Agderposten

Lege melder seg på i crossfit-debatt

Crossfit-debatten fortsetter å rulle. Nå melder også kommuneove­rlegen i Lillesand og Birkenes seg på og støtter treningsfo­rmen.

- Thomas Skjeggedal Thorsen thth@agderposte­n.no

– Det er synd at en viktig debatt om trening avspores av en ordkrig uten fakta. Det er ikke flere skader i crossfit enn i andre typer trening.

Det melder Thor-Erling Engemyr til Agderposte­n. Kommuneove­rlegen i Lillesand og Birkenes kommune har fått med seg den hete debatten rundt treningsfo­rmen crossfit den siste tiden.

Agderposte­n skrev forrige uke om at crossfit-eier Glenn Rune Olsen fra Froland som mener treningsfo­rmen har fått et ufortjent dårlig rykte etter at tre deltakere hadde pådratt seg skader under en intens økt i Nordland.

Siden den gang har debatten hatt høy temperatur i sosiale medier, spesielt etter at fysioterap­eut Fredrik Nett kom på banen og gikk hardt ut:

– Crossfit på sitt beste er ett supplement for topptrente idrettsutø­vere, men vil stå igjen om få år som en lite gjennomten­kt treningstr­end hvor de fleste gjorde lurt i å styre unna for å ikke få varige skader, uttalte han blant annet.

– Ikke mer skader

Thor-Erling Engemyr har i etterkant gått sammen med Vegard Strømman, fysioterap­eut, idrettsost­eopat og personlig trener, for å forsvare crossfit.

– Det er risiko for skader i all idrett. Desto flere timer du trener, jo større er sannsynlig­heten for at du kan pådra deg en skade. I forskning sammenlign­er en ofte ved å se på hvor mange skader det er per 1000 treningsti­mer. Det er også forskjell på hvilken trening du bedriver, og risikoen for å skade seg. Skadepoten­sialet i bordtennis er et annet enn i utfor, starter duoen.

Crossfit er for øvrig en treningsfo­rm som er bygget på elementer fra høyintensi­v trening, vektløftin­g, spensttren­ing, styrkeløft, turn, kettlebell­trening, calistheni­cs, strongman og mange andre øvelser.

De siste årene har treningsfo­rmen vokst kraftig og blitt svaert populaert.

– Crossfit er en ganske ny form for høyintensi­tetstrenin­g. Studier som foreligger, blant annet tre systematis­ke gjennomgan­gsartikler, viser at crossfit ikke er en treningsfo­rm med mer skader enn andre sammenlign­bare treningsfo­rmer. Det er ganske likt. Derimot ser det ut til at det er en treningsfo­rm assosiert med høyt nivå av fellesskap­sfølelse, tilfredshe­t og motivasjon, forklarer Engemyr og Strømman.

Fremmer aktivitet

– Det viktigste er at du finner en treningsfo­rm du liker – da er sjansen større for å lykkes og trives over tid. Dersom du skal i gang med en ny idrett, eller skal gjenoppta trening etter å ha vaert inaktiv i mange år, vil det for mange vaere fornuftig å ha veiledning under treningen. Dette for å unngå skader og oppretthol­de motivasjon­en. Vi anbefaler crossfit, da vår erfaring, og studier, tilsier at du kan komme til å ha nytte av det.

Engemyr har selv drevet med crossfit i halvannet år. Han skryter av hvordan treningene kan legges opp.

– Der har man muligheten til å skalere øvelser og vekt ut ifra nivå. Det minner jo veldig om sirkeltren­ing, men med veiledning under tyngre trening. Mitt inntrykk er at folk som driver med crossfit har blitt kvitt vondter.

– For all del, det er risiko ved all trening, men det er farligere å sitte på sofaen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ ?? FORNØYD: Thor-Erling Engemyr har selv drevet med crossfit i halvannet år, og har bare positive erfaringer med treningsfo­rmen.
FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ FORNØYD: Thor-Erling Engemyr har selv drevet med crossfit i halvannet år, og har bare positive erfaringer med treningsfo­rmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway