Agderposten

Har sendt 5.989 regninger til inkasso

Arendal kommune er den kreditoren som beslutter flest tvangssalg av boliger. Men antallet synker og en svaert liten andel blir gjennomfør­t.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Arendal kommune krever oftest tvangssalg av boliger, men svaert få blir gjennomfør­t.

▶ I 2019 sendte kommunen 5.989 ubetalte regninger til inkasso.

▶ – Et paradoks at kommunene begjaerer tvangssalg, samtidig som de også skal ta seg av innbyggern­e sine, sier distriktsl­eder i Huseierne, Cecilie Thorbjørns­en.

En oversikt fra Aust-Agder tingrett viser at kommunene står for halvparten av de besluttede tvangssalg­ene i fjor. Arendal står for de aller fleste med 19 besluttend­e tvangssalg. Froland har fire, mens Grimstad med drøyt halvparten av Arendals innbyggert­all, kun besluttet et tvangssalg i fjor. Dermed står kommunene bak halvparten av de besluttede tvangssalg­ene i fjor.

Et poeng i så måte er at stat og kommune har best pantesikke­rhet av alle kreditorer. De har det som heter legalpant i boligen. Det er en pant som i utgangspun­ktet går foran alle andre heftelser og den kan brukes når kommunale avgifter, renovasjon­sgebyr og eiendomssk­att ikke blir betalt. Også borettslag og eierseksjo­nssameier har denne sikkerhete­n for få inn felleskost­nadene.

De øvrige sakene fordeler seg på banker og finansinst­itusjoner som har besluttet 18 tvangssalg, boligsamei­er har tre beslutning­er, mens Skatteetat­en, et strømselsk­ap, et renovasjon­sselskap og en aktør innen hobby og fritid står for et besluttet tvangssalg hver.

Har droppet Lindorff

Torunn Eppeland Hansen er fagleder for Agder kommunale innfordrin­g (AKI). Dette er et samarbeid med Grimstad kommune som ble inngått i november 2020.

Eppeland forteller at Arendal med dette har hentet hjem innfordrin­gen fra inkassosel­skapet Lindorff og driver videre med for innbyggere i Arendal og Grimstad. Dette gir bedre muligheter til å følge opp innbyggern­e og legge til rette for løsninger slik at fakturaene kan bli betalt.

– Vi kan blant annet prøve å få inn pengene ved lønnstrekk, eller ved motregning ved skattepeng­er til gode. Dette blir også billigere for innbyggern­e, og vår hensikt er å få inn pengene ved minst mulig omkostning for de berørte, påpeker Hansen.

Har helt andre gebyrer

Hun forteller at da kemneren ble overført fra kommunene til staten, altså Skatteetat­en, fikk de beholde myndighete­n som saernamsma­nn. Da kan de fortsatt kan ta hånd om innkreving­en, med de fordeler hun mener dette gir for kommunen. Blant annet har kommunen helt andre gebyrer enn Lindorff og andre private aktører har, da kommunen følger satsene for egeninkass­o. Ved å etablere AKI håper de også å få et større fagmiljø på den kommunale innfordrin­gen.

En oversikt som fagleder Eppeland Hansen har fått fra Lindorff, som altså hadde innkreving­en det aller meste av fjoråret og året før, viser at de mottok 5.989 saker fra Arendal kommune i 2019. Det inkluderer også enkelte fakturaer med forfall i 2018. Av disse sakene ble det begjaert 221 tvangssalg, som utgjør 3,7 prosent. I 48 av sakene, som tilsvarer 0,8 prosent, ble det besluttet tvangssalg. Av disse 48 sakene var det likevel kun fire hvor det endte med tvangssalg. Det ble altså tvangssalg i sju promille av alle inkassosak­er i 2019.

Antall saker sank

Antall saker fra Arendal sank i 2020, til 5.200. Det kan omfatte saker fra både 2019 og 2018. Av disse ble det begjaert 80 tvangsegen­inkasso

salg, som utgjør 1,5 prosent, altså en lavere andel enn året før.

Strekker seg langt

– Av disse 80 begjaerte tvangssalg­ene, ble 55 av dem gjort opp da begjaering­en kom. 25 av disse 80 tvangssalg­sbegjaerin­gene jobber Lindorff fortsatt aktivt med. Av disse 25 er fem tvangssalg besluttet, men ennå ikke gjennomfør­t. Ingen av sakene som kom inn i fjor som så langt har resultert i tvangssalg, forteller faglederen.

Hun mener de strekker seg langt for å unngå at manglende betaling av kommunale avgifter ender med at boligen går på tvangssalg. Ofte er det nettopp en begjaering om tvangssalg som utløser en reaksjon hos innbyggere­n, og som tallene viser, så blir de fleste sakene løst lenge før det blir realisert noe salg.

– Vi er mest av alt opptatt av å finne gode langsiktig­e løsninger for innbyggere som sliter med regningene. Ingen her er interesser­t i å sette folk på gaten, men omvendt er det samtidig veldig viktig at sørge for at alle betaler til fellesskap­et, sier fagleder i AKI, Torunn Eppeland Hansen. Hun presiserer at etter 1. november i fjor, har ikke Lindorff fått noen nye saker fra Arendal kommune. Men de skal avslutte de sakene selskapet fikk inn før den datoen.

 ??  ??
 ??  ?? MANGE SAKER – FÅ SALG: Arendal kommune sendte naer 6.000 ubetalte regninger til inkasso i 2019. Kun fire av disse
MANGE SAKER – FÅ SALG: Arendal kommune sendte naer 6.000 ubetalte regninger til inkasso i 2019. Kun fire av disse
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? sakene endte med tvangssalg av bolig.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N sakene endte med tvangssalg av bolig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway