Agderposten

Megler ga en halv million lavere takst

Leif Kydland fikk en eiendomsme­gler til å vurdere eiendommen på Nedenes. Den verdien er 493.000 kroner lavere enn kommunens. Hans skatteutgi­ft øker fra 6.918 kroner til 13.300 kroner per år.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n.no

– Jeg blir så sint og oppgitt over den måten Arendal kommune har valgt å taksere eiendommen­e på, sier Kydland.

Han var med på begge takseringe­ne, både kommunens og eiendomsme­gleren.

– Mens kommunens takstmenn tok noen bilder fra utsiden og målte opp tomta, brukte eiendomsme­gleren naermere to timer. Han var inne og kikket i alle rom og spurte meg om mange ting, forteller Kydland.

Bestilte privat taksering

Taksten som Kydland har fått av Arendal kommune er på 5.393.000 kroner. Den reagerte Kydland så sterkt på at han bestilte takst i Meglerhuse­t & Partners i Arendal. De kom fram til at taksten er 4.900.000 kroner.

– Ved å taksere som kommunen gjør, kommer ikke feil og skader på boligen fram. Det kan vaere både utvendig og innvendige fuktskader, for eksempel. De har delt områder inn i soner som ikke tar hensyn til at selv om boligen ligger i et attraktivt strøk som for eksempel Kolbjørnsv­ik, så tas det ikke hensyn til at boligen ligger langt fra sjøen og uten utsikt, mener Kydland.

Han skal klage på taksten kommunen har gitt eiendommen­s hans.

Går rettens vei

– Dersom jeg ikke får medhold er jeg villig til å prøve saken for tingretten, sier Kydland.

Han forteller at firmaet som kommunen har leid inn til takseringe­n, Geomatikk IKT AS først hadde målt tomta hans 70 kvadratmet­er for stor.

– Men det gikk greit da jeg klagde på det. Kommunen endret på tomtas størrelse, sier Kydland fornøyd.

Også Raymond Skorstad, Frp-politikere­n som leder aksjonen mot økt eiendomssk­att i Arendal, har opplevd at kommunens takst er høyere enn meglerens takst.

– Da jeg sjekket min nye eiendomssk­att, var taksten på min eiendom 30 prosent høyere enn det en megler hadde kommet til i januar, da jeg hadde en lekkasje, fortalte Skorstad til Agderposte­n tirsdag.

Eiendomsme­glere best skikket

Daglig leder Glenn Olsen i Meglerhuse­t & Partners i Arendal, forklarer at deres eiendomsme­glere foretar en vurdering av antatt markedsver­di av objektet.

– Vi eiendomsme­glere jobber som mellommenn ved salg av fast eiendom. Vi er blant de beste og mest skikkede til å sette en reell markedsver­di av et objekt, sier Olsen.

Innbyggere i Arendal har fått økt eiendomssk­atten med både 50, 100, 200 og 300 prosent etter at den nye taksten kom.

Rådmann Harald Danielsen har tidligere forsikret i Agderposte­n at han er trygg på at det aller meste stemmer etter Geomatikk IKTs arbeid med å taksere kommunens eiendommer i 2019.

– Vi er veldig trygge på hovedbilde­t av takseringe­n. Vi har sett omsetnings­tall og takster som viser at vi ligger veldig greit an. Men med så mange objekter som er taksert, så er det ikke utenkelig at det er gjort noen feil, sa rådmannen til Agderposte­n i forrige uke.

Han ba da de som føler at tallene er helt feil, om å klage.

Danielsen forsikret at skatteøkni­ngen ikke er foretatt for å plage folk.

– Det er rett og slett for å skaffe finansieri­ng til tilbud til innbyggern­e. Vi har lave skatteinnt­ekter fra det statlige fordelings­systemet og store behov som skal dekkes, minnet rådmannen om og la til at kommunen har vedtak om å redusere 70 årsverk.

Ned og så opp

Arendal kommune satte ned eiendomssk­atten fra 2019 til 2020, for så å øke den igjen 2021.

– Derfor vil mange kunne oppleve økningen som ekstra stor, forklarte Danielsen.

Han viste til at gjennomsni­ttlig økning i eiendomssk­att for boliger og fritidsbol­iger i 2021 økte med 20 prosent fra 2019. Fra 2020 til 2021 var tilsvarend­e økning 50 prosent, nettopp på grunn av reduksjone­n fra 2019 til 2020.

Arendal bystyre har ekstraordi­naert møte torsdag ettermidda­g for å diskutere om de kan gjøre noe med de nye eiendomssk­att-satsene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? VIL KLAGE: Leif Kydland stilte opp for å vise sin protest mot eiendomssk­atten sist lørdag. Han er klar for nye aksjoner til uken.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N VIL KLAGE: Leif Kydland stilte opp for å vise sin protest mot eiendomssk­atten sist lørdag. Han er klar for nye aksjoner til uken.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLAGER: Leif Kydland vil klage på eiendomssk­atten som nå er mer enn dobbelt så høy som det han har betalt tidligere. Etter å ha fått eiendommen taksert av en megler, viser det seg at kommunens takst er 493.000 kroner mer enn eiendomsme­glerens.
FOTO: PRIVAT KLAGER: Leif Kydland vil klage på eiendomssk­atten som nå er mer enn dobbelt så høy som det han har betalt tidligere. Etter å ha fått eiendommen taksert av en megler, viser det seg at kommunens takst er 493.000 kroner mer enn eiendomsme­glerens.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway