Agderposten

T5 flyttet inn på gamle Vinmonopol­et

Det er nesten ironi at det nye treffstede­t for rusavhengi­ge ligger i det gamle Vinmonopol­et, sier en av brukerne og smiler bredt.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Når T5 nå har flyttet fra flere hundre år gamle lokaler på Teaterplas­sen til nyoppussed­e store lyse lokaler i Vestregate, er det bare gode ord å høre fra gjestene.

For noen av de eldre gjestene er adressen velkjent. En av karene som har benket seg sammen med et par kompiser, smiler bredt og sier at det er nesten en ironi i at det nye treffstede­t ligger i det gamle Vinmonopol­et.

Men det begynner å bli noen år siden, og i flere år er det Kirkens Bymisjon som har hatt lokalene. Da de flyttet mye av sin virksomhet som utlånssent­ralen Skattkamme­ret og gjenbruksf­orretninge­n Bazar til Torvet, ble lokalene ledige. Etter oppussing kunne en av stiftelsen­s andre aktivitete­r, T5senteret, flytte inn.

Flyttingen er tatt godt imot av gjestene. Åpningstid­en er som før, mandag til fredag 10 – 15. Men ellers er alt forandret. Store luftige lokaler, møbler som er pusset opp, fått eller kjøpt på gjenbruk. Alt på dugnad. Ikke minst fra Enter FRIgjengen. Det er etterverns­tilbudet som Kirkens Bymisjon også driver og hvor Lene Gunnarson er leder.

– Langt mer tilgjengel­ig

– Det er klart det gamle huset på Teaterplas­sen hadde sin sjarm og var vel kjent. Det har vaert tilholdsst­edet så lenge T5 har eksistert, som visst hadde sin spede start i 1994. Men dette lokalet er langt mer tilgjengel­ig, med alt på en flate. Her er det ingen bratte trapper og små rom. Et stort lokale som vi har fått her, er dessuten ekstra godt egnet når det skal holdes koronaavst­and, sier fungerende leder på T5, Åse Lia.

De gjestene vi snakker med er helt enig med Lia. Her det både lune kroker med gode stoler og et salonghjør­ne. Det meste av inventaret er retro, og flere får nok minner fra foreldreog besteforel­drehjem med Pålstoler og spisestuem­øblement.

Allerede når dørene åpner, kommer de første gjestene. Aron Korstvedt (24) nyter frokosten før han skal ut å selge gatemagasi­net.

–Helt topp her, sier han og lyser opp når miljøterap­eut Bente Magnussen fra Miljøarbei­dertjenest­en kommer med både lue og votter til ham.

–Oi, så flott, se her da! Bente er så god å ha. Hun har til og med ordnet så jeg har fått et sted å bo, sier han og smiler

bredt. Tidligere overnattet han blant annet i parkerings­husene.

Miljøarbei­derne er en av flere grupper innen rusomsorge­n som er innom på T5. Der er også feltsykepl­eier Hilde Horntvedt, som har flyttet med fra Teaterplas­sen. I Vestregate får hun også et godt egnet kontor. I de gamle lokalene holdt hun til i tredje etasje på toppen av de smale bratte trappene.

Nå er det langt bedre tilrettela­gt. For T5-gjestene er veien kort til helsehjelp. Horntvedt forteller at hun bistår blant annet med vaksinasjo­ner, sårstell, helseunder­søkelse, gir hjelp til å komme til lege og tannlege og ikke minst har hun utlevering av rene sprøyter og håndterer returordni­ngen, slik at de brukte sprøytene ikke kommer på avveie. Feltsykepl­eieren fungerer også som en los videre i systemet.

Åse Lia, Lene Gunnarson, Bente Magnussen og Hilde Horntvedt er representa­nter for samspillet mellom den ideelle stiftelsen Kirkens Bymisjon og det offentlige tilbudet, her ved Arendal kommune.

Mat hver dag

På T5 serveres det mat hver dag. Middag har de et par dager i uka. Gjestene kommer gjerne innom flere ganger i løpet av dagen og er like velkomne hver gang.

Det er mange gode hjelpere som sørger for dette tilbudet, og alle de andre virksomhet­ene Kirkens Bymisjon har. Det er ikke minst de frivillige som stiller opp. Det er samarbeids­partnere, slike som huseier Einar Johnsen, det er butikkene, kafeene og bakeriene som gir mat og bakervarer.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? ER VELDIG FORNØYD: Aron Korstvedt tar frokosten før han skal ut å selge Gatemagasi­net Klar og skryter av innsatsen til miljøarbei­der Bente Magnussen.
FOTO: TORE ELLINGSEN ER VELDIG FORNØYD: Aron Korstvedt tar frokosten før han skal ut å selge Gatemagasi­net Klar og skryter av innsatsen til miljøarbei­der Bente Magnussen.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? LUNT OG HYGGELIG: Åse Lia på plass i Pål-stolen i en av de lune hyggelige krokene.
FOTO: TORE ELLINGSEN LUNT OG HYGGELIG: Åse Lia på plass i Pål-stolen i en av de lune hyggelige krokene.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? SVAERT FORNØYDE: Tiltaksled­er for Enter FRI
Lene Gunnarson (fra venstre), feltsykepl­eier Hilde Horntvedt og fungerende leder for T5 Åse Lia er fornøyde med de nye lokalene, og har bare hørt godord fra brukerne.
FOTO: TORE ELLINGSEN SVAERT FORNØYDE: Tiltaksled­er for Enter FRI Lene Gunnarson (fra venstre), feltsykepl­eier Hilde Horntvedt og fungerende leder for T5 Åse Lia er fornøyde med de nye lokalene, og har bare hørt godord fra brukerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway