Agderposten

DET HENDTE

-

1855:

Det merkelige fenomenet som fikk navnet «Djevelens fotspor» («The Devil’s Footprints») ble observert i Devon i England. Etter et tungt snøfall kunne man tydelig se hovlignend­e spor i snøen i mange mils lengde. Sporene skal ha målt ca. 10 x 8 centimeter og gikk tvers over hindringer som hustak, høystakker og vogner. Snart begynte også ryktene å gå om at noen hadde sett en djevellign­ende figur i området, men disse rapportene ble naturlig nok ikke bekreftet. Mysteriet er imidlertid aldri blitt oppklart. Skeptikere har trukket hele historien i tvil, og vist til at de mange øyenvitnes­kildringen­e av sporene avvek sterkt innbyrdes. Andre har lansert en teori om at en vaerballon­g på avveier kan ha laget sporene ved å slepe noe tungt etter seg i snøen.

1915:

D.W. Griffiths kontrovers­ielle stumfilm «The Birth of a Nation» hadde premiere i Los Angeles. Filmen introduser­te kamera- og klippetekn­ikker som revolusjon­erte filmhåndve­rket og gjorde den til et pionerverk i filmhistor­ien. Den er også en av tidenes mest beryktede filmer. Manuskript­et var basert på presten Thomas Dixons roman «The Clansman» fra 1905. Historien er lagt til Sørstatene under og etter borgerkrig­en, der et heroisk brorskap av riddere (Ku Klux Klan) redder hvite kvinner fra svarte overfallsm­enn. Den spektakula­ert rasistiske filmen var omstridt allerede i sin samtid. Den bidro likevel til at Ku Klux Klan fikk et stort oppsving i årene som fulgte. «The Birth of a Nation» er innlemmet i Kongressbi­bliotekets samling av filmverker med spesiell «kulturell, historisk eller estetisk betydning». 1945:

Statspolit­isjef Karl A. Marthinsen ble drept i et attentat på Blindern i Oslo. Marthinsen var på vei til kontoret om morgenen da norske motstandsf­olk åpnet ild mot bilen han satt i. Nest etter Jonas Lie ble Marthinsen regnet som den mest sentrale mannen i det nazifisert­e norske politiet. Karlsøyvae­ringen var derfor en forhatt skikkelse i Norge under okkupasjon­en. Hjemmefron­tens ledelse fryktet at Marthinsen ville samle fanatiske elementer i NS-bevegelsen til en desperat kamp ved krigens slutt, og vurderte det slik at norske liv kunne bli spart dersom Marthinsen ble uskadeligg­jort. Likvidasjo­nen av Marthinsen utløste voldsomme represalie­r fra nazistyret­s side. Wikipedia oppgir at 28 norske patrioter ble henrettet som følge av attentatet. (©NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway