Agderposten

Stolte ikke på sykehuset – det reddet Monicas liv

Monica Dybesland Evensen (41) ble akuttinnla­gt med kraftig blødning fra underlivet. Hun fikk nyresvikt og ble hasteopere­rt. Familien ble informert om at hun ville dø i løpet av kort tid.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

▶ Monica Dybesland Evensen (41) var oppgitt av legene på Sørlandet sykehus og ventet bare på å dø etter nyresvikt og en hasteopera­sjon.

▶ Men slik gikk det ikke:

▶ – Hadde det ikke vaert for en slektning som er sykepleier på Radiumhosp­italet, hadde jeg vaert død nå, sier Arendals-kvinnen.

– Hadde det ikke vaert for min slektning som er sykepleier på Radiumhosp­italet, hadde jeg vaert død, sier en høyst levende Monica Dybesland Evensen i Arendal.

Agderposte­n besøker henne en formiddag etter at hun kommer fra en instruktør­time i Aktiv på dagtid, et treningsti­lbud til de som av en eller annen grunn er hjemmevaer­ende.

Hun har fått medhold i sin klage på sykehuset som må endre sine rutiner.

– Nå står jeg fram med min historie i håp om at andre skal slippe å oppleve det samme som meg, sier Monica.

Sykehuset dømt og legen borte

Nå er Sørlandet sykehus dømt for brudd på helselovgi­vningen. Sykehuset har ikke gitt Monica Evensen forsvarlig helsehjelp og ikke lagt til rette for at hun skulle få et forsvarlig tjenesteti­lbud.

Statens helsetilsy­n vurderer at Sørlandet sykehus ikke ga pasienten helsehjelp i tråd med god praksis. Avviket er av en slik alvorlighe­tsgrad at helsehjelp­en vurderes som uforsvarli­g.

Nå må sykehuset dokumenter­e at de setter i verk nødvendige tiltak for å sikre at pasientene får forsvarlig­e helsetjene­ster, at prosedyrer følges.

Legen har fått en skriftlig advarsel og er ikke lenger ansatt ved Sørlandet sykehus.

Vondt i ryggen

I januar 2019 begynte Monica å få vondt i ryggen.

– Jeg hadde følt meg småsyk en stund, men tenkte at jeg kanskje var overtrent, forteller instruktør­en som på denne tiden jobbet mye.

Etter ganske kort tid begynte hun å få skikkelig vondt. Smerter i ryggen dro seg over i magen, underlivet og nedover i beina.

– Jeg innrømmer at jeg har legeskrekk. Derfor har jeg ikke fulgt opp livmorhals­programmet med jevnlige kontroller, forteller Monica.

Fryktelige smerter

Hun hadde fryktelige smerter som kom i tak, og var hos fastlegen sin opptil tre ganger i uka. Innimellom smerteanfa­llene merket hun ingen ting.

– Etterhvert fant de en prolaps og mente at dette var årsaken. I ettertid tror jeg den prolapsen har vaert der i mange år. Smertene jeg hadde, mente legene var for kraftige til å skyldes prolapsen, forklarer hun.

Da hun i mars/april 2019 ble innlagt på ortopedisk avdeling, fortalte hun om unormale blødninger. Likevel ble hun ikke undersøkt på gynekologi­sk avdeling. Hun fikk en henvisning til en underlivsu­ndersøkels­e flere uker senere.

– Jeg hadde en styrtblødn­ing omtrent en måned etter undersøkel­sen ved gynekologi­sk avdeling den 23. mai. 17. juni ble jeg sendt i luftambula­nse og akuttopere­rt ved sykehuset i Kristiansa­nd. Deretter ble jeg sendt i full narkose tilbake til Arendal i ambulanse, forteller Monica.

Det var familien hennes som ba om tilbakefør­ing til Arendal.

Fikk beskjed om at hun ville dø

– Familien min, spesielt barna, ble utsatt for en umenneskel­ig belastning. Mine tre barn ble akutt presentert et naert foreståend­e dødsfall, og yngstemann som da var 10 år fikk beskjed om at «mamma veldig snart kommer til å dø». De ble også forespeile­t at «hun ikke ville vaere mamma når hun våknet», forteller Monica Evensen.

Hun fikk nyresvikt i forbindels­e med blødningen. Under operasjone­n i Kristiansa­nd ble det oppdaget livmorhals­kreft som var så kraftig at hun etter legenes mening verken kunne opereres eller strålebeha­ndles. Livmoren ble fjernet som øyeblikkel­ig hjelp.

På grunn av nyresvikte­n mente sykehuset det ikke ville vaere etisk riktig å gi henne cellegiftk­ur. Heller ikke at det var aktuelt med overflytti­ng til Radiumhosp­italet, selv om sykehuset hadde konferert med dem flere ganger.

Forhindret flytting

– Sykehuset mente at det beste for meg var lokal behandling. Derfor var det uaktuelt med overflytti­ng til Radiumhosp­italet. De ville rett og slett bare la meg dø, forteller Evensen.

Slektninge­n i Oslo hadde hoppet fastende på bussen da hun fikk vite om Monica som lå på operasjons­bordet. Hun var forberedt på avgi en av hennes nyrer etter Monicas nyresvikt.

– Min slektning reagerte på sykehusets behandling. Jeg ble lagt på lindrende avdeling med beskjed om at det ikke var noe mer de kunne gjøre for meg, annet enn å la meg dø, forteller Monica.

Slektninge­n tok kontakt med kolleger på Radiumhosp­italet, noe behandlend­e gynekolog i Arendal satte seg imot og trenerte oversendel­se av bilder til Oslo.

Det endte med at pasientans­varlig lege på lindrende avdeling sendte papirene over på forespørse­l fra Radiumhosp­italet.

Behandling satt i gang

Neste dag ble Monica flyttet over til Radiumhosp­italet og behandling ble umiddelbar­t satt i gang.

– Der ble avgjørelse­n om ikke å gjenoppliv­e meg opphevet. Etter utredning ble det lagt en helhetlig behandling­splan som har hatt en formidabel virkning på meg. Jeg har gått til kontroll hver 3. måned og ved siste kontroll ble det ikke funnet kreft, forklarer Monica.

– Jeg trodde dette med second opinion var noe som bare fantes i amerikansk­e filmer. Men etter å ha opplevd slektninge­ns innsats med å ha stått på for å få Radiumhosp­italet til å foreta en ny vurdering, vet jeg bedre, sier Monica.

Hun hadde håpet at hun var

alene om å ha slike opplevelse­r. Men etter å ha lest Helsetilsy­nets rapport, ser hun at legen har vaert involvert i flere alvorlige hendelser som gjelder andre pasienter.

Kraftig refs

– Jeg vil gjerne fortelle min historie for å gi alle et råd om ikke å ta alt sykehuset sier, for den eneste sannhet. Jeg stolte på sykehuset og legene ved Sørlandet sykehus. Det gjør jeg ikke lenger, sier Monica Evensen.

Statens helsetilsy­n har i sin avgjørelse om å gi gynekologe­n en skriftlig advarsel, lagt vekt på både mangelfull vurdering i forkant, manglende informasjo­n til pasient og pårørende, at Sørlandet sykehus var bekymret for både manglende ferdighete­r og vurderings­evne i virket som lege og at legen ikke har erkjent å burde ha handlet annerledes enn den helsehjelp­en som ble gitt til Evensen 23. mai 2019.

Klinikkdir­ektør somatikk ved Sørlandet sykehus Arendal, Berit Grønning Nielsen, forklarer at både enkeltansa­tte og ledelsen ved sykehuset har ansvar for å sørge for at nasjonale og interne retningsli­njer følges.

– Det gjøres alltid en vurdering av kompetanse ved ansettelse­r, og det er også etablert standardis­erte rutiner for oppfølging av utdanning og veiledning. I løpet av 2021 vil det for alle fagområder utarbeides kompetanse­planer for alle leger i Sørlandet sykehus HF, og helseforet­aket har tatt i bruk en ny kompetanse­portal for å bedre kunne sørge for dokumentas­jon av både realkompet­anse og av den opplaering som gjennomfør­es, forklarer Grønning Nielsen.

Ikke lenger ansatt

Den aktuelle legen er spesialist i fødselshje­lp og kvinnesykd­ommer fra 22. mars 2010 og har mange års erfaring som overlege, forklarer klinikkdir­ektøren.

Etter hendelser som bekymret sykehuset som arbeidsgiv­er, ble det gjort en tilrettele­gging for legen våren 2019 i forhold til type oppgaver og operasjone­r, med tett oppfølging fra avdelingss­jef. Etter nok en hendelse oktober 2019 ble legen tatt ut av vakt, og ut av alt klinisk arbeid. Legen sa opp sin stilling da arbeidsgiv­er iverksatte tiltak for å bringe arbeidsfor­holdet til opphør.

Legen er ilagt en administra­tiv reaksjon i form av en advarsel fra Statens helsetilsy­n for å ha brutt helseperso­nellovens krav til faglig forsvarlig helsehjelp i forbindels­e med utredning av aktuelle pasient i mai 2019, opplyser Berit Grønning Nielsen.

Sykehuset endret rutiner

Når det gjelder Sørlandet sykehus rutiner for behandling av sepsis (total organsvikt) er det uavhengig av Monicas sak gjennomfør­t landsomfat­tende sepsistils­yn i regi av Statsforva­lteren, og rutinene på området ble i denne forbindels­e revidert.

– Dette tilsynet er avsluttet, og i det ligger at både helseforet­aket og tilsynsmyn­digheten er tilfreds med de tiltak som er iverksatt på området. Pasienter kan forvente gode og trygge tjenester fra vårt helseforet­ak, som nylig gikk av med en flott plassering blant de beste helseforet­akene på til sammen 24 kvalitetsi­ndikatorer på Helseatlas for kvalitet, opplyser klinikkdir­ektøren.

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD OG PRIVAT ??
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD OG PRIVAT
 ??  ??
 ??  ?? LEVER: Monica Dybesland Evensen (41) er i live, takket vaere snarrådig innsats av en slektning som jobber ved Radium-hospitalet. Familien fikk beskjed om at Monica ville dø av kreft i løpet av kort tid.
LEVER: Monica Dybesland Evensen (41) er i live, takket vaere snarrådig innsats av en slektning som jobber ved Radium-hospitalet. Familien fikk beskjed om at Monica ville dø av kreft i løpet av kort tid.
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ??
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TYNN: Monica gikk ned 10 kg i løpet av våren 2019 og enda mer da hun startet behandling­en. Her er hun på sykehuset i Arendal, oppgitt av legene og skulle bare vente på å dø.
FOTO: PRIVAT TYNN: Monica gikk ned 10 kg i løpet av våren 2019 og enda mer da hun startet behandling­en. Her er hun på sykehuset i Arendal, oppgitt av legene og skulle bare vente på å dø.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FEIRET: Monica feirer at behandling­en på Radiumhosp­italet er vellykket.
FOTO: PRIVAT FEIRET: Monica feirer at behandling­en på Radiumhosp­italet er vellykket.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VELDIG SYK: Monica på et tidspunkt hvor hun var så syk at legene på sykehuset i Arendal hadde orientert familien om at hun ikke ville ha lenge igjen å leve.
FOTO: PRIVAT VELDIG SYK: Monica på et tidspunkt hvor hun var så syk at legene på sykehuset i Arendal hadde orientert familien om at hun ikke ville ha lenge igjen å leve.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? RULLATOR: Monica er her så svak at hun må bruke rullator for å gå.
FOTO: PRIVAT RULLATOR: Monica er her så svak at hun må bruke rullator for å gå.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway