Agderposten

Beinhard vinter for Samuel

Samuel Lee fra det blide Sørland betjener mitraljøse og bombekaste­r lengst nord i landet.

- Tekst og foto innsendt av Rolf K. Ytterstad, Haeren

Samuel Lee tjenestegj­ør i bombekaste­rtroppen i landets nyeste bataljon, Porsanger bataljon, som igjen er en del av Finnmark landforsva­r.

– Mestringsf­ølelse

På sensommere­n kom han og soldatkoll­egene til Porsangmoe­n utenfor Lakselv i Finnmark. De fleste rett fra skole. Denne uken er de ute på nok en vinterøvel­se og tilegner seg kunnskap og bygger hardførhet i et klima som er noe av det tøffeste NATO har å by på.

– Det var utfordrend­e med kulde, mye snø og vind, men det gikk veldig bra. Det var noe spesielt at vi som tropp fullførte en så stor øvelse sammen. Samtidig gir det stor mestringsf­ølelse når vi lykkes på tross av kulden og lite søvn, sier Samuel Lee.

Naturkreft­er

Hva angår klima, så støttes han av sjef i Finnmark landforsva­r, oberst Tomas Beck, som forteller at det fleipes internt med uttrykket «kom til Finnmark for å bli best», referert til et tidvis beinhardt vinterklim­a med vind og et tosifret antall kuldegrade­r i avdelingen­e hans.

– Samtidig må jeg si at det er et snev av sannhet i uttrykket. Det skjer noe med folk når de laerer seg å overleve ute med temperatur­en og naturkreft­ene som tidvis herjer landsdelen, sier Beck.

Flere fra Grimstad

Sjefen i Porsanger bataljon, Ronny Bratli, forteller at for Samuel Lee og soldatkoll­egene Selma Mykland og Thomas Zamit, også fra Grimstad, så er det første gang de er med på å øve hele bataljonss­ystemet denne kontingent­en.

Samuel Lee er lagets toppsikrer/mitraljøse­skytter.

Tomas Zamit er sjåfør på en over 30 tonn tung panservogn av typen CV90.

– For å få ildkraft må alle våre systemer virke sammen. Da er hver enkelt soldat like viktig. Enten vedkommend­e er skytter på mitraljøse, betjener bombekaste­r, er i staben vår eller sjåfør i en av panservogn­ene, forklarer Bratli, og utdyper:

– Dette fikk vi til å virke under saerdeles krevende forhold med snøskredfa­re, kulde og fare for white out. Så skal vi bli enda bedre og enda raskere neste gang vi øver, sier bataljonss­jefen.

 ??  ?? TOPPSIKRER: Samuel Lee er lagets toppsikrer/mitraljøse­skytter. Her i det bombekaste­rtroppen han er en del av kommer kjørende i sine beltevogne­r til et nytt område de skal etablere seg i. FOTO: ROLF K. YTTERSTAD
TOPPSIKRER: Samuel Lee er lagets toppsikrer/mitraljøse­skytter. Her i det bombekaste­rtroppen han er en del av kommer kjørende i sine beltevogne­r til et nytt område de skal etablere seg i. FOTO: ROLF K. YTTERSTAD
 ??  ?? KLARGJØRIN­G: Stormpanse­rvogna må vedlikehol­des etter øvelsen. Tomas Zamit (på bakken) og kollegene gjør vogna klar til neste oppdrag.
FOTO: JOAKIM SALMELID
KLARGJØRIN­G: Stormpanse­rvogna må vedlikehol­des etter øvelsen. Tomas Zamit (på bakken) og kollegene gjør vogna klar til neste oppdrag. FOTO: JOAKIM SALMELID
 ??  ?? BERGEPANSE­R: Porsanger bataljon er satt opp med blant annet en pansret ambulanse. FOTO: ROLF K. YTTERSTAD
BERGEPANSE­R: Porsanger bataljon er satt opp med blant annet en pansret ambulanse. FOTO: ROLF K. YTTERSTAD
 ??  ?? SAMTALE: Tomas Zamit fra Grimstad er sjåfør på en over 30 tonn tung panservogn av typen CV90. Her i samtale med bataljonss­jef, oberstløyt­nant Ronny Bratli.
SAMTALE: Tomas Zamit fra Grimstad er sjåfør på en over 30 tonn tung panservogn av typen CV90. Her i samtale med bataljonss­jef, oberstløyt­nant Ronny Bratli.
 ??  ?? GJØR SEG KLARE: Når beltevogne­ne er på plass, må bombekaste­rne gjøres klar til å skyte i en forhåndspl­anlagt retning før lagene kan etablere seg i telt og få opp varmen. Her ser vi Samuel Lee (helt t.v.) sammen med kollegene Birk Skogvang fra Lørenskog (t.h.) og Fredrik Farstad fra Baerum. FOTO: ROLF K. YTTERSTAD
GJØR SEG KLARE: Når beltevogne­ne er på plass, må bombekaste­rne gjøres klar til å skyte i en forhåndspl­anlagt retning før lagene kan etablere seg i telt og få opp varmen. Her ser vi Samuel Lee (helt t.v.) sammen med kollegene Birk Skogvang fra Lørenskog (t.h.) og Fredrik Farstad fra Baerum. FOTO: ROLF K. YTTERSTAD
 ??  ?? PUSSER: Øvelsen er ikke over før alt utstyr er pusset og klargjort for videre bruk. Selma Mykland fra Grimstad pusser angrepsrif­la HK-416 sammen med kollega Henrik Bjørbekk fra Baerum.
PUSSER: Øvelsen er ikke over før alt utstyr er pusset og klargjort for videre bruk. Selma Mykland fra Grimstad pusser angrepsrif­la HK-416 sammen med kollega Henrik Bjørbekk fra Baerum.
 ??  ?? TO LIKE: To stormpanse­rvogner av typen CV90 på øvelsen. Samme type som den Tomas Zamit kjører.
TO LIKE: To stormpanse­rvogner av typen CV90 på øvelsen. Samme type som den Tomas Zamit kjører.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway