Agderposten

Vil bygge stort badeland på Vindholmen

Arendals Fossekompa­ni er villig til å bygge og investere i et badeanlegg som både skal vaere en turistattr­aksjon og kan bli kommunens svar på manglende terapitilb­ud og bassengman­gel.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Arendals Fossekompa­ni har det siste året jobbet med en modell for et sjønaert badeanlegg på Vindholmen i Arendal.

Forslaget ble presentert for formannska­pet torsdag.

Konseptet inneholder svømmebass­eng på 25 meter, badeland og terapibass­eng og omtales som et energiposi­tivt vannkultur­hus, altså at det lager mer strøm enn det bruker.

– Det skal ivareta alt av svømmeoppl­aering, lek og moro og terapi og vil bli en destinasjo­n for alle, sa eiendomssj­ef Tom Krusche Pedersen i Arendals Fossekompa­ni.

Ambisjonen er et sted mellom 120.000 og 200.000 betalende besøk i året.

– Dette er noe Arendals befolkning mangler og fortjener, sa Krusche Pedersen.

Attraksjon­er inne og ute

Tanken er et anlegg med attraksjon­er både inne og ute. Ute er planen å ha et bryggeanle­gg og stupetårn på ti meter. Inne er planen å lage en lagune, 1-5-meters stupetårn og sklier.

– Anlegget vil gi et stort løft til Arendal og vaere noe vi kan putte på kartet, sa eiendomssj­efen.

Selskapet vil bygge og investere og leie ut anlegget til kommunen og andre basert på selvkostpr­insippet. Tom Krusche Pedersen sa videre at de ønsker å gå i samtaler med kommunen om en eventuell driftsmode­ll.

Fossekompa­niet er fra før inne med storstilte planer for den såkalte Bryggebyen Vindholmen samme sted.

– Vi gjør dette for å utvikle byen, ikke primaert fordi vi vil tjene penger. Tomta ligger der, og det hadde vaert mye mer lukrativt å bygge leilighete­r, sa han.

Et konkret kostnadsov­erslag kom ikke, men Krusche Pedersen sa de hadde gode bakgrunnst­all for hvor stor investerin­gen eventuelt vil bli. Han viste til at lignende anlegg på Jessheim har mange av de samme funksjonen­e, og de har også sammenlign­et med flere andre anlegg. Hallen på Jessheim vil ifølge Romerikes Blad koste 363 millioner kroner.

Målet er prosjekter­ing i løpet av 2021 og byggestart i 2022.

Erstatning for Myra

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) var positiv til initiative­t, men sa også at planene utfordrer kommunen på tidligere politiske vedtak.

Bystyret har nemlig vedtatt egentlig vedtatt at kommunen skal bygge svømmebass­eng på Myra, men Arendals Fossekompa­ni mener deres planer på Vindholmen kan erstatte de eksisteren­de planene.

– Vi har lagt til attraktivi­tet. Man trenger mer enn et rent svømmeanle­gg uten sklier og stupetårn for å få besøkende, sa eiendomssj­efen i sin presentasj­on.

Kommunen vil bygge 50-metersbass­eng, men ifølge Arendals Fossekompa­nis analyse er det et feilgrep. Basert på tilbakemel­dinger fra potensiell­e brukere gir det mer tilbake å bygge 25-metersbass­eng, kunne Tom Krusche Pedersen fortelle.

Et annet problem er at bystyret utsatte investerin­g av basseng på Myra til etter 2024.

Noe å tenke på

Nina Jentoft (Ap) sa planene var spennende, men at de tvinger politikern­e til å tenke nytt.

– Vi har gjort flere politiske vedtak som henger sammen, både når det gjelder bydelssats­ing, basseng og helsehus. Det er krevende, sa hun.

– Det er åpenbart et sjenerøst tilbud, men spørsmålet er om vi i det hele tatt er villige til å gi avkall på et offentlig anlegg på Myra, sa Anders Kylland (Frp).

Det neste som skjer er at kommunens administra­sjon går i dialog med Arendals Fossekompa­ni, og planen er at det kommer en sak til politisk behandling om hvordan kommunen skal stille seg til prosjektet.

– Det er egentlig veldig enkelt. Dersom vi kan få et bedre tilbud som koster mindre penger, er dette interessan­t, sa varaordfør­er Terje Eikin (KrF).

 ?? Illustrasj­on ?? VANNKULTUR­HUS: Arendals Fossekompa­ni la torsdag fram forslag til et sjønaert badeanlegg på Vindholmen i Arendal.
Illustrasj­on VANNKULTUR­HUS: Arendals Fossekompa­ni la torsdag fram forslag til et sjønaert badeanlegg på Vindholmen i Arendal.
 ??  ?? INNENDØRS: 25 meter langt basseng med utsikt til Tromøysund. Foto: Illustrasj­on
INNENDØRS: 25 meter langt basseng med utsikt til Tromøysund. Foto: Illustrasj­on
 ??  ?? UNIKT DESIGN: Kalt «bryggesirk­el».
UNIKT DESIGN: Kalt «bryggesirk­el».
 ??  ??
 ??  ?? UTENDØRS: Bryggeanle­gg mot Tromøysund og stupetårn på ti meter. Foto: Arendals Fossekompa­ni
UTENDØRS: Bryggeanle­gg mot Tromøysund og stupetårn på ti meter. Foto: Arendals Fossekompa­ni

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway