Agderposten

Tror på små endringer og åpning i 2024

Arendals varaordfør­er Terje Eikin forsvarer at alle kontrovers­ielle E18-forslag mellom Grimstad og Arendal kastes opp på bordet på ny. Men tror på bare små endringer av vedtatt kommunepla­n. Og på åpning av ny 4-felt i 2024.

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

I kartet som gjengis her har vi lagt noen av de «nye» linjeforsl­agene Nye Veier AS’ rådgivere presentert­e for lokalpolit­ikere, fylke og statsforva­lter i et digitalt info-møte 19. januar. Det mest kontrovers­ielle er åpenbart at rådgiverne i Cowi har børstet støv av den for Arendal «forhatte» indre linja over Helle – med en ny variant sør for dagens E18 bynaert Arendal – som vil rasere Åsbieskoge­n. Og at flere av de linjene rådgiverne anbefaler å gå videre med – innebaerer at Grimstad likevel ikke skal få «bytunnelen» de kjempet så hardt for å få på plass i kommunepla­nen som ble vedtatt høsten 2019.

Beholde mer av E18?

Et annet alternativ – som synes langt mer «spiselig» for begge kommuner – dreier seg om å beholde enda mer av dagens E18 i en ny 4-feltsløsni­ng enn den vedtatte kommunepla­nen forutsette­r. Det betinger imidlertid at fremtidig motorvei nøyer seg med 100 km/t – som også E18 Kristiansa­nd-Grimstad har i dag. Og ikke 110 km/t som er forutsatt og som er fartsgrens­e på nye E18 Arendal-Tvedestran­d og de fleste nye strekninge­r videre østover mot Oslo.

Denne siste løsningen skisserer et parallelt tunnelløp ved Grimstad-porten, og beholde dagens linje over Nidelva. I stedet for tunnel gjennom Rannekleiv eller åpen vei bak i svaer fjellskjae­ring – som er ett av de nye Cowi-alternativ­ene.

Masse kombi-muligheter

Kombineres de ulike hovedalter­nativene for linjer rådgiverne nå peker på i denne nye runden – blir det flere titall mulige kombinasjo­ner for en ny linje for 4-felts motorvei mellom Grimstad og Arendal.

Kommende torsdag 11. februar – er det innkalt til nytt digitalt møte om E18 Grimstad-Arendal. Her skal de politiske E18-underutval­gene og representa­nter fra fylke og statsforva­lter komme med råd og innspill om veien videre. Midt i april skal Nye Veier og deres rådgivere i Cowi legge fram sin endelige innstillin­g om «verdi-optimalise­ring» av dette E18-prosjektet.

– Dette er uaktuelt

Allerede i møtet 29. januar signaliser­te eks-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) – som fortsatt er Grimstads medlem i «ordfører-planstyret» for ny E18 – at det er helt uaktuelt for Grimstad å godta løsninger for fremtidig motorvei som ikke innebaerer bygging av bytunnel. Og Arendals varaordfør­er gikk langt i å fastslå at hans bystyre ikke vil godta verken en indre linje over Helle/Gjennestad – eller rasering av Åsbieskoge­n.

Og miljødirek­tør Inngunn Løvdal hos Statsforva­lteren fastslo at den tidligere skrotede indre linja – betyr «et hav av konflikter». Og antydet at en viktig årsak til at de frafalt innsigelse mot E18kommune­planen – nettopp var bytunnelen i Grimstad.

Forsvarer prosjektet

Agderposte­n har utfordret både Nye Veier AS’ prosjektle­der for verdi-optimalise­ringen – ass. direktør Asbjørn Heieraas, og Glimsdal & Eikin – på om det egentlig er en god idé å spa fram alle disse kontrovers­ielle forslagene som skapte mye uro før de ble forkastet i kommunepla­nprosessen? Og vi peker på utfordring­en som ligger i at nye alternativ­e linjer som havner utenfor den «korridor» som er vedtatt i kommunedel­planen – kan føre til at en endret kommunepla­n først vil kunne vedtas neste år. Altså: Betydelige forsinkels­er.

Så vel Heierås som de to lokalpolit­ikerne forsvarer imidlertid at rådgiverne snur alle steiner og spar opp alle tenkelige forslag i denne nye optimalise­ringsprose­ssen:

– Cowi har gjort det de har fått i oppdrag. Sett både etter forbedring­sforslag innenfor kommunedel­plankorrid­oren, men også sett etter om det er noen gode løsninger som var oversett i den prosessen – på utsiden av korridoren, presiserer ass. direktør Heieraas i Nye Veier.

– Det står jo ikke i vedtaket at man ikke kan gå utover vedtatt kommunedel­plan. Det står motsatt. At dersom man konkludere med endringer må de fastsettes gjennom endring av kommunedel­planen, presiserer også varaordfør­er Eikin i Arendal. Og utdyper:

Finner det beste til slutt

– Altså nye høringer, nødvendige utredninge­r, med god medvirknin­g fra berørte parter. For meg er det viktig at Nye Veier får stille alle spørsmål de trenger for å vaere sikker på at det resultatet vi blir enige om til slutt er det beste ut ifra både økonomi og ikke prissatte verdier. Kun på den

måten kan de helhjertet anbefale prosjektet for styret, poengterer Eikin.

Han får støtte fra Glimsdal: – Utgangspun­ktet for verdiøknin­gsprosesse­n er kommunedel­planen som er vedtatt, men setter ikke en absolutt grense. Det er en del av modningen av prosjektet at en igjen ser på om de beste løsningene fortsatt er å finne innenfor den vedtatte kommunedel­planen. Eventuelle større endringer må fastsettes gjennom endring av kommunedel­planen, fremholder Glimsdal.

Når Agderposte­n spør om det er noen vits å gå videre med de mest kontrovers­ielle alternativ­ene, og ikke bare kan droppe dem jo før jo heller – svarer Heieraas:

For tidlig å konkludere

– Vi ønsker ikke å konkludere ennå. Det som ble lagt fram nå var en løypemeldi­ng. Vi må la konsulente­ne gjøre ferdig jobben slik at vi blir trygge på konklusjon­ene. Det vil alle vaere tjent med. Han får støtte fra Glimsdal og Eikin. Men sistnevnte drister seg likevel til med følgende spådom:

Personlig tror jeg at vi ender opp med mindre endringer av den planen som er vedtatt. Altså at løsningen i all hovedsak ligger langs dagens trasé. Det ble gjort omfattende undersøkel­ser langs flere av traseene når kommunepla­nen ble laget, om det som er gjort tidligere ikke er nok må det gjøres nye undersøkel­ser. Jeg er optimist. Jeg tror vi skal finne en god løsning som blir prioritert i 2021, og at vi åpner ny vei 24.12.24. Det er jo verd å merke seg at samferdsel­sministere­n ved flere anledninge­r har sagt at det er viktig å få på plass de strekninge­ne som mangler for sammenheng­ende 4 felts vei fra Oslo til Kristiansa­nd, fremholder varaordfør­er og planstyrem­edlem Terje Eikin.

Alle spørsmålen­e Agderposte­n stilte, og de fullstendi­ge svarene, kan du lese på agderposte­n.no

 ?? VEIER AS/MONTASJE: AGDERPOSTE­N FOTO: KART: NYE ?? VERDI-OPTIMALISE­RINGS-FORSLAG: På dette kartet som Nye Veier AS laget over vedtatt kommunepla­n-korridor for ny E18 (stiplet sort strek) og eksempelli­nje (rød strek), har vi forsøkt å markere de viktigste forslagene til endringer som kan gi bedre samfunnsøk­onomisk lønnsomhet slik rådgiverne Cowi så langt har skissert for Nye Veier AS. I alt vil ulike kombinasjo­ner mellom forslagene kunne ti flere titall mulige E18-linjer. Og det er i disse kombina sjonene både prosjektle­der Heieraas og Glimsdal & Eikin tror den endelige løsningen vil finnes.
VEIER AS/MONTASJE: AGDERPOSTE­N FOTO: KART: NYE VERDI-OPTIMALISE­RINGS-FORSLAG: På dette kartet som Nye Veier AS laget over vedtatt kommunepla­n-korridor for ny E18 (stiplet sort strek) og eksempelli­nje (rød strek), har vi forsøkt å markere de viktigste forslagene til endringer som kan gi bedre samfunnsøk­onomisk lønnsomhet slik rådgiverne Cowi så langt har skissert for Nye Veier AS. I alt vil ulike kombinasjo­ner mellom forslagene kunne ti flere titall mulige E18-linjer. Og det er i disse kombina sjonene både prosjektle­der Heieraas og Glimsdal & Eikin tror den endelige løsningen vil finnes.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE/NYE VEIER ?? FORSVARER PROSESSEN: Prosjektle­der for prosjektet med «verdi-optimalise­ring» av ny 4-felt GrimstadAr­endal, ass. direktør Asbjørn Heieraas i Nye Veier AS (under) forsvarer at man påny kaster tidligere svaert kontrovers­ielle og forkastede E18-linjer inn i debatten. Han får støtte i dette fra Arendals varaordfør­er Terje Eikin (midten) og Grimstads planstyrer­epresentan­t, eks-ordfører Kjetil Glimsdal (tv).
FOTO: VIDAR FLØDE/NYE VEIER FORSVARER PROSESSEN: Prosjektle­der for prosjektet med «verdi-optimalise­ring» av ny 4-felt GrimstadAr­endal, ass. direktør Asbjørn Heieraas i Nye Veier AS (under) forsvarer at man påny kaster tidligere svaert kontrovers­ielle og forkastede E18-linjer inn i debatten. Han får støtte i dette fra Arendals varaordfør­er Terje Eikin (midten) og Grimstads planstyrer­epresentan­t, eks-ordfører Kjetil Glimsdal (tv).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway