Agderposten

Bilen blir en del av hverdagen også i fremtiden

- Dag Rekdal Leder/sekretaer Østre Agder Bilbransje­forening

Vi kommer til å velge bilen, også i fremtiden. 80 % vil eie eller disponere bil om 10 år. Andelen 18 åringer som vil ta førerkort øker.

Mange stemmer i den nasjonale klimadebat­ten vil at du skal kjøre mindre bil. De ønsker også at faerre skal eie bil. Følger du med på klimadebat­ten, er det lett å få inntrykk av at bilen er et onde, og ikke et gode. Det tror vi i bransjen at 2,8 millioner norske personbile­iere er uenig i.

Det at så mange nordmenn velger å ha bil kan bare bety at svaert mange trenger bilen for å få livene og hverdagene sine til å gå opp. Det gjelder i byene, så vel som på landsbygde­n. Det er godt at bilbransje­n leder an i det grønne skiftet. Det er ingen annen bransje som har snudd seg så raskt, og utviklet så mye ny teknologi så raskt som bilbransje­n. Ikke bare med tanke på elbilen, men også teknologi som sitter under panseret på dagens nye hybrid og fossilbile­r. Bilen er i ferd med å bli utslippsfr­i og de bilene som slipper ut CO2 slipper nå ut svaert lite. Mange av dem går på strøm i hverdagen og bruker kun fossilt drivstoff på langkjørin­g.

Det er saerlig den utslippsfr­ie bilen som preger salgsstati­stikken i Norge. I fjor kjøpte over halvparten av oss som kjøpte ny bil, elektrisk bil. Det er allerede nå over 10 % elektriske personbile­r. Det er lite som tyder på at vi har tenkt å slutte å kjøre bil.

En fersk undersøkel­se utført av Kantar for Norges Bilbransje­forbund og Bilimportø­renes Landsforen­ing viser at 8 av10 spurte nordmenn sier de vil eie eller disponere bil om 7-10 år. Spørsmålet var enkelt. Vil du eie eller disponere bil om 7-10 år? 80 % svarte ja.

Vi som ikke bor i hovedstade­n, gruer oss nok litt til å kjøre dit. Byen har blitt et utstilling­svindu for en bilpolitik­k som handler om å gjøre det vanskelige­re å kjøre, parkere og eie bil. Det gjelder også utslippsfr­ie biler. I Oslo svarte hele 70 % av befolkning­en at de ser for seg å eie eller disponere bil om 7-10 år fra nå. Det er et sterkt signal. Det i en by med en kollektivt­rafikk som er meget godt utbygd og moderniser­t.

De unge engasjerer seg i klimadebat­ten. I 2015 viser tall fra Statens vegvesen at det var 46 % av 18- årskullet som har førerkort. I 2019 var tallet steget til 53 %. Fremtiden forstår at bilen er en del av transportl­øsningen i Norge, og at den er i ferd med å bli tilnaermet utslippsfr­i. De ser at store deler av arbeidsmar­kedet krever førerkort. Og de tenker kanskje også på en fremtid med, barnehager, bager, barnevogne­r, badeturer og bilferie. Det er kanskje først og fremst hverdagen som teller mest - få den til å gå opp. Vi kan si hva vi vil. Det gir en stor fleksibili­tet å ha bil. Tror hverdagen ville sett veldig annerledes ut for mange. Det er selvsagt fint å kunne gå og sykle når det er mulighet for det. Vi tror de unge i dag vil finne en fin balanse mellom bruk av utslippsfr­i bil og bruk av beina.

De unge som vokser opp nå, vokser opp med elektriske og hybride biler. De trenger ikke bruke tid til å vende seg til ny teknologi. For dem så er det dette som er teknologie­n. Det lover godt for fremtiden - for som vi ser er det lite som tyder på at fremtidens Norge er et land uten bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway