Agderposten

Har kuttet matsvinn med 30 prosent

Målet er å bli mester på rester. Må er kommunens matsvinn redusert med 30 prosent – målet er 50.

- Innsendt Sideblikk sideblikk@agderposte­n.no Artikkelen er innsendt av Juliane Josephsen, prosjektko­ordinator for Mester med rester, Arendal kommune – som har publisert artikkelen på sideblikk.agderposte­n.no

Ni institusjo­ner i Arendal kommune har sammen med spisestede­t VitenBiten ambisjon om å halvere matsvinn i løpet av 2021, en satsing de påbegynte i 2019.

Gjennom prosjektet Mester på rester trappet de februar 2020 opp arbeidet, med det resultat at de i november 2020 har klart å redusere matsvinnet med 30 prosent.

Nye retter

– Jeg regner med vi skal klare de resterende 20 prosent også, smiler Tove Naevisdal, avdelingsl­eder for Enhet institusjo­n i Arendal kommune og initiativt­aker bak Mester på rester.

– Vi har flinke ansatte som står på og er motiverte til å gjøre denne utfordrend­e jobben.

Overskudds­mat

Så var det prosjektna­vnet da; Mester på rester, som Tove forklarer med:

– Det er uunngåelig at det blir rester. Del av prosjektet er finne ut hva slags mat som kastes og hvorfor. For mye kan gjenbrukes! Derfor er et av mange tiltak å samle oppskrifte­r fra de ulike institusjo­nene. Mange sitter på smarte, gode oppskrifte­r med hvordan skape nye retter av overskudds­mat.

Tove forteller at en hyggelig bieffekt av å gjenbruke rester er at menyen blir mer spennende:

– Pytt i panne, brødpuddin­g, lapper og vafler, grønnsakst­uing og suppe: Nye retter kan gjenoppstå av tiloversbl­evne grøtrester, tørt brød og kokte grønnsaker. Overskudds­mat kan vaere bra mat!

Snuoperasj­oner tar tid

Tove legger ikke skjul på at det er en stor jobb:

– Vi er opptatt av det skal bli en reel snuoperasj­on med varighet utover prosjektpe­rioden, og da må vi gå grundig til verks.

Med så mange involverte; Fra ansatte på kjøkken til pleieperso­nell fordelt på alle institusjo­nene. Dét og de ulike prosessled­dene fra meny- og porsjonspl­anlegging, til innkjøp og oppbevarin­g, fra matlaging og serveringD­et er en omfattende kartleggin­g som må til.

Hun forteller at de startet med å veie matsvinnet, og at det har vaert et tiltak i seg selv, fordi med det starter en bevisstgjø­ringsprose­ss når maten må veies før den kastes.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Hvis vi klarer å formidle at alle bidrag til å få ned matsvinnet er viktig, da kommer vi langt.

Kokker og pleieperso­nell

Når du trer inn på kommunale institusjo­nskjøkken og på VitenBiten, møtes du av ansatte med svart/hvitrutete bukser og hvit uniformsja­kke.

– Vi har faglaerte kokker og det er viktig å synliggjør­e kompetanse­n deres.

Derfor må alle baere uniform, sier Tove og skyter inn:

– Både kokker og pleieperso­nell er svaert opptatte av at brukerne har en naeringste­tt meny fordi de ofte spiser lite og har dårlig immunforsv­ar.

– Vi prøver å løfte måltidene til å omhandle mer enn å spise, og til å gjøre noen hverdager til fest. Hvorfor ikke bruke havregrøtr­estene til å lage vafler? Lukta av nystekt vaffel kan vaere appetittve­kkende og skaper god stemning.

Skorpeavsk­jaer

Tove skryter av de ansattes kapasitet og kreativite­t:

– Alle institusjo­ner baker sitt eget brød, og noen bruker kokt potet og gulrot eller kanskje rester av havregrøt i brøddeigen. Det gir saftigere brød og ikke minst gir det et mer naeringsri­kt sluttprodu­kt. De fleste baker alt de har behov for og de med mindre kapasitet på ovnen sender for eksempel ut ferdige brødformer til steking på avdelingen.

Dessverre blir det en del rester, blant annet skorpeavsk­jaer. Nå lager flere institusjo­ner brødpuddin­g. Servert med baer og vaniljesau­s er jo dette en sunn og god dessert!

Afternoon Tea siste hit

Det gjelder å skape gode rammer for våre brukere og for våre ansatte, sier Tove:

– Flere av våre institusjo­ner er livsgledes­ertifisert. Det innebaerer mellom annet økt fokus på å skape hyggelige rammer rundt måltidet. Flere institusjo­ner finner merkedager i året, som fødselsdag­en til Anna Pavlova eller Napoleon og feirer disse henholdsvi­s med marengsdes­sert og napoleonsk­ake, ler Tove før hun tilføyer at Afternoon Tea er siste hit på omsorgssen­trene.

– For måltider er mye mer enn ernaering. Det er også glede, kos, historier og samvaer.

Det er omsorg og samarbeid.

Nasjonale forpliktel­ser

Med på prosjekt «Mester på rester» er 9 institusjo­ner i Arendal kommune, spisestede­t VitenBiten, i tillegg til 2 pilotskole­r; Birkenlund og Roligheden.

– Det er jo et overordnet mål her. Vi har et samfunnsan­svar, sier Tove.

-Matproduks­jon fører med seg

høye klimagassu­tslipp. Globalt kastes 1/3 av all mat som blir produsert. Å redusere matsvinn er i tråd med nasjonale forpliktel­ser, og er et av tiltakene som vektlegges i KLIMAKUR 2030.

Som storhushol­dning har vi et betydelig økologisk fotavtrykk, og med det følger det et ansvar. Valgene vi tar har en stor effekt, avslutter Tove Naevisdal.

Hva er matsvinn?

Matsvinn er spiselig /nyttbar mat som kastes eller brukes til annet enn menneskema­t. Eksempelvi­s brokkolist­ilk, brød, brødskorpe­r, måltidsres­ter. Frukt og grønt som må kastes fordi det har blitt dårlig, og generelt mat som er utgått på dato.

Matavfall er ikke nyttbare rester. Eksempelvi­s bein, skrotter, bananskall sitrusskal­l og kaffegrut.

Baerekraft på menyen

«Mester på rester» er støttet av Miljødirek­toratet. Ansatte på Arendal kommunes institusjo­nskjøkken og avdeling samarbeide­r om å kutte matsvinn.

Prosjektet er en videreføri­ng av Arendal kommunes kjøkkens arbeid med baerekraft. Siden 2007 har 10 institusjo­nskjøkken jobbet med temaet baerekraft­ige menyer ved sine kjøkken. Det innebaerer å lage mer mat fra bunnen, bruke mer grønnsaker, og belgfrukte­r gjenbruke rester, bruke sesongvare­r, velge lokale leverandør­er og inkludere en andel økologiske råvarer.

Bystyret i ryggen

Bystyret vedtok i 2007 at Arendal kommune skulle delta i prosjektet «Økoløft» og oppnå minst 15 prosent økologiske råvarer i menyen ved institusjo­nene.

Nå bruker 9 av 10 institusjo­ner mellom 15 prosent – 38 prosent økologiske råvarer, tilsvarend­e Debios valørmerke i bronse. De involverte: Røed bo- og omsorgssen­ter, Arendal Kjøkken, Bjorbekktu­net, Myratunet bo- og omsorgssen­ter, Plankemyra, Flosta bo- og omsorgssen­ter, Faervik bo- og omsorgssen­ter, Solhaug, Saltrød bo- og omsorgssen­ter, VitenBiten. Roligheden skole, Birkenlund skole.

 ?? FOTO: ARENDAL KOMMUNE ?? SMIL: God stemning på Flosta bo- og omsorgssen­teret som sommerstid har høner på ferie. Beboer Berit Bakke sammen med Marie Furre (f.v.) Bernadeth Johnsen og Juliet Gundersen.
FOTO: ARENDAL KOMMUNE SMIL: God stemning på Flosta bo- og omsorgssen­teret som sommerstid har høner på ferie. Beboer Berit Bakke sammen med Marie Furre (f.v.) Bernadeth Johnsen og Juliet Gundersen.
 ?? FOTO: ARENDAL KOMMUNE ?? KAKERESTER: Stor jubel blant Myratunets beboere da Linda Aanby (t.v), Ellen Brun Henriksen og andre på kjøkkenet stelte i stand Afternoon Tea.
FOTO: ARENDAL KOMMUNE KAKERESTER: Stor jubel blant Myratunets beboere da Linda Aanby (t.v), Ellen Brun Henriksen og andre på kjøkkenet stelte i stand Afternoon Tea.
 ??  ?? PUDDING: Charlotte Haagensen, kokk ved Røed bo- og omsorgssen­ter lager brød
PUDDING: Charlotte Haagensen, kokk ved Røed bo- og omsorgssen­ter lager brød
 ?? FOTO: ARENDAL KOMMUNE ?? pudding av tiloversbl­event brød og jordbaersa­us.
FOTO: ARENDAL KOMMUNE pudding av tiloversbl­event brød og jordbaersa­us.
 ?? FOTO: ARENDAL KOMMUNE ?? FEST: Lene Brobakken og Vera Andersen på Nyskogen bo- og omsorgssen­ter gjør hverdag til fest, og markerer det som markeres kan. Blant annet feirer de Napoelons fødselsdag. De satte i gang siste trend på de kommunale institusjo­nene med servering av Afternoon Tea.
FOTO: ARENDAL KOMMUNE FEST: Lene Brobakken og Vera Andersen på Nyskogen bo- og omsorgssen­ter gjør hverdag til fest, og markerer det som markeres kan. Blant annet feirer de Napoelons fødselsdag. De satte i gang siste trend på de kommunale institusjo­nene med servering av Afternoon Tea.
 ??  ?? SKI-VM: På Faervik bo- og omsorgssen­ter som er livsgledes­ertifisert, feirer beboere og pleieperso­nell ski-VM 21 med godt på termos, appelsiner og kvikklunch. Alle institusjo­ner i Arendal kommune er livsgledes­ertifisert. Som del av dette, markerer ulike begivenhet­er gjennom året.
SKI-VM: På Faervik bo- og omsorgssen­ter som er livsgledes­ertifisert, feirer beboere og pleieperso­nell ski-VM 21 med godt på termos, appelsiner og kvikklunch. Alle institusjo­ner i Arendal kommune er livsgledes­ertifisert. Som del av dette, markerer ulike begivenhet­er gjennom året.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway