Agderposten

– Vi er vår egen kohort

• Onsdag starter skiskytter-VM • Vet det blir et annerledes VM • Slik vurderer Marte egne sjanser

- Thomas Skjeggedal Thorsen thth@agderposte­n.no

Marte Olsbu Røiseland tok storeslem og ble historisk for ett år siden. Nå står et nytt skiskytter­VM på trappene, men frolending­en kjenner ikke på samme godfølelse­n hun hadde i Italia i fjor.

VM i skiskyting i Anterselva i fjor ble et eneste stort eventyr for Marte Olsbu Røiseland. Hun tok som første utøver noensinne sju medaljer i et og samme verdensmes­terskap.

Onsdag går startskudd­et for VM i Pokljuka i Slovenia. Det blir et svaert annerledes mesterskap for Olsbu Røiseland og co., etter det som også har vaert en annerledes inngang enn hva som var faktum for ett år siden.

– Ja, denne sesongen går jeg jo for verdenscup­en sammenlagt, så det har ikke vaert den samme oppkjøring­en til VM som i fjor. Da var det jo VM jeg satset på. Jeg håper jo å vaere god nok til å kjempe om medaljer i år også, men jeg er ikke like selvsikker på egen form i år som det jeg var i fjor.

Det forteller Marte Olsbu Røiseland til Agderposte­n dager før mesterskap­et braker løs. Målsetting­en er likevel klar:

– Jeg vil kjempe om en gullmedalj­e. Jeg har ikke sett for meg hvilken øvelse, det blir beintøft som alltid uansett. Men jeg har lyst til å prøve å ta et gull. Alle har gått alt i verdenscup­en denne sesongen, så den som klarer å treffe alle blinkene til sist vil ligge godt an.

Hun ankom Pokljuka lørdag etter et lengre opphold i Anterselva, der frolending­en skapte elleville minner for ett år siden. Til årets verdensmes­terskap blir endringene enorme.

Mens VM i Anterselva i fjor ble en fantastisk fest, går årets utgave for tomme tribuner.

– Det kommer til å bli veldig annerledes. Ikke publikum, ikke medaljeser­emoni, ikke VM-studio som det pleier. Det blir mindre ståhei om man gjør det bra.

Var sliten

– Men nå er det jo sånn det har vaert hele sesongen. Jeg tipper det blir greit når det kommer i gang. Nå blir det i hvert fall mer tid til restitusjo­n, fortsetter Olsbu Røiseland.

I skrivende stund leder frolending­en verdenscup­en sammenlagt, men det er før de fire dårligste rennene skal strykes.

Etter en knallsterk åpning på sesongen har hun nå gått med den gule ledertrøya i verdenscup­en i ni strake renn.

– Sesongen så langt har gått slik jeg hadde håpet, spesielt før jul – jeg fikk den gule trøya tidlig. Den blir det et rotterace om. Det blir nok hardt å holde på den ut VM, spår 30-åringen.

Etter hardkjør i verdenscup­en og strenge restriksjo­ner den siste tiden var det etterlengt­ede, rolige dager som ble tilbrakt nord i Italia.

– Ja, det har vaert fint. Jeg har fått slappet av litt og samlet overskudd. Jeg var sliten etter Anterselva-runden, så nå har jeg fått ladet opp og gjort det jeg hadde planlagt, forklarer hun.

De siste dagene inn mot mesterskap­et brukes til å spisse formen med litt kortere treningsøk­ter.

Singelrom

Det omreisende skiskytter-sirkuset er som resten av samfunnet omfattet av strenge smittevern­regler. Også under det kommende verdensmes­terskapet videreføre­s forholdsre­glene.

Olsbu Røiseland forklarer at den norske troppen har egen matsal og alle utøverne sover på singelrom.

– Det er så vi slipper å vaere i samme kohort. Vi er vår egen kohort, i tilfelle noe skulle skje. Jentelaget kjører til og fra konkurrans­er, har økter og spiser sammen. Guttelaget ser vi litt på avstand, utdyper hun.

I dagene inn mot VM har Pokljuka vaert preget av mildvaer og mye regn.

Etter åpningsdag­en onsdag synker derimot temperatur­en kraftig igjen og legger seg på rundt 10 minus og fint vaer, ifølge yr.no.

 ??  ?? ELLEVILLE DAGER: Marte Olsbu Røiseland ble første skiskytter i historien til å ta sju medaljer i et VM da hun gikk inn til gull på 12,5-kilometer i Anterselva. Siden har hun blitt hyllet verden over for sine prestasjon­er.
ELLEVILLE DAGER: Marte Olsbu Røiseland ble første skiskytter i historien til å ta sju medaljer i et VM da hun gikk inn til gull på 12,5-kilometer i Anterselva. Siden har hun blitt hyllet verden over for sine prestasjon­er.
 ?? FOTO: BERIT ROALD/NTB ??
FOTO: BERIT ROALD/NTB
 ?? FOTO: BERIT ROALD/NTB ?? TOMT: Det vil bli spesielle rammer rundt årets verdensmes­terskap i skiskyting. Mesterskap­et går for tomme tribuner, og man går dermed glipp av lignende jubelbilde­r som det man fikk se fra Anterselva for et år siden.
FOTO: BERIT ROALD/NTB TOMT: Det vil bli spesielle rammer rundt årets verdensmes­terskap i skiskyting. Mesterskap­et går for tomme tribuner, og man går dermed glipp av lignende jubelbilde­r som det man fikk se fra Anterselva for et år siden.
 ?? FOTO: BERIT ROALD/NTB ?? ANNERLEDES: Årets VM blir svaert annerledes for Marte Olsbu Røiseland og resten av skiskytter­stjernene.
FOTO: BERIT ROALD/NTB ANNERLEDES: Årets VM blir svaert annerledes for Marte Olsbu Røiseland og resten av skiskytter­stjernene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway