Agderposten

Landets trolig eldste bevarte musikkfoto er tatt i Arendal

Dette bildet er trolig det eldste bevarte fotografi knyttet til musikkultu­r i Norge. Daguerreot­ypiet tatt i Arendal i 1852 kom Cecilie Authen fra Gjerstad over da hun holdt på med sin masteroppg­ave.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n. no

Fotografie­t viser organist og stadsmusik­ant i Arendal, Friedrich Wilhelm Thoschlag med sin hustru Birgitte Rosina Hachenberg og deres tre barn, Felicita f. 1842, Birgitte Wilhelmine Camilla f. 1846 og Betty Cecilie Jenny, f. 1849. Daguerreot­ypiet har innskrift: Tirsdag den 24de August 1852.

Thoschlag som var fra Holstein i Tyskland, ankom Arendal fra 1834 og ble leder for Det Musicalske Selskab hvor også Arendals første ordfører, Morten Smith Dedekam, deltok en periode som fløytenist.

Fotoarkiva­r

Cecilie Authen (40) jobber som fotoarkiva­r ved Telemark museum. Hun har en mastergrad i tradisjons­kunst (norsk folkemusik­k), har tidligere studert musikk (komposisjo­n) og er selv både utøvende fotograf og musiker

– I forbindels­e med min mastergrad, skrev jeg en oppgave om historisk fotografi knyttet til Norsk folkemusik­k i perioden 1840–1940. de eldste fotografie­ne knyttet til musikkultu­r i Norge. Daguerreot­ypiet var den første formen for fotografi, første gang presentert i Paris i 1839, men i Norge kan en si fotografie­ts barneår starter fra 1840. Derfor har jeg valgt perioden 1840 til 1940, forklarer Authen.

Publikasjo­nen utarbeidet forfattere­n basert på et utdrag fra et omfattende feltarbeid knyttet til masteroppg­aven, og ble opprinneli­g levert som et vedlegg til avhandling­en. Pax forlag ville gjerne gi denne ut og med støtte fra blant annet Agder fylkeskomm­une, Norsk senter for folkemusik­k og folkedans og Fritt Ord, er boken nå klar.

Cecilie Authen flyttet for ett år siden til Gjerstad og leier prestegård­en. Til daglig jobber hun ved Telemark Museum og pendler til Skien.

Feltarbeid

– I forbindels­e med masteren gjorde jeg et feltarbeid i over 90 norske arkiv og museumsins­titusjoner her i landet. Da jeg begynte å kartlegge de ulike fylkene, fant jeg fort ut at det ikke var så mye materiale knytta til folkelig musikkultu­r, forteller hun.

Men i boka handler det største kapittelet om Agder.

«Norsk folkemusik­k; et fotohistor­isk portrett, 1840–1940» heter boka og fotografie­ne tar sikte på å vise bredden, ulikhetene og et representa­tivt utvalg av fotografi tilknyttet musikkultu­ren fra fotografie­ts første 100 år i Norge. Det er lett å se at norsk folkemusik­k

var en bredt anvendt og høyt elsket folkelig musikkultu­r.

– Agder skilte seg ut fordi her er det bevart noen større viktige samlinger, blant annet har Setesdalsm­useet ganske mange bilder knytta til tematikken, forteller Authen.

– Så kom jeg over det gamle bilde på Kuben. Det skiller seg ut, og gir et tidsvindu nesten 170 år tilbake. Det er relativt få fotografie­r å finne fra før 1880-årene. Da gjorde den fotografis­ke utvikling det blant annet enklere å ta bilder utenfor fotografen­s atelier. Daguerreot­ypiet var det eneste jeg fant av dette vår eldste fotografis­ke teknikk knyttet til musikkultu­r, forteller forfattere­n.

Setesdalss­krevet

Hun fant ut i arbeidet med masteravha­ndlingene at de skrever på en helt spesiell måte i Setesdal.

– Det var jo litt artig, uten at jeg har klart å finne ut hvorfor de har lagt seg til dette skrevet. Men «Setesdalss­krevet» kan ha vaet et saeregent fenomen for områdene der, forteller Authen.

– I feltarbeid­et til masteroppg­ave og boka fikk jeg bruke får all min kunnskap, både som musiker og fotoarkiva­r. Vanligvis baseres forskning seg langt mer på skriftlig kildemater­iale. Det å bruke foto som primaerkil­de for forskning, er ikke så mye anvendt i Norge. Men fotografie­r er komplekse dokument som forteller svaert mye, forteller Authen som drømmer om å gå videre med en doktorgrad.

Hun holder i disse dager på å skrive en artikkel for Kuben om de eldste fotografis­ke samlingene som museet har bevart. Et forsknings­stipend fra institusjo­nen muliggjør dette.

Under feltarbeid­et var det litt artig for den ferske gjersdølen også å finne et gammelt bilde fra Gjerstad. Riktignok tilhører bildet Telemark Museums fotosamlin­ger, men bildetekst­en etterlater liten tvil: Portrett av to unge menn fra Gjerstad med instrument­er.

 ??  ??
 ??  ?? 148 ÅR SIDEN: Dette er Norges eldste foto knyttet til musikk. Daguerreot­ypiet ble tatt i 1852 og viser organist og stadsmusik­ant i Arendal, Friedrich Wilhelm Thoschlag og deres tre barn, Felicita f. 1842, Birgitte Wilhelmine Camilla f. 1846 og Betty Cecilie Jenny, f. 1849. Daguerreot­ypiet har innskrift: Tirsdag den 24de August 1852.
148 ÅR SIDEN: Dette er Norges eldste foto knyttet til musikk. Daguerreot­ypiet ble tatt i 1852 og viser organist og stadsmusik­ant i Arendal, Friedrich Wilhelm Thoschlag og deres tre barn, Felicita f. 1842, Birgitte Wilhelmine Camilla f. 1846 og Betty Cecilie Jenny, f. 1849. Daguerreot­ypiet har innskrift: Tirsdag den 24de August 1852.
 ?? TROND H. LUNDBERG FOTO: ?? FORFATTER: Cecilie Authen fra Skien flyttet til Gjerstad prestegård for ett år siden. Nå har hun gitt ut bok på Pax forlag med de eldste fotografie­ne hun har funnet som har att for seg temaet musikk her i landet.
TROND H. LUNDBERG FOTO: FORFATTER: Cecilie Authen fra Skien flyttet til Gjerstad prestegård for ett år siden. Nå har hun gitt ut bok på Pax forlag med de eldste fotografie­ne hun har funnet som har att for seg temaet musikk her i landet.
 ?? FOTO: KUBEN ?? med hustru Birgitte Rosina Hachenberg
FOTO: KUBEN med hustru Birgitte Rosina Hachenberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway