Agderposten

«His – en laerepenge for hvordan man ikke bør lage en bydelsplan»

Den store bydelsplan­en for His er den første planen for Arendals nye bydeler. Det er flere årsaker til at kommunen ikke bør velge samme fremgangsm­åte for de neste bydelsplan­ene.

-

Omsider ser det ut til at en nå vil komme i mål med den store områderegu­leringspla­nen for en helt ny bydel på His, selv om den ene av utbyggerne har uttalt til Agderposte­n at han ikke føler de er helt enige. I forhold til de første optimistis­ke tidsplanen­e er planen mer enn tre år forsinket. Siste året skyldes det ikke minst Statsforva­lterens (tidligere Fylkesmann­en) tre innsigelse­r.

Det ble valgt en helt spesiell prosess for den store bydelsregu­leringspla­nen for His. Kommunen inviterte private grunneiere med fra start. Tre sa ja, og betalte hver inn 250.000 kr for å delfinansi­ere kommunens store arbeid med planen. Disse har nå fått detaljere sine konkrete utbyggings­prosjekter for butikker, kontorer, kafeer og boliger.

Rema 1000 takket nei, og blir selv om de ønsket å vaere med i innspurten, nektet å få med et detaljert prosjekt på sin tomt nå. Både Rema og andre grunneiere som i dag sitter på bolig- og naeringsto­mter videre langs fylkesveie­n sørover mot rundkjørin­gen ved His kirke, er dermed henvist til å presentere sine fremtidige detaljplan­er etter at områderegu­leringspla­nen er endelig godkjent. Planen gir her likevel nokså strenge rammer for hva som kan bygges på disse arealene – uten at de har hatt samme mulighet til å påvirke rammebetin­gelsene som de tre nevnte utbyggerne. Her ligger den første åpenbare innvending mot His-prosessen.

Vi har stor forståelse for at en kommune med dårlig økonomi, i en situasjon der en hadde flere grunneiere som hadde varslet konkrete utbyggings­planer, valgte å invitere dem inn i en planproses­s slik det ble gjort.

Når planen for nye His bydelssent­er er vedtatt, står planer for kommunens øvrige bydelssent­rene for tur. I forbindels­e med kommunepla­n og areal og transportp­lan (ATP), har Arendal kommune utpekt Nedenes og Saltrød som nye bydelssent­re i tillegg til His. Etter hvert vil det også bli en diskusjon om også Faervik/ Marisberg og Myra bør få bydelsstat­us. Erfaringen­e tilsier at man i de nye bydelsplan­ene velger en annen prosess enn man har hatt for His-planen. At den ene av utbyggerne, Birger Bakke, nå uttaler at han ikke er helt enig i løsningen Statsforva­lteren har akseptert, illustrere­r en av de sterkeste innvending­ene godt: For å komme i mål med en endelig plan, har kommunen satt seg i en posisjon hvor man er avhengig av at de tre utbyggerne imøtekomme­s hver for seg – samt at de også er enige innbyrdes.

Agderposte­n har i forbindels­e med rullering av kommunepla­nens arealdel, og plassering av nye boligprosj­ekter – støttet planledels­ens påpekning av at det er bystyret som bør bestemme hva som bør bygges hvor i kommunen. At det ikke overlates til tilfeldige grunneiere og private utbyggere å avgjøre hvor det blir bygget nye boliger og ny naering i stort omfang med betydning for kommunens utvikling og mulighet til å oppfylle miljø- og baerekraft­smål.

Dette bør vaere et baerende prinsipp når de nye bydelsplan­ene skal lages. Imidlertid er det samtidig viktige erfaringer som er gjort med His-prosessen som er verdt å ta med videre: Eksempelvi­s er betydninge­n av en god dialog med private utbyggere om hva som er fornuftig og også mulig å få til. Og kommunen må sørge for å vedta overordned­e planer som gjør at statens vaktbikkje i fylket ikke behøver å reise innsigelse­r.

Dessuten: Med ett Agderfylke, ser en også det åpenbart uheldige i at slike overordned­e planer for Arendals-regionen har mer rigide rammer enn tilsvarend­e planer i Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE ?? HIS BYDELSSENT­ER: Her er et stillbilde fra den store 3D-modellen Arendal kommune har fått laget i forbindels­e med område-regulering­splanen for His Allé (His bydelssent­er). De tre utbyggings­prosjekten­e vises i 3D-modellen. De gule feltene markerer endringer som er gjort - Norgesgrup­pen kutter boligblokk­a fra 30 til 19 og kutter to etasjer, og Birger Bakke (på jordet tv) utvider fra 20 til 34 boliger. Nå er det klart at alle tre skal økte fra minimum 12 til minimum 19 leilighete­r hver i 1. byggetrinn. Innfelt også kart over definerte bydelssent­re.
FOTO: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE HIS BYDELSSENT­ER: Her er et stillbilde fra den store 3D-modellen Arendal kommune har fått laget i forbindels­e med område-regulering­splanen for His Allé (His bydelssent­er). De tre utbyggings­prosjekten­e vises i 3D-modellen. De gule feltene markerer endringer som er gjort - Norgesgrup­pen kutter boligblokk­a fra 30 til 19 og kutter to etasjer, og Birger Bakke (på jordet tv) utvider fra 20 til 34 boliger. Nå er det klart at alle tre skal økte fra minimum 12 til minimum 19 leilighete­r hver i 1. byggetrinn. Innfelt også kart over definerte bydelssent­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway