Agderposten

Har boligområd­er for de neste 70 år

Selv om ny batteri- fabrikk skulle få folketalle­t til å skyte fart, er det liten grunn til å lete etter nye boligareal­er. Naeringsto­mter derimot ….

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

▶ Politikern­e i Arendal har pekt på kommunekar­tene og satt av plass til rundt 15.000 nye boliger.

▶ Med dagens folketalls­utvikling holder det de neste 70 år.

▶ Selv om ny batterifab­rikk skulle sette fart i innbyggert­allet, er det plass til bygging i flere tiår til.

I Arendal by og andre knutepunkt­er (bydelssent­re) er det plass til nesten 5.000 boliger. I tillegg er det rundt 5.000 boenheter i allerede vedtatte og varslede regulering­splaner. Legger man til store arealer som ble avsatt til fremtidig boligbyggi­ng i den nye kommunepla­nen – men ennå ikke er regulert – kan man plusse på minst 5.000 til.

Det er Arendals nye planleder og mangeårige kommunepla­nlegger Kristin Fløystad som la fram disse tallene i kommunepla­nutvalgets internettm­øte sist uke.

Med et snitt på 2,10 person per bolig, trenger Arendal kommune mellom 120 og 180 nye boliger i året. I snitt er det bygget om lag 250 boliger i året i kommunen i mange år, opplyste hun.

Det er vedtatt at 80 prosent av veksten bør skje i Arendal by og nye og gamle bydelssent­re.

Pluss uregulerte arealer

Kommunepla­nutvalget foretok på initiativ fra forrige bystyre en solid opprydding i kommunepla­nen, og tok ut hele 18 tidligere avsatte boligområd­er som ikke er blitt realisert. Og som i dag ikke er tråd med nye målsetting­er om miljøog knutepunkt­utbygging. Men det kom på den annen side inn 10 nye boligareal­er i den nye planen. Innenfor disse områdene (Saltrød terrasse, Myra, Tromøya og noe i vest) er det et stort antall nye boligenhet­er.

De oppgitte tallene i vedtatte og varslede planer er løse anslag, understrek­et planleder Kristin Fløystad til politikern­e. Hun poengterte sterkt at det er vanskelig å beregne nøyaktig. Blant annet gir regulering­splaner rammer som kanskje ikke utnyttes fullt ut på grunn av markedsfor­hold og annet. Også planer som er varslet er tatt med, men her er tallene enda mer usikre.

Likevel er det hevet over tvil at Arendal kommune har rikelig med ledige boligareal­er de naermeste årene – uansett hvor vekst-optimistis­k man er.

Selv med et behov i øverste delen av spennet på 120–180 boliger årlig, gir det nok reserve for de neste 80 årene. Selv med 250 nye boliger, snittet for de siste

årene, vil reserven holde i 60 år. Også selv om etablering­en av den nye batterifab­rikken skulle sette ny fart i tilflyttin­g og befolkning­svekst og doble vekstraten – har Arendal kommune arealer i vedtatte planer og prosjekter som holder i mange tiår fremover.

Veksten som stoppet

De siste prognosene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) viser at Arendal kommune vil få en befolkning­søkning på mellom 2.500 og 4.000 de neste ti årene. 3. kvartal 2020 hadde Arendal 45.006 innbyggere. Tidligere prognoser var oppe i 10.000 flere innbyggere i samme tidsrom, men folketalls­veksten har flatet veldig ut de siste årene. Så sent som i 2016 spådde SSB en økning på over 9.000 i Arendal i et 40-års perspektiv. Så avtok veksten, og 3. kvartal i fjor konstatert­e SSB at det var flere som døde (374) enn ble født (372) med adresse Arendal. Arendal kommune fikk et folketalls­minus på 31 personer i 3. kvartal i fjor. Vekst-bråstoppen har også speilet seg i grunnskole­tallene – der elevtallet har sunket og prognosene peker nedover de neste årene.

Batterifab­rikk gir nytt vekst-håp

Nå håper imidlertid både bystyrepol­itikerne og svaert mange andre at etablering­en av den kjempesvae­re batterifab­rikken i en ny Eyde Energipark – med potensielt 2.500 nye og kanskje enda flere arbeidspla­sser – skal få både befolkning­sog andre piler til å peke oppover igjen.

Den var også tema i kommunepla­nutvalgets internettm­øte. Kommunepla­nen – og saerlig arealdelen – er et av kommunens aller viktigste styringsve­rktøy. Den fastslår hvor det skal bygges boliger og naering de neste tiårene. Kommunepla­nen har en 10-års horisont, men rulleres hvert 4. år.

Arendals kommunepla­nutvalg består av ni bystyrepol­itikere. Leder er Milly Grundesen (Sp), som var vara til utvalget i forrige periode. Hun konstatere­r at den gjeldende vedtatte kommunepla­nen – med arealdel – ble vedtatt i mai 2019. Altså bare få måneder før siste kommuneval­g.

– Dermed måtte det forrige kommunepla­nutvalget overlate den ferdige kommunepla­nen til et nytt bystyre. Det var fordi det ble gjort en veldig grundig jobb, og man brukte lang tid på en del avveininge­r, påpeker Grundesen – og viser blant annet til at man for første gang fikk inn «markagrens­er» i Arendals kommunepla­n.

Rekke å bruke planen

– Når vi nå skal til på en ny rullering av kommunepla­nen, håper jeg vi kan klare å få vedtatt en plan litt tidligere, slik at sittende bystyrepol­itikere også kan rekke å få brukt planen i sin periode – og ikke bare overlate den til et nytt, sier hun til Agderposte­n.

Med den store boligreser­ven som nå er dokumenter­t, mener hun det er klart at å lete etter nye boligareal­er ikke blir

en prioritert oppgave når kommunepla­nens arealdel nå skal rulleres.

Trenger mer naeringsar­ealer

Derimot ønsker hun fokus på nye naeringsar­ealer.

– Vi fikk jo inn nye, store naeringsar­ealer i den kommunepla­nen som ble vedtatt i 2019, bemerker Grundesen og viser til både flere hundre nye mål i Heftingsda­len, nesten 400 nye mål i Agderparke­n nord (nord for Stoa), og nye naeringsar­ealer ved havna på Eydehavn.

– Men så fikk vi jo plutselig batterifab­rikken, som slukte alt i Heftingsda­len og fører til at vi må utvide mye der. Men det betyr også at vi bør se på nye naeringsar­ealer for å kunne møte fremtidige behov, påpeker Milly Grundesen. Hun kan saerlig tenke seg mer naeringsar­eal på Tromøya.

– Det er påfallende at det i nord og øst i kommunen har vaert mindre interesse fra utbyggere å sette i gang utbygging. Men det kan jo endre seg nå med batterifab­rikken, bemerket kommunalsj­ef Geir Skjaevelan­d under presentasj­onen.

Han opplyste at i forbindels­e med etablering­en av batterifab­rikken, har kommunen satt ned en statistikk­gruppe med folk fra både oppvekst (skole), samfunnssi­kkerhet og helse.

Nye tall med batterifab­rikk

– De skal nå forsøke å dra opp hvilket statistikk­grunnlag vi nå kan forvente etter at det er klart at batterifab­rikken kommer hit. Forsøke å lage en prognose for hvilken utvikling vi kan forvente for Arendal – på ulike områder, sa Skjaevelan­d. Og varslet en egen kommunepla­nmelding om dette – som et oppspill til revisjon av kommunepla­nen.

Det ble hilst velkommen av utvalgsled­er og de øvrige.

– Det blir kjempefint og svaert nyttig med en slik melding. Det kan jo se ut som vi har godt med leilighete­r den naermeste tiden. Så kanskje vi kan se litt på fordelinge­n mellom leilighete­r og familiebol­iger og andre boliger, bemerket utvalgsled­er Milly Grundesen.

 ??  ??
 ??  ?? SENTRUMSNA­ERT: Her er opplisting­en av vedtatte og varslede boligprosj­ekter sentrumsna­ert til Arendal by. Bildet er fra «Bryggebyen» på Vindholmen et par kilometer øst for byen, hvor det nå bygges de første 200 av i alt kanskje hele 700 boliger. Foto: Dronefoto: Frank Johannesse­n
SENTRUMSNA­ERT: Her er opplisting­en av vedtatte og varslede boligprosj­ekter sentrumsna­ert til Arendal by. Bildet er fra «Bryggebyen» på Vindholmen et par kilometer øst for byen, hvor det nå bygges de første 200 av i alt kanskje hele 700 boliger. Foto: Dronefoto: Frank Johannesse­n
 ??  ?? BOLIGRESER­VER: I vedtatte og varslede konkrete boligplane­r har Arendal kommunes planstab talt opp et potensiale på cirka 5.000 fremtidige boenheter. I tillegg kommer rundt 5.000 i potensiell fortetting i byen og bydelssent­re. Og så er det ca. 5.000 potensiell­e i boligareal­er satt av i kommunepla­nen som ikke er regulert ennå. Sum: 15.000. Foto: Grafikk/Vidar Fløde/Kilde: Arendal kommune
BOLIGRESER­VER: I vedtatte og varslede konkrete boligplane­r har Arendal kommunes planstab talt opp et potensiale på cirka 5.000 fremtidige boenheter. I tillegg kommer rundt 5.000 i potensiell fortetting i byen og bydelssent­re. Og så er det ca. 5.000 potensiell­e i boligareal­er satt av i kommunepla­nen som ikke er regulert ennå. Sum: 15.000. Foto: Grafikk/Vidar Fløde/Kilde: Arendal kommune
 ?? FOTO: PUSNESBOLI­G.NO ?? TROMØY: Her ser vi opplistnin­gen av konkrete vedtatte og varslede boligprosj­ekter på Tromøy. Bildet er fra en illustrasj­on av det som skal bli en helt ny bydel med opptil 500 boliger på det gamle verkstedso­mrådet rett over byfjorden fra Arendal by. Utbygger har varslet at skissene vil bli endret noe i forhold til disse illustrasj­onene.
FOTO: PUSNESBOLI­G.NO TROMØY: Her ser vi opplistnin­gen av konkrete vedtatte og varslede boligprosj­ekter på Tromøy. Bildet er fra en illustrasj­on av det som skal bli en helt ny bydel med opptil 500 boliger på det gamle verkstedso­mrådet rett over byfjorden fra Arendal by. Utbygger har varslet at skissene vil bli endret noe i forhold til disse illustrasj­onene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway