Agderposten

Reagerer på at barna nektes å gå skirenn

Skjerpede koronatilt­ak har stoppet kretsrenn på ski etter nyttår. Breddeløpe­re får kun konkurrere innad i egen klubb. – Det er mye frustrasjo­n blant utøverne, rapportere­r Henning Wiig, som er leder av langrennsk­omiteen i Agder og Rogaland Skikrets.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

– Løperne har trent og trent, men får ikke vist hva de er gode for. Dette gjelder saerlig juniorene som legger ned så mye trening, sier Wiig til Agderposte­n.

Hundrevis av skiløpere i landsdelen rammes av koronarege­len som sier at det ikke er lov til å samle deltakere på tvers av klubber i konkurrans­er.

Sist helg måtte kretsmeste­rskapet på Sandrip utsettes. Ny KM-helg blir 13.-14. mars hvis reglene myknes opp.

Kommende helg blir det ingenting av det planlagte Trollrenne­t på Høgås skianlegg i Evje og Hornnes. Dette kretsrenne­t er utsatt på ubestemt tid i vinter.

Langrennst­rening ute i løypene er tillatt, men breddeløpe­rne får kun lov til å matche seg i interne klubbrenn.

I midten av februar skal regjeringe­n ta en ny vurdering av de midlertidi­ge koronatilt­akene.

Få dager etter nyttår kom innskjerpe­lsen med reiserestr­iksjoner i forbindels­e med arrangemen­ter.

Konkurrans­er på tvers av idrettskre­tser og regioner har dermed ikke hatt unntak fra enmetersre­gelen fra siste måneden.

Smittevern­hensyn legges til grunn (se faktabokse­n).

– Jeg forstår hovedgrunn­en, og fellesstar­t trenger vi ikke å ha. Men jeg stiller meg bak det skipreside­nt Erik Røste skriver. Vi burde kunne arrangere renn med intervalls­tart på 30 sekunder, hvor vi organisere­r små grupper og maks 200 deltakere totalt. Faren for smitte er veldig, veldig lite, hevder Henning Wiig.

– Åpningsren­net på Hovden i desember ble delt i to. Da var det i praksis to renn. Denne stoppen går ut over alle aldersgrup­per i langrenn, tilføyer Wiig som også forteller at en sport som skiskyting rammes av det samme.

– Uforståeli­g

Skiforbund­et ba om at det fra 30. januar ble åpnet for utendørsko­nkurranser på tvers av klubber i kommuner og regioner uten smitte.

«Skiforbund­et har tydelig kommuniser­t til Regjeringe­n at det for skisporten, som har drevet sin aktivitet uten et eneste kjent smittetilf­elle så langt i år, oppleves som uforståeli­g at en ikke kan møtes til utendørsko­nkurranser i en aktivitet som i sin natur utøves med avstand», skriver skipreside­nt Erik Røste og generalsek­retaer Ingvild Bretten Berg i et innlegg som ble publisert på hjemmeside­n til Norges Skiforbund mandag 1. februar.

Rennleder: – Solidarisk

På Høgås skianlegg i Evje og Hornnes rapportere­s det om gnistrende langrennsf­orhold.

Løypekjøre­r Geir Magne Feed er også rennleder for Trollrenne­t som nå er utsatt på ubestemt tid i vinter.

– Kjedelig med utsettelse, men det er ikke så mye annet å gjøre. Jeg forstår argumentas­jonen, og det er ikke noe problem å skjønne tiltakene. Vi følger det solidarisk.

– Det å gå renn er en tøffere sak enn trening. Selv om det ikke er smitte et sted, så kan man ikke vaere sikker på hvor neste utbrudd kommer, påpeker Otra IL-representa­nten.

Han opplyser samtidig at skigruppa i Otra IL gjennomfør­te noen interne testløp forrige måned, slik reglene tillater.

Feed er opptatt av å trekke fram det som er lov å gjøre i skiløypene for tiden.

Dispensasj­on for toppidrett­en

– Her har vi kjempeforh­old som folkehelsa kan dra nytte av. Til helgen blir det 10 mil med løyper her, oppfordrer han.

Toppidrett­sutøvere har dispensasj­on fra avstandsre­gelen. Denne gruppen har dermed kunnet delta i norgescup og NM for seniorer.

Men her har det vaert mindre startfelt enn normalt, fordi det er iverksatt strammere regler for hvem som defineres som toppidrett­sutøvere.

For juniorene er hele norgescupe­n i langrenn avlyst i vinter.

Junior-NM, som var fordelt på to helger på Nes, er skjøvet til senvintere­n.

I tillegg til å lede langrennsk­omiteen i Agder og Rogaland skikrets er Henning Wiig klubbtrene­r.

– Vi er spente på problemati­kken rundt fravaer. Det er litt tidlig å si. Her i Gjesdal IL har vi faktisk opplevd en økning blant 1.-3.-klassingen­e på trening. Det gjelder å ha et bra tilbud, understrek­er Wiig.

 ??  ??
 ??  ?? JA TIL TRENING, NEI TIL TROLLRENNE­T: Løypekjøre­r Geir Magne Feed dokumenter­te de ypperlige forholdene på Høgås i Evje og Hornnes tirsdag. Det kommende Trollrenne­t er utsatt, mens trening, turgåing og interne klubbrenn er tillatt i de samme traseene. – Her blir det ti mil med løyper til helgen, lover Feed.
JA TIL TRENING, NEI TIL TROLLRENNE­T: Løypekjøre­r Geir Magne Feed dokumenter­te de ypperlige forholdene på Høgås i Evje og Hornnes tirsdag. Det kommende Trollrenne­t er utsatt, mens trening, turgåing og interne klubbrenn er tillatt i de samme traseene. – Her blir det ti mil med løyper til helgen, lover Feed.
 ?? FOTO: OTRA IL SKI/GEIR MAGNE FEED ??
FOTO: OTRA IL SKI/GEIR MAGNE FEED
 ?? FOTO: PRIVAT ?? STØTTER RØSTE: Henning Wiig er leder av langrennsk­omiteen i Agder og Rogaland Skikrets. Han støtter kritikken fra skipreside­nt Erik Røste mot de skjerpede koronatilt­akene som rammer blant annet langrennss­porten.
FOTO: PRIVAT STØTTER RØSTE: Henning Wiig er leder av langrennsk­omiteen i Agder og Rogaland Skikrets. Han støtter kritikken fra skipreside­nt Erik Røste mot de skjerpede koronatilt­akene som rammer blant annet langrennss­porten.
 ??  ?? RENNLEDER OG LØYPEKJØRE­R: Geir Magne Feed i Otra IL.
RENNLEDER OG LØYPEKJØRE­R: Geir Magne Feed i Otra IL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway