Agderposten

– For meg er Ropstad blitt livmormini­steren

Da Ropstad gikk ut og sa «Klarer du å baere fram et barn, klarer du to», svarte Elise de Ruiter med dette maleriet.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Arendals-kunstneren har kalt maleriet «Livmormini­steren».

Nå stilles dette og 20 andre verk av fire kunstnere ut på Arendal bibliotek. Utstilling­en har fått navnet Hud.

Ville belyse likestilli­ng

Et av to motiver som møter folk ved inngangen til utstilling­en, er to like bilder av barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad som er plassert i en livmor.

– Jeg malte dette bildet for å belyse temaet likestilli­ng. Da Kjell Ingolf Ropstad tok over som barne- og likestilli­ngsministe­r «ga han bort» ansvaret som innebar likestilli­ng, noe som kan anses som problemati­sk – at likestilli­ng er på sett og vis blitt koblet til «kultur» istedenfor «familiepol­itikk», forklarer Elise de Ruiter og fortsetter:

– Årsaken til at jeg har malt to av hodene hans, er fordi han i en debatt om abortlovgi­vning i 2019 uttalte «klarer du å baere fram ett barn, så klarer du to». Overordnet symboliser­er maleriet hvordan kvinners rett til å bestemme over egen kropp er blitt- og kan fortsatt bli utfordret, sier de Ruiter som er selvlaert kunstner.

Prisen på bildet er 3.000 kroner.

– Ingen kommentar

Hun er opptatt av politikk og liker å utforske hvordan hun kan uttrykke seg gjennom kunsten. Hun har for øvrig også en politikerp­appa – Freddy.

Agderposte­n har spurt minister Kjell Ingolf Ropstad om hva han synes om kunstverke­t.

– Han har ingen kommentar til saken, sier kommunikas­jonssjef i Barne- og familiedep­artementet, Line Torvik.

Mangfoldsu­tstilling

Kunstnerne Tove-Mari Odderdal, Thelma Clüver og Margrét Brynjarsdó­ttir stiller ut verk på det de kaller mangfoldsu­tstillinge­n.

Om temaet sier de dette: – Huden din kan si noe om hvordan du føler det i møte med omverden, og den kan handle om hvem du er, den kan si noe om hvor lenge du har vaert til og noe om historien din. Det kan handle om smerte, eller berøring og nytelse. Hva du liker, og hva du ikke liker. Hud kan handle om å vaere naken. Naken, avkledd og sårbar, eller naken, avkledd, fri og trygg.

Aktivist

Tove-Mari Odderdal betegner seg som kunstner og aktivist som gjennom kunst arbeider med mangfold og synlighet i samfunnet.

– Jeg søker å skape verdigrunn­lag, endre normer og øke en sosial forståelse rundt det med identitet, seksualite­t, likeverd og individual­isme, sier hun som også er kurator for utstilling­en Hud.

Seksualite­tsuke

Vi tok en titt inne i lokalene og så naken hud, bryster, men også personer uten ansikt, uten kjønn. her er svart-hvitt, farger, installasj­on.

I tillegg til bildekunst, kan besøkende ved hjelp av mobiltelef­onen sin lytte til en reflektere­nde historie i musikalsk form – i regi av kunstneren Margrét Brynjarsdó­ttir.

Seksualite­tsuke

Det hele er en del av seksualite­tsog mangfoldsu­ka 2021 i Arendal.

I uke seks tilbys det flere temamøter som folk kan delta på via nettet.

– Arendal kommune ønsker å utvide tilbudet om kunnskapsl­øft på seksualite­t og mangfold til resten av befolkning­en også. Dette er et tilbud til folk som jobber med mennesker – i barnehager, på institusjo­ner, skoler og andre steder, sier ToveMari Odderdal.

Undervisni­ng

Uke 6 er også navnet på et materiell for seksualund­ervisning utviklet av Sex og Politikk.

Mange skoler velger å legge seksualund­ervisninge­n til den uka som en del av en nasjonal satsing, ifølge kommunens hjemmeside.

Som det eneste fysiske tilbudet denne uken, er det altså utstilling på biblioteke­t.

 ??  ?? POLITISK BUDSKAP: Elise de Ruiter har malt Kjell Ingolf Ropstads ansikter i en livmor. Bakgrunnen er han i en debatt
POLITISK BUDSKAP: Elise de Ruiter har malt Kjell Ingolf Ropstads ansikter i en livmor. Bakgrunnen er han i en debatt
 ??  ?? MANGFOLD: Totalt 21 verk er å se på biblioteke­t utover i februar.
MANGFOLD: Totalt 21 verk er å se på biblioteke­t utover i februar.
 ?? ALLE FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? om abortlovgi­vning i 2019 uttalte «klarer du å baere fram ett barn, så klarer du to».
ALLE FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN om abortlovgi­vning i 2019 uttalte «klarer du å baere fram ett barn, så klarer du to».
 ??  ?? HUD: Elise de Ruiter (til venstre) og Tove-Mari Odderdal med sine verk som står ved inngangen til utstilling­en på Arendal bibliotek.
HUD: Elise de Ruiter (til venstre) og Tove-Mari Odderdal med sine verk som står ved inngangen til utstilling­en på Arendal bibliotek.
 ??  ?? PÅ VEGGEN: Thelma Clüver står bak de tre verkene til høyre. Elise de Ruiter de to andre.
PÅ VEGGEN: Thelma Clüver står bak de tre verkene til høyre. Elise de Ruiter de to andre.
 ??  ?? BØKER: Arendal bibliotek har laget et bokhjørne med bøker tilknyttet temaet mangfold.
BØKER: Arendal bibliotek har laget et bokhjørne med bøker tilknyttet temaet mangfold.
 ??  ?? UTSTILLING: Elise de Ruiters bilde til venstre, Tove-Mari Odderdals maleri og installasj­on til høyre
UTSTILLING: Elise de Ruiters bilde til venstre, Tove-Mari Odderdals maleri og installasj­on til høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway