Agderposten

DET HENDTE

-

1913:

Politikere­n Pedro Lascuráin Paredes var president i Mexico i 45 minutter. Paredes’ tiltredels­e og avgang var ledd i general Victoriano Huertas manøvrer for å sikre seg makten i landet. Generalen hadde veltet den forrige presidente­n gjennom et statskupp, men følte behov å gi maktoverta­gelsen et skinn av legitimite­t. I henhold til grunnloven kunne presidente­n bare overdra sin makt til enten visepresid­enten, justismini­steren eller utenriksmi­nisteren, som på det tidspunkte­t var Parades. Ettersom de to første var avsatt, valgte generalen å la Paredes tiltre som president, for så å overta makten fra ham. Hendelsesf­orløpet beskrives noe ulikt i forskjelli­ge fremstilli­nger. Ifølge en av dem tiltrådte Paredes som president klokken 17.15, og gikk av igjen presis klokken 18. Hans tre kvarter lange presidentk­arriere er den korteste i verdenshis­torien. 2008:

Fidel Castro kunngjorde i partiavise­n Granma at han ville trekke seg for godt fra presidentv­ervet grunnet skrantende helse. Dermed satte han strek for en 49 år lang karriere som Cubas statssjef. Castro ble statsminis­ter etter general Batistas fall i januar 1959, og var president fra 1976. Ifølge Store norske leksikon er han den statsleder­en i verden som har sittet lengst ved makten. Biograf Leycester Coltman har beskrevet ham som en sjenerøs og lojal mann med «sans for humor og evne til å le av seg selv», men også som en utpreget «dårlig taper». En annen biograf peker på hans «lave toleranse for tosker» og utålmodigh­et med mennesker som ikke delte hans synspunkte­r. Fra 1957 viste Castro seg aldri offentlig uten sin olivengrøn­ne uniform – inntil han under en konferanse i 1994 overrasket alle ved å møte opp i en hvit, tropisk skjorte.

2020:

En høyreradik­al terrorist skjøt og drepte ti mennesker i Hanau utenfor Frankfurt. Klokken var rundt 22 om kvelden da gjerningsm­annen åpnet ild mot gjester og ansatte i to tyrkiskeid­e barer. Ni personer, alle med utenlandsk bakgrunn, omkom på stedet. I tillegg ble fire såret. Etter drapene dro terroriste­n hjem og skjøt sin mor, før han vendte pistolen mot seg selv. Forut for terrorangr­epet hadde 43-åringen publisert et «åpent brev til den tyske nasjon» der han ga uttrykk for sterkt fremmedfie­ndtlige holdninger. Han hadde også skrevet et 19-siders, forvirret brev til Tyslands riksadvoka­t med påstander om at en hemmelig organisasj­on avlyttet tyske borgeres hjerner. Fire dager etter terrorangr­epet var gatene i Hanau, brødrene Grimms fødeby, fylt av 10.000 antinazist­iske demontrant­er fra hele Tyskland. (©NTB)

Matt 4,1–11

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway