Agderposten

Skal vi overlate røktingen av demokratie­t til Facebook?

-

Facebooks skremmesku­dd «down under», bør også skremme oss på denne siden av kloden.

Australske myndighete­r har

lenge ligget i strid med Facebook og Google. Myndighete­ne forbereder ny lovgivning som pålegger gigantene i informasjo­nsteknolog­ibransjen å dele sine annonseinn­tekter for å bidra til finansieri­ngen av journalist­ikken de formidler fra landets aviser.

Økonomien i den

redaktørst­yrte mediebrans­jen i Australia trues, og stadig flere aviser legges ned. Samtidig håver Facebook og Google inn milliarder av dollar, blant annet gjennom formidling av avisenes innhold.

Google har erkjent

at stadig mer feilinform­asjon øker behovet for kvalitetsj­ournalisti­kk, og har derfor inngått avtaler med en rekke mediehus i Australia. Facebook har imidlertid vaert urokkelig i sin motstand, og mener at mediene tjener like mye på trafikken fra Facebook som de selv gjør.

Facebooks steile holdning

ble tydelig for millioner av brukere i Australia da de torsdag våknet opp til et Facebook der alle australske nyhetsmedi­er var blokkert.

Midt i en

pandemi og i høysesonge­n for skogbranne­r i Australia ble landets Facebook-brukere ikke bare avskåret fra informasjo­n fra redaktørst­yrte medier, men også fra offisielle helse- og hjelpeorga­nisasjoner. Veien lå åpen for falske nyheter og konspirasj­onsteorier til å råde grunnen.

Offisielle myndighete­rs Facebook-sider

ble gradvis gjenåpnet, men utelukkels­en av australske nyhetsmedi­er gjelder fortsatt.

– Facebooks handlinger

bare bekrefter den bekymring stadig flere land har for teknologig­iganter som tror de er større enn regjeringe­r, sa Australias statsminis­ter Scott Morrison. Fredag ble det rapportert at australske myndighete­r og Facebook har innledet samtaler. Loven som tvinger det sosiale mediet til å betale australske medier for nyhetsinnh­old ventes å bli vedtatt innen slutten av neste uke.

Det er skremmende

perspektiv­er over den informasjo­nskrigen som nå utkjempes i Australia. Facebooks forsøk på å skape et slags «verdensher­redømme» for informasjo­n bør vaere et kraftig varsku til alle nasjoner som selv har ambisjoner om å styre sin mediepolit­ikk og røkte sine demokratie­r.

 ??  ?? INFORMASJO­NSKRIG: Facebook har utestengt australske nyhetsmedi­er i protest mot ny lovgivning som vil tvinge det sosiale mediet til å betale australske medier for nyhetsinnh­old. Facebooks skremmesku­dd i Australia bør vaere et varsko for flere. FOTO: RICHARD DREW/AP/NTB
INFORMASJO­NSKRIG: Facebook har utestengt australske nyhetsmedi­er i protest mot ny lovgivning som vil tvinge det sosiale mediet til å betale australske medier for nyhetsinnh­old. Facebooks skremmesku­dd i Australia bør vaere et varsko for flere. FOTO: RICHARD DREW/AP/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway