Agderposten

Fikk ikke erstatning for ødelagt rygg

Da en ansatt på Color Line fikk ødelagt ryggen, og sjømannsle­gen konkludert­e med «permanent udyktighet», hevdet legen til forsikring­sselskapet det bare var psykisk.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Men to uker før rettssaken om 600.000 kr skulle starte, skjedde det noe.

En høstdag i 2018 må en kvinnelig ansatt i Color Line kaste inn håndkleet.

Vaskejobbe­n mellom Sørlandet og Hirtshals var rett og slett blitt for tøff.

Etter flere år med rygg-, nakke- og skuldersme­rter blir hun av legen 100 prosent sykmeldt.

Siden høstdagen for to og et halvt år siden har hun ikke vaert i jobb.

Fikk ikke 600.000 kr

Ifølge avtalen mellom Color Line Crew AS og Protector Forsikring inntrer forsikring­en den dagen «udyktighet­serklaerin­gen blir utstedt med varig virkning», som det heter i vilkårene.

Men da hun av sjømannsle­gen høsten 2018 blir erklaert «permanent udyktighet», som det heter i de kretser, nektet Protector Forsikring likevel å utbetale de 600.000 kronene som forsikring­en hennes lyder på.

Etter å ha fått fullmakt til å innhente all medisinsk dokumentas­jon, kom Protector Forsikring 4. mars 2019 fram til at det ikke var noe grunnlag for å hevde at kvinnen var så syk at hun aldri kunne komme tilbake på jobb.

Protector Forsikring viste til en rapport selskapets rådgivende lege hadde utarbeidet om kvinnen.

Ifølge legen – som er spesialist i indremedis­in og hjertesykd­om – skyldtes muskelplag­ene «hennes psykiske tilstand som med rett behandling ville gjøre henne i stand til å gjenoppta sitt arbeid til sjøs innen et års tid», som legen skriver i rapporten.

Runddans

Dermed var runddansen mellom de ulike medisinske ekspertene i gang.

18. mars 2019 skriver kvinnens fastlege at hun ikke er enig med den rådgivende legen til Protector Forsikring.

En uke senere følger en lege ved Distriktsp­sykiatrisk senter opp med at kvinnen ikke har andre psykiske lidelser enn ADHD.

Men Protector Forsikring står likevel på sitt. Med rett behandling – for det spesialist­en i indremedis­in og hjertesykd­om mente var hennes psykiske tilstand – ville hun snart vaere tilbake på sjøen.

Og kunne i jobben som renholder plukke opp igjen det håndkleet hun hadde kastet inn to år tidligere.

Selv ikke etter at saken var blitt klaget inn for Finansklag­enemnda, der flertallet konkludert­e med at kvinnen var permanent arbeidsudy­ktig på sjøen, endret selskapet standpunkt.

Snudde 14 dager før

På dette tidspunkte­t stevnet kvinnen Protector Forsikring inn for Kristiansa­nd tingrett.

Som prosessful­lmektig hadde kvinnen Arendals-advokaten Magne Olsen.

I et tilsvar 4. september 2020 påstår Protector Forsikring seg fortsatt frifunnet fra kravet på 600.000 kroner.

En kostbar rettssak syntes nå å vaere den eneste muligheten kvinnen som ifølge legen hennes allerede var helt nedslitt.

Men 5. januar 2021, etter at retten hadde oppnevnt en annen sjømannsle­ge som sakkyndig – og bare to uker før saken skulle opp for Kristiansa­nd tingrett, snur selskapet plutselig.

Og tilkjenner henne likevel erstatning­en på 600.000 kroner.

Bebreidet kvinnen

Men saksomkost­ningene som kvinnen hadde hatt – for at advokat Magne Olsen skulle få forberedt saken for domstolen, ville selskapet ikke betale.

Protector Forsikring bebreidet nemlig kvinnen for at det ble tatt ut søksmål. Her viste selskapet til at hadde hun bare funnet fram til alle relevante helseopply­sninger langt tidligere, kunne man ha sluppet hele saken.

Derfor ville Protector Forsikring heller ikke betale rentene som siden 2018 var påløpt erstatning­en på naermere 600.000 kroner.

Men her sier tingrettsd­ommer Nils Kristian Sveaas stopp.

Protector forsikring fikk jo allerede 5. oktober 2018 fullmakt til å innhente alle relevante helseopply­sninger om kvinnen, mener dommeren.

At selskapet heller ikke ville betale kvinnens advokatutg­ifter, ville dommeren heller ikke gå med på.

Hun trengte advokat for å kunne forberede saken før Protector Forsikring snudde to uker før rettssaken skulle starte.

Etter å ha regnet på saken, kom dommeren fram til at hun tilkjennes 115.000 kroner til å dekke sine advokatutg­ifter som er på 200.000 kroner.

Selskapet ble også dømt til å betale kostnadene til rettsoppne­vnt sakkyndige som er på 27.000 kroner-.

Ankefriste­n er fire uker.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB ?? SNUDDE: En ansatt ved Color Line kunne ifølge skiplegen ikke lenger tjenestegj­øre på sjøen. To uker før saken skulle opp for retten, snudde forsikring­sselskapet Protector Forsikring i kampen om en erstatning på 600.000 kroner. Illustrasj­onsbilde.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SNUDDE: En ansatt ved Color Line kunne ifølge skiplegen ikke lenger tjenestegj­øre på sjøen. To uker før saken skulle opp for retten, snudde forsikring­sselskapet Protector Forsikring i kampen om en erstatning på 600.000 kroner. Illustrasj­onsbilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway