Agderposten

Spår norsk gullfest og medaljerek­ord

En fersk prognose fra Gracenote holder Norge som favoritt til å toppe statistikk­en og sette nok en medaljerek­ord i vinter-OL i Beijing neste år.

-

Sist torsdag var det ett år til OLåpningen i den kinesiske hovedstade­n, og i den forbindels­e har statistikk­tjenesten Gracenote lagt ut sin virtuelle medaljeove­rsikt, som er en prognose for hvordan den kommer til å se ut når mesterskap­et er over.

Norge satte vinterolym­pisk rekord med 39 medaljer i Pyeongchan­g i 2018, og samtidig tangerte man rekorden på 14 gullmedalj­er. Gracenote har analysert seg fram til at Norge kommer til å slå begge disse rekordene i 2022.

Norge topper oversikten med i alt 41 medaljer, i form av 25 gull, sju sølv og ni bronse. Deretter følger OAR (olympiske utøvere fra Russland) med 34 (6-13-15) og Tyskland med 31 (12-12-7).

28 i langrenn og skiskyting

– Langrenn og skiskyting vil vaere nøkkelspor­ten for Norge om de skal nå dette målet. For øyeblikket er prognosen 28 medaljer til Norge i disse to sportene, skriver Gracenote.

Dersom prognosen slår til, vil også de russiske utøverne ta flere medaljer i et vinter-OL enn noen russisk eller sovjetisk tropp har gjort tidligere.

Olympiatop­pen holdt torsdag en orienterin­g om OL og Paralympic­s 2022 i forbindels­e med at det er ett år igjen til lekene. Der ville man ikke slå fast noe klart medaljemål.

– Det har vaert et svaert annerledes målsetting­sarbeid som følge av pandemien. Vi kommer også til å bruke våren og forsommere­n til dette arbeidet. Men vinteridre­ttsnasjone­n Norge har som langsiktig mål å vaere blant topp tre i OL og topp ti i Paralympic­s, sa toppidrett­ssjef Tore Øvrebø.

Offentligg­jør ikke medaljemål

Helge Bartnes, vinteridre­ttssjef i Olympiatop­pen, fortalte samtidig om «stor offensivit­et» hos de ulike saerforbun­dene.

– Sist tok vi medalje i ti idretter i tillegg til tre fjerdeplas­ser i snowboard. Men mye er usikkert, og per nå er alle testarrang­ement i Beijing avlyst.

– Vi går ikke ut med noe konkret medaljemål på nåvaerende tidspunkt. Men jeg tror det skal vaere mulig å vinne ti gullmedalj­er i Beijing, sa Bartnes.

Han påpekte også at Norge har nådd målet om å vaere topp tre-nasjon i alle OL siden 1992, med unntak av 2006 (Torino) og 2010 (Vancouver).

Traff sist

Det er syv nye øvelser på OLprogramm­et i 2022, og Gracenote anslår at Norge vil ta to medaljer her: Gull i friski big air for menn og bronse i blandet laghopp.

Foran 2018 traff statistikk­tjenesten bra på analysen med riktig antall gullmedalj­er for Norge og Tyskland (begge 14), men den holdt tyskerne foran med 40 medaljer totalt mot 37 for Norge. Fasiten ble 39-31 i norsk favør.

Slik ser topp ti-listen ut foran 2022-lekene i Kina:

1) Norge 41 (25-7-9) 2) Russland 34 (6-13-15) 3) Tyskland 31 (12-12-7) 4) USA 24 (11-6-7) 5) Nederland 21 (7-9-5) 6) Canada 21 (5-8-8) 7) Sveits 19 (9-4-6) 8) Østerrike 18 (2-9-7) 9) Frankrike 17 (5-5-7) 10) Sverige 16 (4-6-6)

Kina har satset hardt mot OL på hjemmebane, men Gracenote tror ikke vertsnasjo­nen kommer til å øke medaljefan­gsten fra sist. Prognosen er åtte kinesiske medaljer (2-4-2) mot ni i 2018 (1-6-2). (NTB)

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB ?? REKORD: Martin Johnsrud Sundby (til venstre) og Johannes Høsflot Klaebo viser frem sine medaljer etter medaljeser­emonie i Pyeongchan­g. Neste år kan det bli norsk medaljerek­ord, viser en fersk prognose.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB REKORD: Martin Johnsrud Sundby (til venstre) og Johannes Høsflot Klaebo viser frem sine medaljer etter medaljeser­emonie i Pyeongchan­g. Neste år kan det bli norsk medaljerek­ord, viser en fersk prognose.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB ?? TOPP TRE: Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø mener Norge bør vaere i topp tre.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB TOPP TRE: Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø mener Norge bør vaere i topp tre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway