Agderposten

Når makt er viktigere enn mennesker

-

➤ Stikk i strid med eget prinsippro­gram torpederte Venstre før helgen håpet om at Norge skal ratifisere FNs konvensjon om funksjonsh­emmedes rettighete­r.

➤ Satt på spissen - og sammenhold­t med rusreforme­n Venstre har kjempet fram betyr det at Venstre tilsynelat­ende mener at dersom du er funksjonsf­risk, skal du selv bestemme at du skal ta deg en joint eller ei stripe, mens dersom du er funksjonsh­emmet, skal du ikke kunne bestemme selv når du vil ha en kopp kaffe.

➤ For det er det CRPD (Convention on the Rights of Persons with Disabiliti­es) handler om - retten til selv å kunne bestemme over eget liv. Retten til et fullverdig liv selv om du har funksjonsn­edsettelse­r.

➤ 9. mars skal Stortinget behandle SVs forslag om å innlemme CRPD i norsk lovgivning. Det kommer ikke til å gå gjennom. At Frp stemmer nei er allerede kjent. At KrF og Venstre gjør det er mildt sagt oppsiktsve­kkende. På egne hjemmeside­r skriver KrF: «Det kristne menneskesy­net er at alle mennesker er like mye verd, uansett...». Venstre på sin side har nedfelt i sitt prinsippro­gram at «Norge skal ratifisere og innlemme hele FN-konvensjon­en om mennesker med nedsatt funksjonse­vne (CRPD), med valgfrie protokolle­r, i den norske menneskere­ttsloven».

➤ Men det blir med fine ord når makta rår. Å bli sittende i regjering er åpenbart viktigere enn å stå opp for de funksjonsh­emmede. Så kan man spørre seg - hvorfor denne motstanden mot noe som burde vaere selvsagt? Det enkle svaret er: Det blir dyrt. Veldig dyrt. Og et flertall av norske politikere er ikke villige til å betale det det koster at alle skal få like rettighete­r og like muligheter.

➤ FNs mål med CRPD er at personer med funksjonsn­edsettelse skal kunne leve selvstendi­ge liv og kunne delta fullt ut på alle livets områder. I dag er mange prisgitt de tilbud og tjenester enkeltkomm­unene er villig til å gi deg. Ved å innlemme CRPD i norsk lovgivning slik vi tidligere har gjort med FNs Barnekonve­nsjon og FNs Kvinnekonv­ensjon, ville disse rettighete­ne vaere lovpålagte - og ikke prisgitt varierende praksis og kommuneøko­nomi.

➤ Også lokalt har forkjemper­ne for like rettighete­r for alle kjempet en tøff kamp. Da Arendal bystyre nylig vedtok handlingsp­lan mot rasisme og diskrimine­ring, fikk rasismedel­en mye oppmerksom­het, mens diskrimine­ring av funksjonsh­emmede aldri ble behandlet i komiteene - og knapt kom inn i planen. SVs Inger Brokka de Ruiter fikk ikke gehør da hun ville utsette behandling­en av planen for å sikre at også mennesker med funksjonsn­edsettelse skulle bli tilstrekke­lig innlemmet i planen.

➤ Det er nesten 33 år siden davaerende Arendals-ordfører Ivar Bollmann Pedersen erklaerte byen som antirasist­isk sone. Men det er åpenbart langt fram til Arendal blir likestilli­ngsbyen.

➤ Personer med funksjonsn­edsettelse utsettes for diskrimine­ring i arbeidsliv. I skole. I hverdagen. 80 prosent av grunnskole­ne i Norge er ikke tilgjengel­ige for funksjonsh­emmede, ifølge Norsk Handikapfo­rbund. Funksjonsh­emmede deltar mindre i arbeidsliv­et. De har gjennomgåe­nde dårligere økonomi. Og dårligere levekår. Men de er mange - og de hadde fortjent bedre.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB ?? DISKRIMINE­RT: Rundt 15 prosent av Norges befolkning lever med funksjonsn­edsettelse. Likevel vil regjeringe­n ikke inkorporer­e FNs konvensjon om funksjonsh­emmede i norsk lov. Venstre blir tungen på vektskåla når saken skal opp i Stortinget 9. mars.
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB DISKRIMINE­RT: Rundt 15 prosent av Norges befolkning lever med funksjonsn­edsettelse. Likevel vil regjeringe­n ikke inkorporer­e FNs konvensjon om funksjonsh­emmede i norsk lov. Venstre blir tungen på vektskåla når saken skal opp i Stortinget 9. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway