Agderposten

Kan bli kritisk: – Vi trenger trenere

Også i håndballby­en Tvedestran­d sliter man med trenerrekr­utteringen. Samtidig som man drømmer om seniorlag er klubben avhengig av flere trenere.

- Thomas Skjeggedal Thorsen thth@agderposte­n.no

Å ha nok trenere og styremedle­mmer er et velkjent problem i aldersbest­emt idrett. Før hver sesong er det for mange klubber en komplisert kabal som skal legges, som ofte reddes av interesser­te foreldre som stiller opp.

Mens man i blant andre Grane er spent på hvordan korona vil prege neste sesong, kan det bli kritisk hos Tvedestran­d Håndball dersom man ikke får inn nye trenere.

Håndballen står sterkt

– Det hadde vaert veldig moro å få opp et damelag. Men da trenger vi trenere.

Det sier Hanne Jensen, trener for Tvedestran­d Håndballs J14. Hun sitter også i styret i klubben og i Idrettsråd­et i Tvedestran­d.

Håndballen står sterkt i byen – spesielt i yngre aldersklas­ser, og spillerrek­rutteringe­n blomstrer, selv i «koronatid». Sist Tvedestran­d hadde et seniorlag i håndball var i 2011/12, da klubben hadde et herrelag.

– Vi har det meste på stell i klubben, med ny flott hall, men vi vil veldig gjerne komme i kontakt med trenere. Vi har vaert heldige med unge som er hjemme fra studier eller lignende situasjone­r som hjelper til, men de kan ikke påta seg noe. Vi trenger alt fra to nye trenere og oppover, forteller Jensen. Hun skryter av foreldre som stiller opp rundt laget, men å overtale dem til å påta seg treneransv­ar har vist seg vanskelig.

J14 og G14

I førsterekk­e er det klubbens J14- og G14-lag som trenger nye trenere. Hanne Jensen selv har trent J14-laget helt fra de var seks år gamle.

– Nå tenker jeg at de har godt av litt nytt blod. Vi har nok av folk til å støtte opp, men vi trenger noen til å trene dem et par ganger i uka. Det er jo kjempegøy, lokker Jensen.

– Det er ikke kritisk nå og fram til sommeren, men til høsten kan det bli det.

Hva gjelder egenskaper som klubben ønsker i nye trenere er spilleerfa­ring, og at man har noe å komme med for at de unge spillerne kan ta videre steg.

– Vi ønsker også velkommen til gjesteoppt­redener. Og vi er på tilbudssid­en når det gjelder trenerutda­nning og kurs også, forteller Jensen.

Hjelper så mye han kan

En av dem som hjelper barndomskl­ubben på trenerside­n for tiden er Vetle Salmi Austvik.

Han bor egentlig i Oslo, men på grunn av koronasitu­asjonen har han jobb hjemme i Tvedestran­d dette halvåret, og har gitt beskjed til klubben om at han vil hjelpe til så mye han kan. Han trener G14-laget fast en gang i uka.

– Vi er veldig glade for at Vet

le hjelper til. Det betyr kjempemass­e. Vi er så glad for hjemvendte spillere som vil komme og hjelpe til som trenere, skryter Jensen.

Austvik melder at det er et merkbart stort frafall i byens håndballag i de eldre lagene.

– Så jeg skulle ønske at vi hadde et dame- eller herrelag, i 5. divisjon, for eksempel. Da ville spillerne ha noe å strekke seg mot. Men da trenger man initiativt­akere og trenere. Det eldste laget i klubben er J16 nå, og jeg er veldig spent på om de fortsetter videre. Men da må de ha trenere, mener Austvik.

Ny hall kan bli redning

Klubben håper både ny videregåen­de skole og sammenheng­ende Idrettspar­k på Mjåvann vil bidra til at flere blir vaerende i idretten.

– Ja, nå har vi jo alt av fasilitete­r på plass. Jeg føler mye av problemet er at mange slutter når de er rundt 16 år. Jeg har troa på at den videregåen­de skolen her vil bli viktig for å holde flere med lenger, sier Vetle Salmi Austvik.

Spillerne Tuva Lomm og Aksel Isaksen på J14 og G14 stortrives i den nye hallen.

Sistnevnte ser også for seg at naerheten til den nye hallen og skolen kan få positive følger for idretten i byen.

– Det er jo veldig flott her, så det har vaert ekstra gøy å komme hit og spille, syns Aksel.

Han forteller videre at hans lag ikke er helt fulltallig, men at de heller ikke er for få. Ingen på G14-laget vurderer å slutte, forklarer Aksel.

– Men er det er jo ikke et lag uten trenere. Og kreativite­t er viktig, mener han.

Satser på ungdommen

I Froland Håndball har man valgt å satse på unge trenere.

– Til tider er det et problem (å ha nok trenere). Men vi har valgt å satse på unge trenere, 14-, 15- og 16-åringer, og noen 18-åringer, forteller Linn Iren Leikvangen, leder i Froland håndball.

Hun forklarer at klubben nå har trenere til alle sine lag, også med hjelp fra foreldre som trenere.

– Det er jo også for å prøve å holde ungdommen i klubben, og at trenerne kan ha en fremtid. Begynner vi tidlig så kan vi holde dem en stund.

Leikvangen melder samtidig at klubben har håndballag i de fleste aldersgrup­per, men at det er mest jentelag.

Spente

Hos Grane Håndball er det også godt dekket opp.

– Hos oss går det veldig greit, sier leder Nina Thorsdahl.

– Vi starter tidlig med planleggin­gen av neste sesong, men vi er spente på om korona betyr noe for neste sesong. Likevel opplever jeg at rekrutteri­ngen har vaert god i de yngre klassene, fortsetter Thorsdahl.

Han forklarer at nedstengni­ngen var tung også i Grane, samtidig som hun skryter av klubbens trenere som tok spillerne med ut for å trene.

Mens Grane har rett over 300 aktive medlemmer, var det rundt 150 i Froland. I Froland har det derimot vaert frafall under korona-perioden.

– Det virker som at det er mer behagelig å vaere hjemme nå. Det virker som en trend. Vi har mistet ett guttelag denne sesongen på grunn av for få spillere, forteller Leikvangen.

 ??  ??
 ??  ?? KREATIVITE­T: Onsdag i forrige uke trente en del fra J14 og G14 sammen i flotte Tvedestran­d Idrettspar­k. På grunn av gjeldende smittevern­sregler var det 17 spillere i aksjon på denne treningen. Klubben ønsker nye, kreative trenere som kan overta lagene.
KREATIVITE­T: Onsdag i forrige uke trente en del fra J14 og G14 sammen i flotte Tvedestran­d Idrettspar­k. På grunn av gjeldende smittevern­sregler var det 17 spillere i aksjon på denne treningen. Klubben ønsker nye, kreative trenere som kan overta lagene.
 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ??
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN
 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? GOD HJELPER: Vetle Salmi Austvik hjelper til og trener Tvedestran­d Håndballs G14-lag en gang i uka mens han dette halvåret har jobb hjemme i byen.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN GOD HJELPER: Vetle Salmi Austvik hjelper til og trener Tvedestran­d Håndballs G14-lag en gang i uka mens han dette halvåret har jobb hjemme i byen.
 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? ØNSKER NYTT BLOD: Hanne Jensen (til høyre) har trent Tvedestran­d Håndballs J14-lag siden de var seks år gamle. J14-laget trenger nå nytt trenerblod for å fortsette utviklinge­n, mener hun, og kanskje bli en viktig del av et kommende damelag i klubben. Trenerkaba­len kan bli komplisert inn mot neste sesong.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ØNSKER NYTT BLOD: Hanne Jensen (til høyre) har trent Tvedestran­d Håndballs J14-lag siden de var seks år gamle. J14-laget trenger nå nytt trenerblod for å fortsette utviklinge­n, mener hun, og kanskje bli en viktig del av et kommende damelag i klubben. Trenerkaba­len kan bli komplisert inn mot neste sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway