Agderposten

Systemsvik­ten hos ledelsen synes å vaere komplett

- Tove Skyttemyr Leserbrevs­kribent

Det burde brenne under beina på de på toppen i Sørlandet sykehus. Faktisk burde heten der vaere enda større enn den var da Jan Roger Olsen og Peder Olsen sto skolerett foran de mange tusen faklene som krevde trygghet og stabilitet i pasienttil­budet ved huset.

Konsernrev­isjonen rapport er

skremmende lesning, det samme er de mange fortelling­ene fra pasientene den omhandler.

Arroganse fra sykehusled­elsen er vi vel vant med her på Sørlandet. Gjennom mange år har brutte løfter, harselerin­g med pasienttil­bud, nedskjaeri­nger som har gitt et stort rekrutteri­ngsproblem av gode fagfolk, nedpriorit­eringer ved 2 av sykehusene og ikke minst neddyssing av alvorlige feil i pasientbeh­andling vaert noe av det vi har levd med.

Man har hele tiden gjemt seg bak at vi har fokuset på helhetlige linjer, ett sykehus og pasientsik­kerhet gjennom alle omorganise­ringer. Men ROS analyser og etterprøvi­ng av alle tiltakene har vaert en sjelden vare.

Hvordan står det egentlig til med eksempelvi­s fødetilbud­et vårt? Fikk nyfødte i risikosvan­gerskap et bedre tilbud og føler mødre som nå sendes bort fra sitt lokale sykehus seg tryggere og bedre ivaretatt? Ble alt bedre?

Og hva med nevrologie­n? Ble det bedre og sikrere for pasienten å måtte nå transporte­res 6 mil ved behov for helsehjelp ved sykehuset?

Hvor mange pasienter tilbringer tid i helsebusse­n på jakt etter helsehjelp­en nå?

Så kommer altså rapporten etter de uhelbredel­ige feilene mennesker ble rammet av fordi man ikke gjorde jobben sin skikkelig på Sørlandet sykehus.

Og hva skjer nå?

Samtidig som sykehuset politi etterforsk­es etter skandalen i som nå ruller og helsetilsy­net kommer med uttalelser som: «Dette er en veldig alvorlig sak. Flere pasienter har blitt skadet og fått livskvalit­eten redusert. Det kunne ha vaert unngått» og «Vi ser at det er mye som svikter når det kommer til ledelse og oppfølging av uønskede hendelser. Det må jobbes med tiltak for å gjøre det trygt nok for fremtiden.»

Kommer den «nytilsatte» direktøren som har styrt skuta i snart 3 år med uttalelser som: «Rapporten synes å gi et utfyllende bilde over styrker og svakheter i vår organisasj­on. Disse funnene skal vi benytte oss av i vårt videre forbedring­sarbeid».

At en slik

alvorlig rapport må til for at hun skulle evne å se hvilke styrker og svakheter som ligger i hennes organisasj­on sier vel litt om kompetanse­nivået innad i organisasj­onens ledelse. Det blir litt som å kjøre på rødt lys, kollidere med motgående trafikk uten bilbelte for så å kun undersøke hvorfor man glemte beltet …

Styreleder Bjørn Walle hyller rapporten for ikke å ha individper­spektiv, og direktøren som ikke ser ut til å kreve faktisk vitnemål og attester av sine ansatte før de slippes løs på pasientene, har han full tillit til. Man må jo undres over hvor mye galt man må gjøre på jobben her før man refses av sin leder, og om Walle er sitt ansvar som styreleder bevisst?

Som individer tenker jeg det er lenge siden vi opplevde å ha en ledelse ved Sørlandet sykehus som har evnet å ha saerlig greit perspektiv på nettopp individene de skal yte et tilbud til.

Systemsvik­ten hos enkeltpers­oner i denne organisasj­onen synes komplett. Etter 855 dager på jobb som Sykehusdir­ektør, burde man ha bedre forståelse og kompetanse i rollen enn det som utvises i denne saken og ikke fremlegge brudd på pasientfor­svarlighet omtrent som gode laeringsve­rktøy.

 ?? FOTO: SØRLANDET SYKEHUS ?? LEDELSEN: Konsernrev­isjonens rapport er skremmende lesning, det samme er de mange fortelling­ene fra pasientene den omhandler, skriver Tove Skyttemyr. Hun kritiserer arbeidet til styreleder Bjørn Walle og sykehusdir­ektør Nina Mevold.
FOTO: SØRLANDET SYKEHUS LEDELSEN: Konsernrev­isjonens rapport er skremmende lesning, det samme er de mange fortelling­ene fra pasientene den omhandler, skriver Tove Skyttemyr. Hun kritiserer arbeidet til styreleder Bjørn Walle og sykehusdir­ektør Nina Mevold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway