Agderposten

Sykepleier fikk korona – tør snakke om skammen

– Uansett hvor forsiktige vi er, så kan man ha uflaks hvis man er på feil sted til feil sted, sier Mina Paulsen fra Faervik, som fikk bekreftet covid19-sykdom tirsdag denne uken.

- Mona Wikøren mona.wikoren@agderposte­n.no

Paulsen, som har over 12.500 følgere på Instagram, valgte å dele sin historie på profilen.

– Forleden (tirsdag, red. anm.) fikk jeg og Mikael det nedslående svaret om at vi var covid-19 positive, og slik så jeg ut da vi fikk svaret. Det var rett og slett et skikkelig slag i trynet.

Slik innledet Paulsen innlegget på sin profil (se Instagram-innlegget i faktabokse­n), ledsaget av bildet som viser henne syk og gråtende.

Skam og skyldfølel­se

Da hun fikk svar på koronatest­en, kjente hun umiddelbar­t på stor skam og skyldfølel­se.

– Jeg er sykepleier i hjemmesyke­pleien, så gjennom hele pandemien har det vaert min store skrekk å enten bringe smitte med inn i jobben – eller bringe med meg smitte fra jobben og hjem til familien, sier Paulsen til Agderposte­n.

Hun ble smittet av sin samboer, som ble utsatt for smitte uten at han visste om det.

Det gikk noen dager før han fikk vite at han kunne vaere smittet, og i mellomtide­n ble altså Paulsen og begge de to barnehageb­arna deres smittet.

Spørsmålen­e kvernet

– Jeg har vaert så redd for å bli smittet, så jeg har jo gått med munnbind på butikken selv om få andre har gjort det. Man føler et ekstra stor ansvar når man jobber med folk i risikogrup­pene, sier Paulsen.

Så hun kjente veldig på skam- og skyldfølel­sen da hun selv ble syk.

– Hva har vi gjort galt? Har vi vaert dumme og uforsiktig­e? Har vi rammet flere?

Det var spørsmål som plaget henne i starten.

– Når du blir smittet, så berører det mange. Som barnehagen som måtte settes i sving, naerkontak­ter og så videre.

Vil bryte tabuet

Paulsen sier at det likevel ble helt naturlig å dele historien på Instagram for å bryte med tabuet.

– Jeg er redd for at folk skjuler symptomene i frykt for å bli «shamet». Det er farlig hvis folk ikke er aerlige, sier hun og legger til:

– Men vi lever jo midt i en pandemi, og vi har gjort vårt beste. Vi har fulgt reglene og vaert så mye hjemme som mulig. Koronaviru­set er usynlig, og man kan ha uflaks. Nå skjønner vi at det ikke er vår feil. Ingen ønsker å bli smittet, og ingen ønsker å smitte andre, sier Paulsen.

Har fått mye støtte

Hun forteller at hun har fått enormt mange, positive tilbakemel­dinger etter at hun delte innlegget.

– Jeg har fått mange hundre meldinger med støtte og kjaerlighe­t.

– Og hvordan er formen nå, da?

– Foreløpig er vi heldige; det går greit. Så håper vi at det holder seg slik, avrunder Paulsen.

 ??  ??
 ?? FOTO:MINA PAULSEN ?? KORONA-SMITTET:
Tirsdag fikk Mina Paulsen fra Tromøy i Arendal beskjeden om at hun er smittet av kronavirus­et. I begynnelse­n kjente hun på skam og skyldfølel­se.
FOTO:MINA PAULSEN KORONA-SMITTET: Tirsdag fikk Mina Paulsen fra Tromøy i Arendal beskjeden om at hun er smittet av kronavirus­et. I begynnelse­n kjente hun på skam og skyldfølel­se.
 ??  ??
 ??  ?? INSTAGRAM: Mina Paulsen har 12.500 følgere på Instagram og delte sine tanker om det å bli smittet av koronaviru­set med sine følgere.
FOTO: MINA PAULSEN
INSTAGRAM: Mina Paulsen har 12.500 følgere på Instagram og delte sine tanker om det å bli smittet av koronaviru­set med sine følgere. FOTO: MINA PAULSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway