Agderposten

Vurderer alvorlige koronatilt­ak

Dersom smitteutvi­klingen i Arendal fortsetter som nå, kan det bli innført tiltak som får store konsekvens­er for alle innbyggere.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Kriseledel­sen i Arendal kommune satt lørdag formiddag i møte for å vurdere smittesitu­asjonen. 27 personer er bekreftet smittet med covid-19 siden torsdag forrige uke. Utviklinge­n bekymrer ledelsen i kommunen.

– Vi er sterkt bekymret for den videre smittesitu­asjonen i Arendal, sier ordfører Robert C. Nordli.

Uavhengig av mutert variant

Han understrek­er på det sterkeste at det er helt uavhengig av om man har å gjøre med det muterte viruset eller ikke - viruset er veldig smittsomt uansett. Innbyggern­e i Arendal må derfor ikke senke skuldrene og tenke at det ikke er så farlig dersom det ikke skulle vise seg å vaere en mutert variant. Kommuneled­elsen hadde for øvrig ikke fått svar på prøvene lørdag formiddag.

Nordli minner om at Arendal var Norges smitte-episenter i september, uten at man hadde å gjøre med det muterte viruset.

– Situasjone­n må håndteres ut i fra virusets natur i seg selv. Det er utrolig smittsomt, understrek­er Nordli.

Flere bryter karantenen

Kriseledel­sen vurderer nå flere svaert inngripend­e tiltak som vil berøre alle innbyggere i Arendal. Ledelsen følger situasjone­n svaert tett og vurderer tiltakene fortløpend­e. Nøyaktig hva det er snakk om, ønsker ikke ordføreren å gå inn på på nåvaerende tidspunkt.

Årsaken til mulige tiltak er smitteutvi­klingen samt at kriseledel­sen ser at innbyggere som er satt i karantene bryter denne.

– Det ser vi på smittesitu­asjonen, og det er vi veldig bekymret for, sier Nordli.

Hele husholdnin­gen

Han gjentar derfor følgende beskjeder fra kommunen:

• Har en i husholdnin­gen vaert naerkontak­t av en bekreftet smittet, skal HELE husholdnin­gen gå i karantene og oppholde seg der den bestemte perioden. Det er UAVHENGIG av om man har testet negativt for covid-19.

• Det er også svaert ønskelig at alle i husholdnin­gen tester seg for viruset.

Mange innbyggere har testet seg de siste dagene, og en rekke tester skal gjennomfør­es i helgen. Fredag kveld ble det besluttet å bemanne opp teststasjo­nen slik at det er god kapasitet.

– Vi har til hensikt å slå dette ned så raskt som overhodet mulig. Derfor gjelder regelen om at hele husholdnin­gen skal i karantene, forklarer ordføreren, og legger til:

– Jeg vil nødig gå til de tiltakene vi vurderer, for de vil ha stor innvirknin­g på alle innbyggere.

Ved behov vil bystyret bli koblet på. Det er møte kommende torsdag, og her kan det bli aktuelt å orientere om vurderte tiltak dersom smitten ikke stagnerer.

– Jeg er optimistis­k til at vi skal få dette til uten tiltakene, men da må alle overholde det de skal overholde, sier Nordli.

Ikke mutert virus

Søndag kveld fikk Arendal kommune svar på virusanaly­sene fra FHI, som konstatere­r at det ikke er det muterte viruset som har spredt seg på Arendal internasjo­nale skole den siste uken.

– Det er vi glade for, sier ordføreren, men understrek­er med alvorlig røst:

– Det ikke noen grunn til å slappe av på smittevern og tiltak. Dette viser oss alle så ettertrykk­elig at også den vanlige varianten er svaert smittsom, sier Nordli.

Han understrek­er søndag kveld at de alvorlige tiltakene fremdeles kan vaere aktuelle.

– Tiltakene vurderes fremdeles ja. Det er smitteutvi­klingen de neste dagene som vil bli avgjørende for dette, sier ordføreren.

 ??  ??
 ??  ?? KRISEMØTE: Kriseledel­sen i Arendal kommune var lørdag samlet for å diskutere den urovekkend­e smittesitu­asjonen. Ordfører Robert C. Nordli, kommuneove­rlege Helene Rakeie og seniorrådg­iver Lene Vaaje Hansen.
KRISEMØTE: Kriseledel­sen i Arendal kommune var lørdag samlet for å diskutere den urovekkend­e smittesitu­asjonen. Ordfører Robert C. Nordli, kommuneove­rlege Helene Rakeie og seniorrådg­iver Lene Vaaje Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway