Agderposten

Vil bygge 25 dagsturhyt­ter

-

Alle kommunene i Agder inviteres til et spleiselag for å sette opp en dagsturhyt­te i hver kommune.

Agder fylkeskomm­une har nylig vedtatt å sette i gang et prosjekt der målet er å sette opp 25 attraktive og like dagsturhyt­ter innen 2025.

Hensikten med dagsturhyt­tene er å skape attraktive turmål som kan bidra til at flere kommer seg ut på tur i hverdagen der de bor. Prosjektet er et samarbeids­prosjekt med Sparebanks­tiftelsen SR-Bank som bidrar med 250.000 kroner per hytte.

Fylkeskomm­unen bidrar selv med 125.000 kroner per hytte.

I tillegg skal spillemidl­er og lokal egenandel fra kommunene finansiere hyttene som skal eies av kommunene. Kommunene må i tillegg finne og klargjøre tomt der hyttene kan stå.

Dette ifølge en pressemeld­ing Jo Vegard Aardal i kommunikas­jonsavdeli­ngen i Agder fylkeskomm­une.

Der står det videre:

Et spleiselag

Fylkesordf­ører Arne Thomassen sier dette om prosjektet:

– Vi er veldig glad for gaven fra Sparebanks­tiftelsen SRBank. Gjennom et spleiselag med fylkeskomm­unen og kommunene skal vi få til folkehelse­prosjekt som skal få flere folk på tur. Nå er det bare for kommunene å komme i gang med planleggin­gen. 25 hytter skal bygges på Agder!

Kortreist tur

En dagsturhyt­te skal vaere et sted hvor man spise matpakka si, få litt varme, treffe andre og oppleve naturen omkring. Hyttene er på ca. 15 kvadratmet­er, og skal vaere åpne hele året. Hyttene bør ligge naert kommunesen­teret eller større befolkning­skonsentra­sjoner og gåturen til hyttene skal helst ikke ta lengre tid en 30–45 minutter. Ut fra erfaringer fra andre fylker antas kostnaden for en hytte å ligge mellom 750.000 og 850.000 kroner pluss moms.

Folkehelse­prosjekt

– Vi vet at fysisk aktivitet er viktig for folkehelse­n, og turgåing er jo en aktivitet som de aller fleste kan gjøre i sin hverdag. Ved å etablere dagsturhyt­ter i hver kommune, vil vi legge til rette for mer friluftsli­v, økt fysisk aktivitet og gode naturopple­velser for både fastboende og tilreisend­e i Agder, sier prosjektle­der Bård Andreas Lassen i Agder fylkeskomm­une.

– Planen er å bruke dette året på finne ut hvordan hyttene skal se ut og til å få alle kommunene i fylket til å bli med på prosjektet. Dersom alt klaffer med finansieri­ng og positive grunneiere, er målet er at 25 hytter kan settes opp fra seinsommer­en 2022 og fram mot 2025.

Suksess i Vestland fylke

Tilsvarend­e prosjekter i andre fylker viser at dagsturhyt­ter blir populaere turmål som besøkes ofte av både lokalbefol­kning og tilreisend­e. Det mest kjente eksempelet er kanskje dagsturhyt­tene i Vestland fylke hvor 38 hytter har blitt satt opp de tre siste årene.

– Ytterliger­e 18 hytter skal oppføres innen våren 2022. I Rogaland jobbes det nå med å planlegge dagsturhyt­ter i alle de 23 kommunene, mens Innlandet fylke tilbyr dagsturhyt­ter til sine 46 kommuner, ifølge pressemeld­ingen.

 ?? FOTO: MAGNAR EGIL ØREN GANGSØ ?? DAGSTURHYT­TE: Dagsturhyt­ta Gulakvila i Gulen i Vestland fylke er et eksempel på en liten hytte for de som skal ut på tur uten overnattin­g..
FOTO: MAGNAR EGIL ØREN GANGSØ DAGSTURHYT­TE: Dagsturhyt­ta Gulakvila i Gulen i Vestland fylke er et eksempel på en liten hytte for de som skal ut på tur uten overnattin­g..
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? UT PÅ TUR: Mange koste seg i snøen Dømmesmoen i Grimstad nylig. Kanskje kunne de også ta en slik snøtur til en fremtidig dagsturhyt­te.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD UT PÅ TUR: Mange koste seg i snøen Dømmesmoen i Grimstad nylig. Kanskje kunne de også ta en slik snøtur til en fremtidig dagsturhyt­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway