Agderposten

DET HENDTE

-

1654:

20 år gamle Karen Lauritzdat­ter døde av byllepest i København. Hun var det første kjente offeret for et pestutbrud­d som skulle ta livet av en firedel av byens 35.000 innbyggere innen året var omme. «Pestsmitte­n tager mere og mere overhånd, naeppe en gate i byen er fri for smitte,» skrev legen og professore­n Ole Worm i juli måned. «Der kommer svulster og bylder og mod slutningen sorte og gustne pletter.» Worm selv bukket under for sykdommen 31. august. Det voldsomme pestutbrud­det i København var et av flere som herjet i Europa på midten av 1600-tallet. Christiani­a og Østlandet ble rammet høsten 1654. I 1665 brøt en hissig byllepest ut i London og drepte 100.000 mennesker i løpet av 18 måneder. Utbruddet har gått inn i historien som «The Great Plague of London».

1825:

Thomas Bowdler døde i Wales. Bowdler var utdannet lege, men huskes fremfor alt for sitt utrettelig­e arbeid med å sensurere litteraere klassikere. Sammen med søsteren Harriet ga han i 1808 ut «The Familiy Shakespear­e», en samling Shakespear­e-verker som var «vasket» for alle tilløp til bannskap, blasfemi, seksuelle referanser og annet som etter Bowdler-søsknenes mening var upassende som familieles­ning. Ikke bare ord, men hele skikkelser (som den prostituer­te Doll Tearsheet i «Henry IV») kunne bli ofret på tekkelighe­tens alter. Utgavene ble svaert populaere, og en utvidet versjon kom ut i 1818. Bowdler-navnet har siden gått inn i språket som et uttrykk for prippenhet. Ordet «bowdlerisa­tion» er i dag en betegnelse på moralsk hvitvaskin­g av kunstneris­ke uttrykk. 1920:

Det nasjonalso­sialistisk­e tyske Arbeiderpa­rti (NSDAP) ble grunnlagt i München. Forløperen Det tyske Arbeiderpa­rti (DAP) var blitt stiftet i 1919 av den sterkt høyreorien­terte og antisemitt­iske jernbaneme­kanikeren Anton Drexler. NSDAP regnet sin historie fra den dagen Adolf Hitler leste opp et nytt, 25 punkts partiprogr­am foran 2000 tilhørere i festsalen over ølhallen Hofbräuhau­s am Platzl i München. Punkt to i partiprogr­ammet var et krav om at Versailles­traktaten skulle annulleres. Punkt fire gikk inn for at bare personer av germansk blod og avstamning

– og dermed ikke jøder – skulle ha anledning til å bli borgere av riket. Et innslag i mer sosialrefo­rmatorisk retning var punkt 16, som krevde at de store varehusene skulle nasjonalis­eres, og lokalene leies ut til små virksomhet­er for en billig penge. (©NTB)

Gjenbruk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway