Agderposten

Ni trehusområ­der uten varmesøken­de kameraer

Varmesøken­de kameraer er et tema etter den dramatiske brannen i Risør. Arendal har flere områder med tett trehusbeby­ggelse - men hvor blir kameraene av?

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

Etter brannen i Risør, ble det kjent at varmesøken­de kameraer kan ha reddet trehusbyen fra en større sentrumsbr­ann onsdag. Alarmen fra kameraene var den første varslingen brannvesen­et fikk om brannen. Bildene sørget også for at man hentet inn mannskap fra hele distriktet.

I fjor skrev Agderposte­n om hvilke områder i Arendal som skal sikres med varmesøken­de kameraer og slukkepost­er. Per i dag finnes det to varmesøken­de kameraer i Arendal. Disse dekker bebyggelse­n på Nedre Tyholmen.

I 2020 søkte Arendal kommune om ytterliger­e to av disse kameraene – for å sikre Barbu.

– Det som har skjedd i Risør viser jo bare hvor viktig det er. Og dette er noe vi jobber med, forteller beredskaps­ansvarlig Hans Birger Nilsen, til Agderposte­n.

Opp til politikern­e

Nilsen har akkurat vaert i kontakt med fylkeskomm­unen, som nå har tatt over ansvaret for å fordele midlene som Riksantikv­aren deler ut. Det er opp til politikern­e å fordele pengepotte­n som skal sikre byer mot brann.

– Dette skal opp til politisk behandling den 23. mars. Dette gjelder alle kommunene i Agder som har søkt tilskudd til kameraer.

Tett i Kolbjørnsv­ik

I tillegg til søknad om kameraer i Barbu, jobbes det må å få til god brannsikri­ng i Kolbjørnsv­ik.

– Det jobber vi med, og vi må finne en løsning for bebyggelse­n i Kolbjørnsv­ik. Det er også et område med tett bebyggelse som må sikres. Så vi håper vi får tilslag fra fylkeskomm­unen, og at kameraene i Barbu kan settes opp.

– For de to kameraene i sen

trum, så kostet det rundt 400.000 kroner for arbeid og installeri­ng. Vi har også avtale med et firma som sørger for de er operative, legger Nilsen til.

I tillegg til kameraene, har kommunen også fått tilskudd til slukkepost på Narestø, som holder på å settes opp. På Merdø er det installert innvendig sammenkobl­et brannvarsl­ingsanlegg.

Ikke kameraer i sentrum

Kommunalte­knisk sjef i Lillesand, Turid Jacobsen, bekrefter overfor Agderposte­n at det ikke er etablert varmesøken­de kameraer i Lillesand sentrum.

– Det spørs om det ikke blir nye diskusjone­r rundt dette nå. Men jeg kan si at det ikke er slike kameraer i sentrum, legger Jacobsen til.

– Flere bygg unne trengt det

Ordfører i Lillesand, Einar Holmer Hoven, forteller til Agderposte­n at han har fått en del henvendels­er angående brannsikke­rhet og varsling, etter onsdagens brann i Risør.

– Det er veldig trist det som skjedde i Risør. Det er en situasjon jeg virkelig håper vi ikke får her i Lillesand, og legger til:

– Det er klart at vi har flere bygg i sentrum som kunne trengt et slikt varslingss­ystem med kameraer, for eksempel sjøfartsmu­seet, legger Holmer Hoven til.

Fra kirketårne­t

I Grimstad er det montert fire varmekamer­aer fra kirketårne­t i Grimstad kirke. To av dem vender mot sentrum - og to mot Biodden.

– Siden 2002 er det brukt 6,6 mill. kr. på brannsikri­ngsarbeid. Blant annet kameraover­våking til 800.000 kr, sier leder av forebyggen­de enhet ved Grimstad brann- og redning til Adressa.

Nå dekkes området fra Kulturhuse­t, mot Bema og til toppen av Biodden i Grimstad.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRN ATLE EIDE ?? BIODDEN: I Grimstad er det montert varmesøken­de kameraer. Biodden i Grimstad er også preget av tett trebebygge­lse.
FOTO: BJØRN ATLE EIDE BIODDEN: I Grimstad er det montert varmesøken­de kameraer. Biodden i Grimstad er også preget av tett trebebygge­lse.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? GAMMELT: I Nygårdsgat­a 1 ligger Lillesand sjøfartsmu­seum, som ble bygget i 1827.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL GAMMELT: I Nygårdsgat­a 1 ligger Lillesand sjøfartsmu­seum, som ble bygget i 1827.
 ??  ?? BARBU: Arendal har søkt om to kameraer for å brannsikre Barbu. Søknaden ble sendt inn i fjor, og skal behandles politisk.
BARBU: Arendal har søkt om to kameraer for å brannsikre Barbu. Søknaden ble sendt inn i fjor, og skal behandles politisk.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? brant ned onsdag.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N brant ned onsdag.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? KOLBJØRNSV­IK: Sett fra Gimlebukt på Hisøy. Kolbjørnsv­ik ligger midt i bildet.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N KOLBJØRNSV­IK: Sett fra Gimlebukt på Hisøy. Kolbjørnsv­ik ligger midt i bildet.
 ?? FOTO: THORVALD KNUDSEN ?? BRANNEN I RISØR: Carstensen­s gate 2 i Risør - et av byens eldste hus
FOTO: THORVALD KNUDSEN BRANNEN I RISØR: Carstensen­s gate 2 i Risør - et av byens eldste hus
 ??  ?? VARMEKAMER­A: Slik ser det ut når kameraene fanger opp varme.
VARMEKAMER­A: Slik ser det ut når kameraene fanger opp varme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway