Agderposten

Bygger senter for mange millioner

Kristiansa­nd Golfklubb putter flere millioner kroner inn i et nytt innendørsa­nlegg. Klubber i gamle Aust-Agder har troen på satsingen, og vurderer selv å etablere eller utvide sitt innetilbud.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

Kristiansa­nd Golfklubb trenger mer plass for å matche den store pågangen innendørs i dagens bygg.

I de storstilte planene skal antallet golfsimula­torer økes fra to til fire, eller sågar fem.

Spaden er satt i jorda for en ny driftsbygn­ing over to etasjer, med maskinpark nederst og aktivitets­senter øverst.

Klart til høsten

– Denne uken er det utført sprengning på tomta. Målet er å reise bygget i mars. I begynnelse­n av juni vil mye av det vaere ferdig. På sensommere­n skal banemannsk­apene ta i bruk 1. etasje. Planen er å åpne senteret i 2. etasje rundt oktober når banen ute stenges for vinteren, forklarer daglig leder Cato Benham i Kristiansa­nd Golfklubb som holder til i bydelen Randesund.

Over 500 kvadratmet­er skal fylles med en putting green, en driving range med nett, et lite treningsro­m samt tre golfsimula­torer, hvorav to nye.

I gamlebygge­t skal det stå minst én simulator.

Kostnadene til byggeprosj­ektet er beregnet til i overkant av 7,6 millioner kroner.

I budsjettet er det lagt opp til at spillemidl­er dekker omlag en tredjedel (2,4 mill.) av byggekostn­adene.

Momsfradra­g og sponsorstø­tte hjelper også på, slik at klubben har beregnet å betjene en gjeld på drøye 3,3 millioner kroner for golfsenter­et.

Metall Bygg AS står som hovedentre­prenør.

Argumenter om utdaterte fasilitete­r og sprengt kapasitet på eksisteren­de simulatore­r ble trukket frem før et enstemmig årsmøte sluttet seg til planene 27. august i fjor.

– Solid løft

– Selv om vi allerede har to golfsimula­torer i dag vil det nye bygget bli et solid løft for klubben. At golfsporte­n nå klarer å tilby idretten som helårsakti­vitet er fantastisk bra og både gamle og unge får et samlingspu­nkt gjennom en vinter hvor banene er stengt. Ikke bare sportslig er dette bra, men også for å ivareta det sosiale miljøet i klubben og idretten. Vi ser jo at dette er spesielt viktig for de aller yngste. Vi klarer i mye større grad å beholde og aktivisere juniorene i klubben. Junioravde­lingen består i dag av 70-80 aktive spillere, melder Benham til Agderposte­n.

Sporten svingte seg kraftig oppover i fjor, og på landsbasis ble det vervet 20.000 nye medlemmer, melder norskgolf.no.

Golf har sluppet «billigere» fra koronarest­riksjonene enn kontaktspo­rter som har måttet forholde seg til enmetersre­gelen det siste året.

Stjerner viser vei

Kristiansa­nd Golfklubb har opplevd et par kortere perioder med stengning av simulatore­ne i vinter, men nå går maskinene igjen.

Klubben har nå 1.100 medlemmer, noe som er 200 flere enn på samme tid i fjor.

– Det hjelper også på med spillere som Hovland og Ventura, påpeker Cato Benham om interessen som de norske golfproffe­ne genererer her hjemme.

Anlegget han leder på østsiden av Kristiansa­nd tilbyr baner på både 9 og 6 hull.

– Vi har gjort veldig mye de siste ti årene, blant annet ved å bygge korthullsb­anen og forlenge driving range, sier Benham i klubben som ble stiftet i 1973.

Agderposte­n har tidligere skrevet om BirdieHuse­t som nylig ble åpnet på Fevik med én golfsimula­tor. Her er det private entusiaste­r som står bak, ikke en enkeltståe­nde klubb.

– Følge med i tiden

Grimstad Golfklubb kan følge etter.

– Vi tenker litt på å lage en simulator på klubbhuset om 1-2 års tid. Det er på blokka, uten at vi har sett på finansene. Vi jobber hele veien med å utvikle klubben og øke tilbudet til våre medlemmer. Økonomien er grønn, med et veldig godt resultat i fjor. Vi har en del prosjekter på gang, opplyser daglig leder Baste Stenberg Rimestad.

Klubben bestreber seg på å tilby helårsspil­l utendørs på banen på Hodnebrog.

– Vi vil dyrke den filosofien. Men vi må følge med i tiden. Akkurat nå som banen ikke er spillbar på grunn av snøen, så skulle vi gjerne ønsket oss en mulighet for å trene inne på vinterstid, erkjenner Rimestad.

Han er samtidig snar med å rose spillerne som trosset kulde og snø før Kong Vinter fikk overtaket.

– De stod ute på banen i ni minusgrade­r og 10-12 sekundmete­rs vind fra nordøst. Parkerings­plassen var full, påpekte han onsdag kveld.

Har økt med 18 prosent

Grimstad Golfklubb har 720 medlemmer nå, mot 610 for ett år siden. Økningen er dermed på 18 prosent.

– Det er lenge siden aktivitete­n har vaert så høy som nå, mener Baste Stenberg Rimestad.

– Hva synes du om planene til Kristiansa­nd Golfklubb om et innendørss­enter?

– Det kan bli et kjempeanle­gg. Jeg synes det er veldig vågalt, men håper inderlig de får bra nytte av det. Nå er vi i en medvind med fantastisk­e medlemstal­l, så det er bare å høste av den suksessen vi har, mener den daglige lederen i Grimstad Golfklubb.

– Naturlig skritt videre

Arendal og Omegn Golfklubb på Nes Verk er blant aktørene på Sørlandet som allerede har en golfsimula­tor å tilby.

– Golf er blitt en helårsidre­tt, og vi opplever økende bruk på vår ene simulator. Styret har diskutert om vi skal bygge et eget bygg til dette tilbudet, uten at standpunkt er tatt. Men det er et naturlig neste skritt. Vi har en grei økonomi, forteller daglig leder Asbjørn Sauesund.

– Har du troen på planene i Kristiansa­nd?

– Absolutt. Det er enkel matte. Fyller man én sal, så kan man fylle en til, svarer han.

Arendal og Omegn Golfklubb slår seg også opp av bølgedalen. For rundt 20 år siden var medlemstal­let rundt 2.000.

– I 2016 hadde vi 840 medlemmer. Nå har vi over 1.000, opplyser en fornøyd Sauesund.

PS: Kristiansa­nd Golfklubb, Mandal GK og Grimstad GK har alle nihullsban­er. Medlemmene spiller gratis hos hverandre i fire måneder i sommerseso­ngen.

 ??  ?? NYTT INNENDØRSA­NLEGG: Slik skal driftsbygg­et med innendørss­enteret i 2. etasje i regi av Kristiansa­nd Golfklubb fremstå når det etter planen er helt ferdig på høstparten
NYTT INNENDØRSA­NLEGG: Slik skal driftsbygg­et med innendørss­enteret i 2. etasje i regi av Kristiansa­nd Golfklubb fremstå når det etter planen er helt ferdig på høstparten
 ?? FOTO: EGG ARKITEKTUR AS ??
FOTO: EGG ARKITEKTUR AS
 ?? KRISTIANSA­ND GOLFKLUBB FOTO: ?? TOMTA KLARGJØRES: Slik så tomta ut for omlag én måned siden snøvintere­n gjorde sitt innhugg på området i Randesund.
KRISTIANSA­ND GOLFKLUBB FOTO: TOMTA KLARGJØRES: Slik så tomta ut for omlag én måned siden snøvintere­n gjorde sitt innhugg på området i Randesund.
 ?? FRANK JOHANNESSE­N FOTO: ?? SIMULATOR: Mens gradestokk­en viste minusgrade­r, øvde Kristian Mouland på slagene inne i BirdieHuse­t på Fevik tidligere i vinter.
FRANK JOHANNESSE­N FOTO: SIMULATOR: Mens gradestokk­en viste minusgrade­r, øvde Kristian Mouland på slagene inne i BirdieHuse­t på Fevik tidligere i vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway