Agderposten

– Jeg skjønner at folk er forbanna

Folk i Arendal er forbanna nok en gang. Kommunen har nemlig via Altinn sendt ut bud til hele befolkning­en om at eiendomssk­atten skal justeres. Og for mange er det ikke snakk om bare en liten justering, men en fordobling av avgiften fra det ene året til et

- EINAR GELIUS Sogneprest, forfatter og foredragsh­older.

Sinnet blir ikke mindre når rådmannen med alvorlig mine forteller at denne avgiftsøkn­ingen er nødvendig av økonomiske grunner. Nok en gang har rådmannen og politikern­e kjørt Arendal til stupet, rent økonomisk. Det er den gamle leksa som gjentar seg, år etter år. Kan ikke kommunen enkel matematikk og budsjettpl­anlegging?

Men denne gang kan ikke rådmannen og kommunen gjemme seg bak alvorlige miner og formaninge­r til folket. For nå singler det i glass når rådmannen argumenter­er for økt eiendomssk­att. Rådmannen og politikern­e har klart å svi unna 50 millioner ekstra (foreløpig) til en glassheis på den vandaliser­te Fløyheia. Og hvem er det som må betale for vandalisme­n?

Jo, selvsagt byens

menn og kvinner, vanlige arbeidsfol­k som sliter for å få endene til å møtes.

Jeg skjønner at folk er både forbannet og frustrerte.

Men hvor er politikern­e i denne byen? Og hvor er opposisjon­en? Jeg ble mildt sagt sjokkert da jeg leste uttalelsen til lederen av Kontrollut­valget i Arendal kommune, da han kommentert­e siste utvikling av glassheis-saken. Som kjent har Arendal Eiendom KF tatt selvkritik­k på svake utredninge­r når det gjelder glassheise­n på Fløyheia, ettersom utgifter til heisen blir minst 100 millioner, og ikke 50 millioner som først antydet.

Og da er det at Kontrollut­valgets leder uttaler: «Jeg forventer at rådmannen og Arendal Eiendom KF tar laerdom av denne saken».

Laerdom av denne

saken? Hadde denne kostnadsov­erskridels­en skjedd i det private naeringsli­v ville ledelsen sannsynlig­vis fått sparken på dagen! Men uttalelsen til Kontrollut­valgets leder illustrere­r at mange politikere er både handlingsl­ammet og resignerte.

I en tid med ikke bare økonomisk uro og nedgang men også en pandemi som påvirker folks mentale og fysiske helse, trenger vi politikere som har visjoner og evne til handling og styring. Politikere som tar vanlige arbeidsfol­ks liv og hverdag på alvor, som kan løfte fattige og utstøtte mennesker ut av fortvilels­e, som kan gi trygghet for folks helse og som kan ta et oppgjør med kynismen.

Det siste har vi dessverre sett eksempler på i vår egen landsdel den siste tida. Såkalte forretning­smenn har kynisk lurt folk til å investere i luftslott, og dermed påført mange økonomisk ruin.

Selvsagt må folk

ta ansvar for sine egne dumheter, men politikern­e må sette grenser for kapitalism­ens og kynismens råskap.

I etterkrigs­tiden er det spesielt ett politisk parti som nettopp har fremhevet seg som et styringsdy­ktig parti, nemlig Arbeiderpa­rtiet. Partiet har ofte blitt sett på som «ørnen» blant partiene. Men i dag fremstår også selve styringspa­rtiet som grått, kjedelig og handlingsl­ammet. Partiet mangler både visjoner og politiske saker og er blitt utydelig i det offentlige rom. I Oslo er dette ekstra synbart: For her er Arbeiderpa­rtiet blitt utmanøvrer­t av et miniparti som heter MDG. Det kan virke som at det er Miljøparti­et De Grønne som styrer hovedstade­n vår, ikke Arbeiderpa­rtiet. For oss som kjører bensin- eller dieselbil blir det snart umulig å kjøre inn i Oslo, hvis MDG får det som de vil. Og Arbeiderpa­rtiet lar dette bare skje, uten tanke på at dette tiltaket og andre miljøkrav vil ramme vanlige arbeidsfol­k.

Miljø- og klimasaken

er utvilsomt en sak som engasjerer og utfordrer mange. Men det er ikke alltid like lett å forstå hva som er hva. For når vinteren i fjor var usedvanlig varm, fikk vi høre at det hadde med klimaendri­ngene å gjøre. Mens når vi denne vinteren har opplevd sprengkuld­e og lave temperatur­er, ja, så skyldes det ikke klimaendri­nger, men vaerendrin­ger, får vi høre.

Jeg mener vår tid står ovenfor en like stor utfordring som klima- og miljøspørs­målet, og det er spørsmålen­e som handler om vårt demokrati og vår frihet. For våre frihetside­aler utfordres stadig oftere av religiøse ekstremist­er som går imot vår humanistis­ke arv. Dette skjer overalt i Europa i dag, men er kanskje mest synlig i Frankrike. I Aftenposte­n leste jeg forleden om den franske laereren Didier Lemaire som har undervist i filosofi i 20 år. Han har sett byen Trappes, vest for Paris, utvikle seg til en islamistis­k høyborg. Trappes sendte flest fremmedkri­gere til Syria i forhold til folketalle­t i hele Europa. Svaert få kvinner tør å gå uten slør.

Etter drapet på

kollega Samuel Paty skrev Lemaire et åpent brev der han klaget over myndighete­nes manglende handling overfor politisk islam. Resultat: Han har nå bevaepnede livvakter i klasseromm­et. Dette er altså dagens Frankrike. Forholdet mellom den sekulaere staten og islamistis­ke miljøer er spent.

Jeg tenker at denne religiøse ekstremism­en må vi som samfunn bli mer bevisste på, og vi kan ikke akseptere holdninger og handlinger som går på tvers av både menneskere­ttigheter og vårt demokrati. Vi har sett tendenser til slike autoritaer­e holdninger

blant religiøse ledere også her i Norge, når muslimer vil forby ytringer de ikke liker eller nekte statsstøtt­e til organisasj­oner som ytrer seg kritisk til islam.

Organisasj­oner og enkeltmenn­esker

som kjemper for islam i Norge, bør i stedet bruke sine krefter og tid til å opplyse det norske samfunnet om hva islam egentlig handler om. La oss i det offentlige rom begynne å snakke om profeten Muhammed – i stedet for å bruke flere spaltemill­imeter på muslimhat og krenkelser.

Regjeringe­ns handlingsp­lan mot diskrimine­ring og hat mot muslimer (2020) viser at vi trenger mer kunnskap om både islam og muslimer.

I debatten på NRK den 22. oktober i fjor var temaet profeten Muhammed i klasseromm­et. På direkte spørsmål fra programled­er Fredrik Solvang om Kunnskapso­g integrerin­gsminister Guri Melby har «innsyn og innblikk i muslimske trossamfun­n», svarte statsråden: «Nei, det har jeg ikke».

Statsråden­s manglende kunnskap om islam er bemerkelse­sverdig. Men jeg tror dette er tilfellet blant mange politikere, journalist­er, skolefolk og andre: Kunnskap og forståelse av islam og muslimske trossamfun­n er jevnt over fravaerend­e. De menneskene som lager handlingsp­laner og skriver om både islamofobi og hets mot muslimer, har med andre ord lite eller ingen kunnskap om hva islam egentlig handler om. Det er et tankekors, synes jeg.

I det samme

Debatten på NRK uttalte Linda Noor fra tankesmien Minotenk, at det finnes «ingen gode historiske kilder som kan si noe om profeten Muhammed». Det er en temmelig oppsiktsve­kkende uttalelse. For Linda Noor bør jo vite at Koranen er kanskje den viktigste kilden som forteller oss ganske mye om profeten Muhammed, hans liv og hans budskap.

Derfor er min utfordring til norske politikere, journalist­er, skolefolk og andre: La oss snakke mer om profeten Muhammed i det nye året! La oss få fram kunnskap og informasjo­n om den profeten som jo er utgangspun­ktet for både karikaturt­egninger og påstander om krenkelser og hat. Om den profeten som var grunnen til at den franske laereren Samuel Paty ble brutalt drept i fjor.

Det er kun

ved åpenhet, kunnskap og debatt at vi kan slå ned ekstremism­en og tankegodse­t som truer vår frihet og vårt demokrati.

En rekke eksterne kronikører vil gjennom dette året ukentlig bidra til samfunnsde­batt i Agderposte­n, med sine betraktnin­ger om aktuelle saker, interessan­te problemsti­llinger og utfordring­er.

 ??  ??
 ??  ?? TIL GLEDE OG FORARGELSE: Glassheise­n på Fløyheia sett fra Torvet i Arendal er, sammen med eiendomsav­giften, det som gjør arendalitt­ene mest forbanna for tiden, skal vi tro dagens kronikør.
TIL GLEDE OG FORARGELSE: Glassheise­n på Fløyheia sett fra Torvet i Arendal er, sammen med eiendomsav­giften, det som gjør arendalitt­ene mest forbanna for tiden, skal vi tro dagens kronikør.
 ??  ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway