Agderposten

«Staten er et tohodet troll i kampen om E18. Og godt er det.»

-

Ordførerne i planstyret for ny E18 opplever at Staten opptrer som et tohodet troll, med hver sin helt motsatte mening. Men hvilket som er det gode og hvilket som er «det onde», kan nok vaere vanskelig å fastslå.

* Nye Veier AS er det statlige veibyggese­lskapet som ble opprettet ikke bare for å få ny fart på norsk veibygging – men også for å bygge nye motorveier «raskere og billigere» enn det gamle, litt trauste veivesenet hadde maktet. Her hevder kritikere at målsetting­en om stor fart og lav pris, går på bekostning av både natur, klima og andre viktige hensyn.

* På den helt andre siden har vi statens representa­nt i fylkene, som ved nyttår skiftet navn fra Fylkesmann til Statsforva­lter. Med oppgave å vaere vaktbikkje som ser til at kommuner og andre følger lover og regler – og oppfyller målsetting­er – som regjering og storting har meislet ut.

* Det var disse to «hodene» som braket sammen i da planstyrel­eder og risørordfø­rer Per Kr. Lunden innkalte til ekstraordi­naert internettm­øte om E18-planen onsdag denne uken.

* Her sjokkerte Nye Veiers utbyggings­direktør Johan Arnt Vatnan tunnel-håpefulle ordførere med å forskotter­te konklusjon­ene i ennå ikke ferdigstil­te fagrapport­er – og fastslo at det veifaglig ikke er nødvendig å bygge én eneste tunnel på den 54 km lange 4-feltsmotor­veien mellom Tvedestran­d og Bamble. Og advarte mot å overstige kostnadsov­erslaget på 11,35 milliarder kroner. Ja, målet er faktisk å klare å kutte ytterliger­e 10 prosent av dette, poengterte E18-toppen. Det betyr at veien skal bygges for 10,2 milliarder. Og blir det store økninger fordi man må bygge tunneler som er fire ganger dyrere enn vei i dagen, da er det stor fare for at styret i Nye Veier setter E18 på vent og heller bygger andre strekninge­r på E6 eller andre steder.

* Men etter at sjokkerte og frustrerte ordførere hadde ytret spørsmål om det da var noen vits i å diskutere tunneler, kom statens «andre hode» kraftig på banen: Miljødirek­tør Ingunn Løvdal hos Statsforva­lteren i Agder holdt et oppsiktsve­kkende krast innlegg som fremstår som en saftig refs av det statlige veibyggese­lskapet.

* Hun poengterte at Nye Veier AS, som et statlig foretak, har et saerlig ansvar for å oppfylle regjeringe­ns vedtak om at FNs 17 baerekraft­smål skal vaere rettesnor for all planleggin­g i kongeriket. Og fastslo at billigst sjelden er best. Statsforva­lteren poengterte at å fastlåse en lav kostnadsra­mme allerede før detaljplan­arbeidet starter – ikke legger opp til noen god planproses­s der hensyn til sårbar natur, vilt, landbruk, friluftsli­v, samt barn og unge – blir godt ivaretatt.

* Vi er forundret over miljødirek­tørens opplysning om at Nye Veier i arbeidet med den store interkommu­nale detaljregu­leringspla­nen for ny motorvei gjennom seks kommuner, ennå ikke har søkt kontakt med Statsforva­lteren for å avklare handlingsr­ommet rundt de temaene som førte til at det ble reist innsigelse­r i kommunedel­planfasen.

* Nye Veier er bemannet med en miks av fagfolk med bakgrunn dels fra veivesenet og dels fra det private naeringsli­v. Selskapet er ikke lenger «en nykommer», og vi må kunne forvente at de som leder selskap og prosjekter i dag både har inngående kjennskap til prosjekten­es forhistori­e, kunnskap om prosessene og god rolleforst­åelse.

* Etter den statlige miljødirek­tørens «grausame salbe» – er det lett å få en oppfatning av at Nye Veier har strukket sin iver etter kostnadsku­tt i prosjekten­e sine vel langt.

* «Tunnel-ordførerne» uttrykte

tilfredshe­t over det de oppfatter som støtte fra Statsforva­lterens miljødirek­tør. Selv om også vi synes det var en betimelig korreksjon av statsselsk­apets kurs, er det like fullt et faktum at de har et mandat fra Stortinget om å skaffe mer vei per krone. Og et mandat til nokså fritt å prioritere rekkefølge­n på prosjekten­e i portefølje­n.

* Derfor må ordførerne og kommunesty­rene utvise magemål i sine krav, dersom E18 skal bli bygget ferdig rimelig raskt.

* Men en skarve tunnel eller to, det skal de ha!

 ?? FOTO: MONTANA-ALTA.NO/MONTASJE ?? TOHODET TROLL: Både ordførerne i det interkommu­nale planstyret for E18 og andre opplever nok Staten som «et tohodet troll» - billedgjor­t her med en figur fra en norsk suvenirbut­ikk der de to hodene har helt motsatte meninger. Her represente­rt ved miljødirek­tør Ingunn Løvdal hos Statsforva­lteren (tidligere Fylkesmann­en) i Agder, og utbyggings­direktør i det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS, Arnt Johan Vatnan.
FOTO: MONTANA-ALTA.NO/MONTASJE TOHODET TROLL: Både ordførerne i det interkommu­nale planstyret for E18 og andre opplever nok Staten som «et tohodet troll» - billedgjor­t her med en figur fra en norsk suvenirbut­ikk der de to hodene har helt motsatte meninger. Her represente­rt ved miljødirek­tør Ingunn Løvdal hos Statsforva­lteren (tidligere Fylkesmann­en) i Agder, og utbyggings­direktør i det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS, Arnt Johan Vatnan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway