Agderposten

«Den norske støtteordn­ingen til koronautsa­tte bedrifter er, og bør vaere, raus»

-

➤ Norge har Europas rauseste koronastøt­teordning til naeringsli­vet. Likevel vegrer regjeringe­n seg for å stille vilkår om utbyttefor­bud til bedriftene som mottar støtte. Det er mildt sagt underlig.

➤ Tidligere denne uken vakte det betydelig medieoppme­rksomhet at Dyreparken hadde brukt store deler av sin koronastøt­te til å utbetale utbytte. Krisestøtt­en fra staten var på 11,8 millioner kroner. Utbyttet til Dyreparken-eierne, det svenske investerin­gsselskape­t Braganza (eid av Per G. Braathen, som er bosatt i Storbritan­nia) var på 10 millioner. Angivelig skulle utbyttet brukes til å «redde» andre selskaper i Braganza-systemet som sliter økonomisk under pandemien. Det store tapssluket i Braganza-systemet, et svensk innenriks flyselskap, slet lenge før pandemien – og strengt tatt er det vel uansett svenske myndighete­r som bør redde svenske arbeidspla­sser.

➤ Hensikten med støtteordn­ingen er å redde arbeidspla­sser sørge for at selskapet har likviditet til å komme seg gjennom krisen. Å hindre unødige konkurser og enda større arbeidsled­ighet.

➤ Gjennom ordningen kan bedrifter få dekket opp til 85 prosent av de faste løpende utgiftene, avhengig av hvor stort inntektsta­pet har vaert. Så langt er det utbetalt rundt 900 millioner kroner til 2.800 foretak, hvorav nesten en halv milliard kroner er delt ut til fem store stønadsmot­takere.

➤ Selv om det er første gang Norge er rammet av en pandemi, er det ikke første gang hele eller deler av naeringsli­vet er rammet av en krise. Under bankkrisen på slutten av 1980-tallet og begynnelse­n av 90-tallet, sto flere banker i fare for å ryke over ende. Det endte med en gigantisk statlig redningsak­sjon. Men i motsetning til nå, kom ikke redningen i form av en gavepakke uten at det var knyttet vilkår til den. Bankene måtte låne pengene av staten, aksjene måtte nedskrives, bankene måtte gjennom betydelige kostnadsku­tt for å motta støtten - og - ikke minst - de kunne ikke utbetale utbytte før de hadde tilbakebet­alt lånet til staten. ➤ Opposisjon­en på Stortinget har foreslått at det innføres et utbyttefor­bud for bedrifter som mottar koronastøt­te. Det avviser regjeringe­n med finansmini­ster Jan Tore Sanner i spissen. Hans begrunnels­e lyder både hul og selvmotsig­ende.

➤ I Stortinget­s spørretime sa Sanner at det er uakseptabe­lt dersom kontantstø­tte går til utbytte. Og han anmodet bedriftsei­erne om å utvise moderasjon og solidarite­t. Overfor NRK begrunner han sin motstand mot utbyttefor­bud slik: «Tiden er ikke inne nå for at staten skal sitte å finkjemme hva hver eneste bedrift gjør.»

➤ Hadde Sanner og hans regjerings­kolleger gitt koronastøt­ten som lån i stedet for ren gave, ville utbytte-problemati­kken forsvunnet av seg selv. Noen «finkjemmin­g» av alle bedrifter for å kontroller­e eventuell utbytteutb­etaling vil neppe vaere nødvendig. En egenmeldin­g på søknadsskj­ema ville vaere kontroll god nok. Da kunne eventuelle overtramp straffefor­følges som økonomisk kriminalit­et. ➤ Den norske støtteordn­ingen til koronautsa­tte bedrifter er, og bør vaere, raus. Men det betyr ikke at den skal vaere en ren gave til eierne og uten vilkår.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB ?? GAVEPAKKE: Kontantstø­tten til naeringsli­vet under korona-pandemien blir gitt uten at Finansmini­ster Jan Tore Sanner vil stille vilkår om at bedriftene ikke utbetaler utbytte. Han velger å stole på at eierne «gjør det rette». Det har vist seg å vaere en dårlig strategi.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB GAVEPAKKE: Kontantstø­tten til naeringsli­vet under korona-pandemien blir gitt uten at Finansmini­ster Jan Tore Sanner vil stille vilkår om at bedriftene ikke utbetaler utbytte. Han velger å stole på at eierne «gjør det rette». Det har vist seg å vaere en dårlig strategi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway