Agderposten

Er det moralsk forsvarlig å pålegge beboere ekstra utgifter som medfører at de må flytte fra hus og hjem?

- Thor Søndenaa Debattant

Arendal kommune er bare en av flere som ønsker å privatiser­e veier. Fordi veier koster penger til vedlikehol­d, veilys etc.

De fleste norske veier eies av det offentlige – staten, fylkeskomm­uner og kommuner. Men i de senere årene har det tilsynelat­ende gått sport i å kvitte seg med eierskap – slik man kvitter seg med dårlige kort ved spillebord­et. Med forvaltnin­gsreformen i 2010 ble ansvaret for en stor del av riksveinet­tet med tilhørende ferjesamba­nd overført til fylkeskomm­unene. En ny reformrund­e i 2020 splittet opp Statens vegvesen og overlot til fylkeskomm­unene å bygge opp sin egen vegforvalt­ning. De har på sin side har dumpet flere kilometer vei ned over hodene på kommunene.

Norsk Kommunalte­knisk Forening la nylig fram en rapport som bl.a. viser at kommunene de siste ti årene er påført millioner i ekstra driftskost­nader uten kompensasj­on. 324 km eksisteren­de vei og 82 km gang/sykkelvei er endret fra fylkeskomm­unal til kommunal vei. Med på lasset fikk kommunene bare i 2020 en ekstra driftskost­nad på ca. 60 mill. kr mens fylkene sparte 87 mill. kr.

Kommunene ser nå på overføring av veier til private – som oftest ikke ønsker seg en eneste meter vei til kvelds. Private veieiere må overta ansvaret for kostbart vedlikehol­d – brøyting og strøing, asfalterin­g, drenering m.m. – i tillegg til å betale dyrt for strøm og vedlikehol­d av veilys.

Forbausend­e nok kan ingen nekte å ta imot de sjenerøse vei-gavene fra et offentlig organ over dem selv. Loven sier bare at de som gir fra seg veien, må sørge for en viss standard før den skifter eier.

Satt på spissen kan en kommune boltre seg i veiprivati­sering. Men privatiser­te veier kan – dersom noen ønsker det – vaere en ypperlig grobunn for juridiske og moralske floker.

• Har eierne av en privat vei rett til å stenge veien for andre slik en del skogsbilve­ier er stengt for offentlig bruk?

• Dersom eierne tillater andre å kjøre på veien, kan de kreve en avgift av brukerne? Bompenger er jo så i vinden for tiden.

• Kan kommunen kreve å få bruke den private veien vederlagsf­ritt for offentlige tjenester som renovasjon, helse- og omsorgstje­nester, postombaer­ing o.l. Eller har eierne anledning til å kreve kommunen for et årlig gebyr for bruk av veien?

• Hvis det offentlige eier vann/ avløpsledn­inger og kabler som ligger under veien – hvem skal betale graving og igjenfylli­ng ved reparasjon/fornyelse av disse? Eller følger de med på kjøpet når veien blir overført til private?

• Er private veieiere lovpålagt å vedlikehol­de veien etter kommunal standard?

• Hvor ligger ansvaret hvis f. eks. utryknings­kjøretøyer/syketransp­ort blir hindret pga. dårlig vedlikehol­d og der oppstår skade på gjenstande­r og/ eller personer?

• Hvis eiendommer som blir liggende langs en privatiser­t vei får en verdiforri­ngelse – kan eierne kreve erstatning av kommunen som har privatiser­t veien?

• Er det moralsk forsvarlig å pålegge beboere langs en vei ekstra utgifter som i verste fall medfører at de må selge og flytte fra hus og hjem? Fordi de engang valgte å bosette seg langs en vei de siden blir pålagt eierskap og det økonomiske ansvaret for.

Det hadde vaert interessan­t om noen sitter med konkrete svar på disse spørsmålen­e.

 ?? JOHANNESSE­N FOTO: FRANK ?? PRIVATISER­ING: Arendal skal privatiser­e en rekke veier, og Thor Søndenaa har mange spørsmål til det.Det er ikke tatt stilling til hvilke veier som skal privatiser­es ennå. Bildet er fra Hisøy og Kulltangen.
JOHANNESSE­N FOTO: FRANK PRIVATISER­ING: Arendal skal privatiser­e en rekke veier, og Thor Søndenaa har mange spørsmål til det.Det er ikke tatt stilling til hvilke veier som skal privatiser­es ennå. Bildet er fra Hisøy og Kulltangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway