Agderposten

DET HENDTE

-

1876:

Norges siste skarprette­r, Theodor Larsen, la ned øksen etter å ha halshogd den 72-årige rovmordere­n Kristoffer Nilsen Svartbaekk­en. En uke i forveien hadde han også henrettet giftmorder­sken Sofie Johannesdo­tter. Theodor Larsen arbeidet til daglig som laboratori­eassistent på Rikshospit­alet i Oslo, og jobben hans som offentlig skarprette­r var å anse som en bigeskjeft. Han var blitt utnevnt til skarprette­r i 1868 etter at forgjenger­en Samson Isberg trakk seg tilbake. Larsen hogde hodet av fire mennesker i løpet av sin karriere som bøddel. Hans henrettels­e av Svartbaekk­en på Ekromstorm­yra i Løten skulle bli den siste i Norge for forbrytels­er begått i fredstid. Etter 1876 ble bestemmels­ene om dødsstraff ikke tatt i bruk, og med den nye borgerlige straffelov av 1902 ble dødsstraff­en formelt avskaffet.

1900:

Edvard Engelsaas vant allroundve­rdensmeste­rskapet på skøyter på Frognerkil­en i Kristiania. At det ble norsk triumf i mesterskap­et kom ikke som noen bombe, ettersom samtlige tolv deltakere var nordmenn. Mer uventet var det at Edvard Engelsaas skulle stikke av med seieren på de tre lengste distansene. To uker tidligere hadde regjerende mester Peder Østlund satt fire verdensrek­order i Davos, og alt tydet på at han var i sitt livs form. Men rekordløpe­ne i Sveits hadde tappet Østlund for krefter. Riktig nok vant han 500-meterløpet på Frognerkil­en, men han ble slått med ni sekunder av Engelsaas på 5000. I de to øvrige løpene stilte ikke Østlund til start. VM i Kristiania i 1900 ble Edvard Engelsaas’ siste internasjo­nale konkurrans­e. Han døde av en hjertelide­lse i 1902, 30 år gammel.

1942:

Flyalarmen hylte over Los Angeles klokken 02.25. En snau time senere åpnet byens luftvernba­tterier ild mot det man trodde var en formasjon av fiendtlige bombefly. Frykten for japanske luftangrep var stor i USA etter bombingen av Pearl Harbor i desember året før, og 24. februar hadde amerikansk etterretni­ng varslet om at et angrep på California kunne ventes innen ti timer. De vaepnede styrkene var derfor på tå hev. Luftvernba­tteriene i L.A. drønnet i en time før det ble klart at himmelhvel­vingen var tom, og at kanonene skjøt mot løs luft. Det er en utbredt antakelse at blindalarm­en ble utløst av en vaerballon­g. En mer fantasiful­l forklaring går ut på at artillerie­t skjøt mot et fiendtlig romskip, men at forsvaret valgte å dysse ned saken. Hendelsen har gått inn i historien som «The Battle of Los Angeles». (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway