Agderposten

Slik kan du nyte vinter-uka

– Ingen vil angre på at de kommer seg ut

- Mona Wikøren mowi@agderposte­n.no

▶ Knallvaere­t med sol, snø og kulde på menyen fortsetter også denne uken – og trolig inn i neste.

▶ I disse koronatide­r er det viktig å se fremover.

▶ – Ingen vil angre på at de kommer seg ut, sier Åshild Valborglan­d Bøhler ved Frisklivse­ntralen i Arendal.

Meteorolog­en forteller at hele uken vil by på fine forhold for vinterakti­viteter. I helgen bør du dessuten sørge for å ha solkremen klar.

Vi gir deg tips om hvordan du kan nyte vinteren når den er på sitt beste. For det er ekstra viktig i denne tiden vi er inne i, ifølge Åshild Valborglan­d Bøhler ved Frisklivse­ntralen i Arendal.

– Ingen vil angre på at de kommer seg ut. Det er kanskje enda viktigere nå, under pandemien, å logge seg av og vaere til stede. Ute, sier hun.

Dagslys og helse

Frisklivss­entralen er et kommunalt tilbud for å hjelpe innbyggern­e med å komme seg ut og i aktivitet.

– I dag var vi ute med en gjeng som ønsker å komme seg i regelmessi­g aktivitet. Det gir utrolig mye å se den gleden og mestringsf­ølelsen.

Bøhler understrek­er videre at dagslys og frisk luft er viktig for både psykisk og fysisk helse, også for de som har behov for hjelp til å komme seg rundt.

– Det gjør godt å oppleve øyeblikk og kjenne på sanselige opplevelse­r, sier hun.

Spesielle dager

Vintervaer­et har virkelig satt seg og mange har for lengst tatt i bruk vinterfasi­litetene i distriktet­s alpinsente­r, langrennsl­øyper og skøytebane.

Hvis du av ulike grunner ikke kan eller vil stå på ski eller skøyter, er kanskje isfiske eller et enkelt bål det som skal til for å nyte disse, kalde vinterdage­ne. På søndag er det dessuten både morsdag, valentinsd­ag og fastelavn, så hva med å overraske mor, kjaeresten eller gode venner til alternativ feiring ute? I år er det kanskje akkurat slik vi bør planlegge morsdag, valentinsd­agen og fastelavn fordi det er lettere å overholde smittevern­sregler ute.

Lysere kvelder

Kveldene er dessuten blitt merkbart lysere, så med litt planleggin­g kan du rekke å gjøre noe hyggelig etter jobb - før det blir mørkt. Faktisk har vi to og en halv time mer dagslys nå enn ved vintesolve­rv den 21. desember. Og dagslengde­n øker med nesten fem minutter hver eneste døgn i disse dager. Tirsdag er solnedgang klokken 17:04, og tussmørket er slutt klokken 17:49.

Eldbjørg Moxnes, vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt, for

teller at uken starter med litt av det samme vaeret som vi har hatt de siste dagene. Det blir overskyet og mulighet for spredte snøbyger.

– Vinden vil ligge på nordøst tirsdag og onsdag. Da går vinden langs kysten, med små variasjone­r. Det er disse variasjone­ne som er avgjørende for om bygene som ligger ute, over sjøen, trekker inn slik at vi får snøbyger, forklarer hun.

Disse dagene kan vinden komme opp i liten til stiv kuling på utsatte steder.

Men når vi naermer oss helgen, naermere bestemt onsdag kveld/torsdag morgen, vil vinden avta i styrke og dreie mer på nord, nordvest. Og da blir det klarvaer.

Da blir det også større variasjon på temperatur­en gjennom døgnet. Mens det i helgen ser ut til å bli enda kaldere netter, vil vi kunne få noen varmegrade­r på dagtid.

Trygg på isen

Petter Vinje Svendsen, konstituer­t brannsjef i Østre Agder brannvesen, oppfordrer folk til å prøve seg på islagte vann og sjø.

– Det er fantastisk å komme seg ut, nå, sier han og oppfordrer samtidig til at man leser seg opp på hvordan man kan ferdes på is på en trygg måte.

Han anbefaler dessuten at man snakker med folk som kjenner lokale forhold.

– På varsom.no kan man lese seg opp på det man trenger å vite. Her får man dessuten opp iskart som er laget over vann som er meldt inn som trygge, sier Svendsen.

Han minner ellers om at det er vanskelige­re å vite hvordan forholdene er når isen er dekket av snø. Og når alt kommer til alt, er sikkerhete­n ditt eget ansvar. Ispigger og et ekstra skift med varme klaer bør du alltid sørge for at er med på turen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAG SVINDSETH ?? FJORD-IS: Dag Svindseth med familie og venner prøver isen på fjorden utenfor Tingsaker camping. Her er det trygt – og grunt, betoner den tidligere brannsjefe­n.
FOTO: DAG SVINDSETH FJORD-IS: Dag Svindseth med familie og venner prøver isen på fjorden utenfor Tingsaker camping. Her er det trygt – og grunt, betoner den tidligere brannsjefe­n.
 ?? FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE ?? KALDT: På Hovden har det vaert svaert kaldt. Blir det for kaldt, stenges anlegget. Sjekk vaermeldin­gen og sjekk at alpinsente­ret er åpent før du tar turen.
FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE KALDT: På Hovden har det vaert svaert kaldt. Blir det for kaldt, stenges anlegget. Sjekk vaermeldin­gen og sjekk at alpinsente­ret er åpent før du tar turen.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? SKØYTEBANE­N: På Arendal og omegn kunstisban­e er du helt sikker på at isen er trygg.
FOTO: MONA WIKØREN SKØYTEBANE­N: På Arendal og omegn kunstisban­e er du helt sikker på at isen er trygg.
 ??  ?? HILLESTADH­EIA: Flotte skiforhold på Hillestadh­eia i Åmli.
HILLESTADH­EIA: Flotte skiforhold på Hillestadh­eia i Åmli.
 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ??
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway