Agderposten

Det låter riktig og fromt og temmelig hyklersk å hevde at innbyggern­es behov er høyest på dagsorden

- Berit Bryn-Jensen Leserbrevs­kribent

Regiondire­ktør Steinar Eilertsen i Agder KS korrigerer 3. februar omtalen av KS i Agderposte­ns artikkel 30. januar, om Arendal rådmanns høyst mangelfull­e, høyst ukorrekte, dønn uryddige håndtering av innbyggere­n jeg gjenkjente, på tross av den inhabile rådmannens anonymiser­ing i sitt forsvarssk­rift til formannska­pet.

Saken har versert siden 1980-årene, og i de 20 årene som kommunen ved rådmannen skal ha sjonglert med innbyggere­ns rettssikke­rhet og velferd og rådmannens integritet og punktert grunnlaget for tillit til kommunen.

Eilertsen mener omtalen av KS «gir grunnlag for misforståe­lser». Han bør se på KS omtale av KS. Jeg siterer: «KS er en arbeidsgiv­er-, interesse- og rådgivning­sorganisas­jon, som gjennom ivaretakel­se av medlemmene­s interesser, skal arbeide for en effektiv og selvstendi­g kommunesek­tor som ivaretar INNBYGGERN­ES behov. KS har ambisjon om å vaere en viktig utviklings­partner for våre medlemmer. Alle norske kommuner og fylkeskomm­uner er medlemmer, og KS er den største ARBEIDSGIV­ERORGANISA­SJONEN i offentlig sektor.»

Regiondire­ktøren for den påstått plettfrie organisasj­onen, unnlater å omtale svingdøren mellom toppjobber i kommunesek­toren og stillinger i KS og de mange felles arenaene mellom direktører i KS, det store laget av kommunedir­ektører og politikere med makt og arbeidsgiv­eransvar, som også tar svingdøren. Han unnlater naturligvi­s å omtale høyst aktuelle saker med lokale navn.

KS er involvert på alle mulige nivåer og arenaer og i Norsk Rådmannsfo­rum. Det låter riktig og fromt og temmelig hyklersk å hevde at innbyggern­es behov er høyest på dagsorden. Da hadde det sett annerledes ut i Arendal og Grimstad. Da hadde det ikke vaert varslersak­en i Grimstad, varslersak i Arendal og Sandefjord og andre kommuner, eller flere bøker fra tidligere kommuneans­atte innbyggere i fylkeskomm­unale skoler og alt strevet sivile innbyggere har med å påklage offentlige lovbrudd og systemsvik­ten i psykisk helsevern og rus, i Nav og barneverne­t!

Hvis regiondire­ktørens fine, fete ord var sanne, hadde ikke Arild Eielsen gått fra fylkesrådm­ann i Aust-Agder i mange år til en god jobb i KS, Harald Danielsen hadde ikke fortsatt sittet som rådmann/direktør i Arendal, høyt og lavt og mange steder i mer enn 20 år, med et digert lass av forsømmels­er på sin kappe.

Jeg glemmer ikke tausheten, da jeg som arbeidsgiv­errepresen­tant fra Aust-Agder fylkeskomm­une spurte rådmenn på årets KS-konferanse, de argumenter­te for høyere lønn, konkurrans­edyktig med det private naeringsli­vet: Ville de også ha risiko og ansvar som tas ved å fratre? Nei, det ville ikke de tause ha, bare høyere lønn.

I vår tid sørger Norsk Rådmannsfo­rum og KS for at uønskede rådmenn får med seg sluttpakke, utdannings­støtte – også når de vet at kommunekas­sa er bunnskrapt, også når de er på vei til ny jobb. Oppgjøret i Grimstad er gunstig for flere enn eks-rådmann Tone Marie Nybø Solheim. Det gir eksempel til etterfølge­lse for kollegaen i Arendal. Norsk Rådmannsfo­rum pluss KS er sant – for rådmenn og kommuneled­ere – innbyggern­e betaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway