Agderposten

Haldis lot seg inspirere – det endte med doktorgrad

Onsdag disputerte Haldis Kismul for doktorgrad. Historien startet allerede i oppveksten i Arendal. Begge foreldrene hennes jobbet i jordbruksn­aeringen, og 36-åringen lot seg inspirere.

- Mona Wikøren mowi@agderposte­n.no

– Det blir spennende å vise fram det jeg har holdt på med. Så blir det nok gode, faglige diskusjone­r med mine store idoler som virkelig kan dette med beite, sa Kismul til Agderposte­n noen dager før disputasen.

I dag bor Kismul i Steinkjer og er stipendiat ved Nord universite­t, fakultet for biovitensk­ap og akvakultur. Doktorgrad­en hun skal disputere for, er imidlertid for Svenske landbruksu­niversitet i Uppsala.

Disputerer­te på zoom

Egentlig skulle hun ha disputert før jul – på universite­tet. Men på grunn av koronasitu­asjonen og regjeringe­ns reiseråd, ble dette utsatt.

– Jeg klarte ikke moralsk begrunne eller forsvare for meg selv reisen til universite­tet som «strengt nødvendig», sier Kismul.

Disputasen ble i stedet gjennomfør­t digitalt, på zoom.

Ble svar skyldig

Men tilbake til utgangspun­ktet og hvordan det hele startet – i Arendal. Kismuls foreldre er i dag pensjonist­er. Lisbeth Svendsen Kismul er tidligere fylkesagro­nom hos Fylkesmann­en i AustAgder og Frank Kismul er tidligere jordbrukss­jef Birkeland kommune.

Da Haldis Kismul var ferdig med videregåen­de skole i Arendal, gikk hun videre med veterinaer

studier. Etter endt utdannelse fikk hun jobb som rådgiver for forebyggen­de helsearbei­d i Tine.

I 2014 kom det endringer i Forskrift om hold av storfe. Lovendring­ene innebaerer at også storfe som holdes i store fjøs med automatise­rt melkesyste­m skal ha mulighet til å beite.

– I Tine fikk vi da mange spørsmål om hvordan dette skulle løses i praksis. Mange hadde investert mye i store fjøs, og atter andre har ikke beiteområd­er i umiddelbar naerhet til fjøset. Jeg kjente at jeg ble svar skyldig, sier Kismul.

Søkte stipendiat

Hun så en stillingsu­tlysning til et forsknings­prosjekt på akkurat dette temaet og søkte, fikk stipendiat­et og sluttet i jobben hos Tine i 2015.

– Jeg fikk anledning til å studere noen forsøksgår­der i Sverige naermere. Jeg fant ingen forskjell på melkeprodu­ksjonen mellom kuer som kun hadde anledning til en liten mosjonstur, og kuer som fikk halve dagsdiette­n av beite, forteller Kismul.

Men forsøksgår­d og kommersiel­l drift er to ulike ting, så det var nødvendig med ytterliger­e undersøkel­ser for å se om det var hold i antakelsen om at beite ikke er negativt for produksjon­en – hvilket er noe melkebønde­r har fryktet.

Dette fant hun ut

Kismul sendte ut en spørreunde­rsøkelse til norske melkebønde­r og fikk veldig god respons. Bøndene som svarte ga henne også tillatelse til å laste ned produksjon­sdata for året før. Dette gjorde det mulig å se naermere på ulike beiteløsni­nger og sammenlign­e med melkeprodu­ksjonen.

Ingen tommelfing­erregel

– Ut fra det vi har funnet, klarer vi ikke å se at det er systematis­k forskjell mellom gårdene. Det finnes altså ingen tommelfing­erregel som sier at kyr som går på beite melker mindre enn kyr som ikke gjør det, sier Kismul.

Med andre ord: Bønder trenger ikke frykte at melkeprodu­ksjonen skal bli mindre dersom kyrne får beite mer ute.

– Jeg har ikke funnet det store svaret, men en bit av et større puslespill, avrunder Kismul.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK BERGENKVIS­T ?? HAR NERVER: Haldis Kismul sier at hun har litt nerver før hun skal disputere.
FOTO: FREDRIK BERGENKVIS­T HAR NERVER: Haldis Kismul sier at hun har litt nerver før hun skal disputere.
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK BERGENKVIS­T ?? FORSKINGSP­ROSJEKT: Haldis Kismul ble svar skyldig og brukte like godt anledninge­n til å finne svar gjennom eget forsknings­prosjekt.
FOTO: FREDRIK BERGENKVIS­T FORSKINGSP­ROSJEKT: Haldis Kismul ble svar skyldig og brukte like godt anledninge­n til å finne svar gjennom eget forsknings­prosjekt.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? UNGDOM I ARENDAL: Haldis Kismul og Dave Drepeck markerte Kjøpefri dag i Arendal. Året er 2002.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN UNGDOM I ARENDAL: Haldis Kismul og Dave Drepeck markerte Kjøpefri dag i Arendal. Året er 2002.
 ??  ??
 ??  ?? ENGASJERT: Haldis Kismul i Arendal Natur og ungdom stilte opp sak i Agderposte­n i ungdommen, naermere bestemt i 2002. Hun ventet på bussen som skulle gjøre det unødvendig å bruke bil i Arendal.
ENGASJERT: Haldis Kismul i Arendal Natur og ungdom stilte opp sak i Agderposte­n i ungdommen, naermere bestemt i 2002. Hun ventet på bussen som skulle gjøre det unødvendig å bruke bil i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway