Agderposten

Åshild: – Jeg er helt knust

Frp-leder Siv Jensen har vaert Åshild Bruun-Gundersens største politiske forbilde i alle år. Da Bruun-Gundersen kom for sent inn i landsstyre­møtet torsdag og så alle de triste ansiktene, skjønte hun ingenting.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

▶ Frp-leder Siv Jensen har vaert Åshild Bruun-Gundersens største politiske forbilde.

▶ Hun beskriver Jensens plutselige avgang som et enormt sjokk – men vil ikke kommentere Sylvi Listhaug som ny mulig leder av partiet.

▶ Silje Flaten Haugli, leder av Tvedestran­d Frp, mener Listhaug er feil kandidat til lederverve­t.

Torsdagen gikk slag i slag for Frps politiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen fra Arendal.

Flere debatter i stortingss­alen gjorde at hun kom for sent inn i det historiske landsstyre­møtet i partiet.

– Jeg skjønte ingenting da jeg kom inn. Folk var lei seg og sjokkerte. Da jeg hørte alle takknemlig­e ord fra partiorgan­isasjonen, forsto jeg etter hvert hva som hadde skjedd, sier Åshild Bruun-Gundersen.

Det som hadde skjedd før hun kom inn i møtet, var nemlig at partileder Siv Jensen hadde sluppet bomben om at hun gir seg som partileder og ikke tar gjenvalg til Stortinget neste periode.

– Jeg ble helt knust. Og er det fortsatt, sier Åshild BruunGunde­rsen til Agderposte­n fredag formiddag.

Torsdag orket hun rett og slett ikke å uttale seg til media, da hun trengte tid til å fordøye det enorme sjokket.

Partileder­en har vaert 34-åringens største politiske forbilde helt siden stortingsr­epresentan­ten fra Arendal startet sin politiske karriere. Bruun-Gundersen beskriver Siv Jensen som en bauta som har ledet partiet i 15 år.

– Hun har utviklet Frp fra å vaere en protestbev­egelse til å bli et styringsdy­ktig alternativ på høyresiden. Hun har ledet oss inn i regjering og gjort en formidabel innsats i en oppgave som naermest er umulig - å lede Frp, roser Bruun-Gundersen.

Selv hadde hun forventet at det var Siv Jensen som skulle lede partiet inn i høstens valgkamp.

Slik blir det ikke. Jensen har selv pekt på Sylvi Listhaug som sin etterfølge­r. Fredag gikk Listhaug ut og bekreftet at hun stiller som lederkandi­dat, sammen med Ketil Solvik-Olsen som sin 1. nestleder.

Kommentere­r Listhaug

– Jeg registerer at hun er en kandidat, er det eneste BruunGunde­rsen ønsker å si om den potensiell­e arvtakeren etter Siv Jensen.

– Partiet er splittet og flere mener Listhaug ikke er rett person til å ta over som leder. Hvordan ser du på det?

– Mange hadde trodd at Ketil (Solvik-Olsen, red.anm.) var den naturlige arvtakeren... – Du også?

– Jeg har ikke tenkt å mene noe om det nå. Jeg trenger først og fremst tid til å ta denne situasjone­n innover meg.

– Hvordan ser du på de interne stridighet­ene flere peker på, og at man nå trenger en samlende leder som kan ta partiet i riktig retning?

– Jeg er enig i det andre mener, at vi nå må ha en samlende leder som gir rom for politikkut­vikling og også har plass til liberalist­er som har som sitt viktigste formål å skape valgfrihet for enkeltmenn­esker, svarer Bruun-Gundersen. – Vil du selv fronte din foretrukne kandidat etter hvert?

– Vi får se hva slags kandidater som blir trukket opp av hatten...

Hun ønsker ikke å si noe mer om det indre livet i partiet. På spørsmål om hun tror det vil fremmes flere lederkandi­dater før vårens valg, svarer BruunGunde­rsen dette:

– Det er veldig vanskelig å forutse noe der. Vi fikk vite at Siv gikk av i går, og for mange av oss er det såpass vondt at det er vanskelig å begynne å se fremover allerede nå. Det vil ta tid å la dette synke inn.

Gir seg som talsperson

I november ble det klart at Bruun-Gundersen ble vraket som Frps toppkandid­at til Stortinget fra Aust-Agder Frp.

Denne uka har partiet også gjort omrokering­er i Stortingsg­ruppen og valgt nye talsperson­er blant de kandidater som er på valg.

Det betyr at Bruun-Gundersen går av som partiets helsepolit­iske talsperson - et verv hun har hatt de siste to årene.

I løpet av perioden har hun blant annet fått liberalise­rt bioteknolo­giloven, slik at eggdonasjo­n, assistert befruktnin­g for enslige og tilbud om tidlig ultralyd ble tillatt.

Det er med tungt hjerte at Bruun-Gundersen valgte å tre ut av rollen fra og med fredag, men hun mener det er naturlig med rokeringer for å gi plass til kandidaten­e som skal drive valgkampen og partiet videre.

– Jeg har elsket den jobben. Få ting i livet har vaert så meningsfyl­t som muligheten til å jobbe med helse og å få utvikle helsepolit­ikken, å få gjøre noe som har hatt betydning for tusenvis av mennesker.

– Ville du trukket deg allerede nå dersom ikke Siv Jensen kunng jorde sin avgang torsdag?

– Denne rokeringen var nødvendig uavhengig av det, svarer Bruun-Gundersen.

 ??  ??
 ??  ?? HELSESAMLI­NG: Åshild Bruun-Gundersen gir avtroppend­e Frp-leder Siv Jensen blomster på en samling i helsenettv­erket hun ledet. Bildet ble tatt tre dager før Frp gikk ut av regjering. FOTO: PRIVAT
HELSESAMLI­NG: Åshild Bruun-Gundersen gir avtroppend­e Frp-leder Siv Jensen blomster på en samling i helsenettv­erket hun ledet. Bildet ble tatt tre dager før Frp gikk ut av regjering. FOTO: PRIVAT
 ??  ?? VALGKAMP: Åshild Bruun-Gundersen og Siv Jensen under valgkampen i 2017 da Brun-Gundersen var stortingsk­andidat.
VALGKAMP: Åshild Bruun-Gundersen og Siv Jensen under valgkampen i 2017 da Brun-Gundersen var stortingsk­andidat.
 ??  ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway