Agderposten

Sp stusser over store skattehopp

Milly Grundesen (Sp) sier det er uaktuelt at kommunen skal belaste innbyggern­e med mer eiendomssk­att enn budsjetter­t.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

– Vi visste at omtakserin­gen ville gi utslag, men ikke så store, sier hun.

Senterpart­iet var med på å vedta ny omtakserin­g av alle eiendommer i Arendal for to år siden. Grundesen satt i bystyret også den gang og stemte sammen med resten av posisjonen (Ap, KrF, SV og Venstre). Nå mener hun rådmannen må svare for hvordan de nye verdivurde­ringene kan slå så ulikt ut som Agderposte­n har omtalt de siste dagene.

– Vi har spørsmål vi må få rede på, blant annet om soneinndel­ingen. I noen områder er skattehopp­et mye større enn andre, og jeg stusser litt på kriteriene, sier hun.

Grundesen sier posisjonen var fullt klar over at en omtakserin­g ville føre til ulike utslag for innbyggern­e, men at hensikten var at kommunen totalt skulle få en økning av inntektene på 20 prosent, og da er det regnet med at det har blitt bygd mange flere boliger i tiårsperio­den.

– Det bygges hus hele tiden, og når noen forteller at de har fått mangedoble­t skatten er det nødvendig å stille spørsmål. Det som er sikkert er at vi ikke skal på et høyere nivå enn vi det vi har sagt. Det er helt vesentlig å framstå troverdig på dette punktet, sier hun.

Noe av det Grundesen vil ha svar på er hvor mange som har fått redusert takst eller ingen justering i det hele tatt.

– Det er forståelig at vi bare hører om de som har fått mye høyere skatt, men dette må sjekkes ut. Alt som ikke føles rettferdig er ugreit, sier Sp-politikere­n.

Grundesen satt i sakkyndig ankenemnd forrige gang Arendal omtakserte eiendommen­e. Hun forteller at de kontroller­te et sted mellom 1.100 og 1.400 eiendommer og holdt på en dag i uka gjennom et helt år. Hun frykter en like omfattende eller verre runde i år.

– Det var en voldsom jobb. Da, som nå, vil et hus som blir solgt for en høy pris gi utslag for hele området. Så er spørsmålet om det er representa­tivt eller ikke, sier hun.

Inger Brokka de Ruiter (SV) har forståelse for at eiendomssk­atten er krevende å forholde seg til, og i likhet med ordfører Robert C. Nordli (Ap) og varaordfør­er Terje Eikin (KrF) oppfordrer hun dem som føler at taksten er satt feil til å bruke klagemulig­heten.

Hun viser samtidig til at SV fikk gjennomsla­g i bystyret for at innbyggere som står i en vanskelig økonomisk situasjon kan få hjelp av kommunen.

SV-politikern­e sier hun ikke har fagkunnska­p til å vurdere om takstene er satt riktig, men hun har høyere tillit til at de er riktigere nå enn da politikern­e gikk rundt og vurderte eiendommen­e.

– I saker med ulogiske avvik og store utslag bør man ta en ekstra gjennomgan­g. Derfor er det så viktig å bruke klagerette­n, sier Brokka de Ruiter.

Uten å gå inn på den generelle debatten om beskatning av eiendommer sier Pål Koren Pedersen (Venstre) at det er helt rimelig å endre takstgrunn­laget etter noen år.

– Da vil noen få en høyere takst enn en generell, liten øk

 ??  ?? VILL IKKE GODTA: Milly O. Grundesen (Sp) vil ikke godta at kommunens inntekter fra eiendomssk­atten øker mer enn bystyret har vedtatt.
VILL IKKE GODTA: Milly O. Grundesen (Sp) vil ikke godta at kommunens inntekter fra eiendomssk­atten øker mer enn bystyret har vedtatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway