Agderposten

DET HENDTE

-

1872:

The Metropolit­an Museum of

Art åpnet dørene i New York. På forhånd var det kjøpt inn 174 verker som skulle utgjøre grunnstein­en i samlingen, og i løpet av åtte år vokste samlingen seg så stor at museet to ganger måtte flytte til større lokaler. «The Met» er i dag det største kunstmusee­t i USA, og også et av verdens mest besøkte. Ifølge Wikipedia tok museet imot 6,5 millioner gjester i 2019 alene. Museet har 2000 ansatte, en total gulvflate på 185.000 kvadratmet­er og en samling på rundt to millioner objekter. 1909:

«Vi vil besynge kjaerlighe­ten til faren, energien og fryktløshe­ten. Vi vil forherlige krigen – det eneste renslige på jorden.» Slik formulerte den italienske poeten Filippo Tommaso Marinetti seg i «Det futuristis­ke manifest», som ble publisert første gang på forsiden av den franske storavisen Le Figaro. Marinetti var inspirert av tenkere som Nietzsche og Georges Sorel. Han foraktet all tradisjon og drømte om et fremtidig massesamfu­nn behersket av teknikk. Som poet dyrket han skjønnhete­n i fabrikklar­m, prustende lokomotive­r og «den nattlige glød fra skipsverft­ene og byggeplass­ene, satt i brann av elektriske måner.» Med sin begeistrin­g for vold, fart og modernitet ble Marinetti tiltrukket av fascismen, og han ble da også kulturmini­ster under Mussolini. Manifestet hans banet vei for retningen innen modernisti­sk litteratur, billedkuns­t og arkitektur som fikk betegnelse­n futurismen. 1993:

To ti år gamle gutter ble siktet for drapet på toåringen James Bulger i Liverpool. Det brutale og meningsløs­e drapet rystet hele Europa, ikke minst fordi gjerningsm­ennene var så unge. I britisk tabloidpre­sse verserte det lenge rykter om at guttenes handlinger var inspirert av skrekkfilm­en «Child’s Play». Etterforsk­erne av saken fant imidlertid ingen indikasjon­er på at dette var tilfelle. Motivet for drapet syntes vagt, men fagfolk og kommentato­rer har pekt på at begge gjerningsm­ennene kom fra svaert vanskelige familiefor­hold. (©NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway