trekker fram at Auto-Car ha opparbeide­t seg stor kompetanse på elbiler og kan sikre god service og oppfølging.

Det ventes flere Hongqimode­ller til Norge etter hvert, også av mindre størrelse og til lavere priser.

Auto-Car overtok som Renault-forhandler for et par år siden og i tillegg til velkjente og mye solgte Renault Zoe, kommer det nå en rekke nye Renault-modeller med eldrift og hybrid. Så det vil nok summe på Stoa fremover.

 ??  ?? ET KRAFTIG FREMPARTI: Fronten på den nye el-SUVen er gedigen, med et hint av Rolls-Royce. Den svaere syv-seteren er prisgunsti­g og kommer til Arendal over
ET KRAFTIG FREMPARTI: Fronten på den nye el-SUVen er gedigen, med et hint av Rolls-Royce. Den svaere syv-seteren er prisgunsti­g og kommer til Arendal over
 ?? ELLINGSEN FOTO: TORE ?? GODT FORNØYD: Daglig leder Jarl Helge Venemyr hos Auto-Car på Stoa gleder seg til å vise fram nykommeren Hongqi. Allerede nå merker de interesse og etter sommeren kommer bilen til Arendal.
ELLINGSEN FOTO: TORE GODT FORNØYD: Daglig leder Jarl Helge Venemyr hos Auto-Car på Stoa gleder seg til å vise fram nykommeren Hongqi. Allerede nå merker de interesse og etter sommeren kommer bilen til Arendal.
 ?? FOTO: HBI NORGE AS ?? sommeren.
FOTO: HBI NORGE AS sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway